Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower dla początkującego

xFree

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jako nowy użytkownik forum chciałem się ze wszystkimi przywitać :) Zastanawiam się nad zakupem roweru MTB. Wzrost 182cm waga 75kg. Będzie mi służył do jazdy po mieście i czasem na wypady np. do lasu czy nad wode. Jako, że jestem zielony jeśli chodzi o rowery zwracam się do kolegów o pomoc. Przeglądając aukcje natknąłem się na ciekawą ofertę.

!!! MERIDA MATTS 40-D 2012 od Merluk WYPRZEDAŻ !!! (3069737327) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co sądzicie o takim modelu ? Czy może znajdzie się coś innego w podobnej cenie ?

Napisano

zanim kupisz przymierz się do danego modelu.

Ostatnio o mało co nie kupiłem roweru dla żony który totalnie jej nie pasował choć teoretycznie powinien być dobry.

w tych cenach często polecane są krossy i unibike.

Napisano

Jesteś początkujący, zapewne nie jeździsz w błocie, wagę masz w normie, a rower będzie służył Ci rekreacyjnie - z tego powodu radzę wybrać rower z hamulcami typu v-brake, zamiast hamulców tarczowych - zwłaszcza jeśli są one mechaniczne.

Ogólniki:

- rower ma być przede wszystkim wygodny, przejdź się do sklepu i się od niego przymierz zwracając szczególną uwagę rurę podsiodłową - nie ma być ona za długa, bo po pewnym czasie będą Cię plecy bolały i się do roweru zrazisz; przecież w rekreacji nie liczy się jak najbliższy zeru opór aerodynamiczny ;)

- celuj w rower, który się Tobie podoba

- amortyzator jest ważniejszy od osprzętu - chyba, że osprzęt jest zupełnie kijowy; w tym wypadku poszukałbym amortyzatora olejowego

- Deore, Alivio, Acera, Altus - wszystko będzie działało dobrze, jak będziesz o ten rower dbał

Napisano

z tymi vkami nie był bym taki pewny ewentualne przejscie na tarczówki równa się naprawdę dużym kosztom trzeba zmienić koła i kupić nowe heble, ja bym brał z tarczówkami:D w tamtym roku kupiłem rower w tym patrze już jak odłożyć kasę na nowe koła:D

Napisano

Jeśli chodzi o v-brake to mam mieszane uczucia. Czyli nie macie jakichś konkretnych modeli do zaproponowania ? :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Więc tak na szybko porównując rowery z linków w tym temacie moimi faworytami to Merida 40D i Bergamont mają przyzwoity osprzęt w rozsądnej cenie z czego ten drugi jest droższy.

Ktoś tam napisał by nie brać hamulców tarczowych bo mechaniczne to kupa i z tym się zgodzę tylko po co ktoś zapodaje linka z rometem na mechanikach i praktycznie tym samym osprzętem co te dwa i w cenie wyższej niż merida, która ma o wiele lepszą ramę więc nie ma co porównywać.

Cube osprzęt podobny ale na v-brekach w wyższej cenie.

Szukaj coś w rozmiarze 18".

Napisano

Polecam rowery polskich firm a w szcególności Krossa czy MBike-a. Ceny w porównaniu z innymi rowerami są dość atrakcyjne, a i malowania bardzo fajne, ale to już kwestia gustu. Ja sam zaczynałem od Hexagona v3, pojeździłem na nim rok i wskoczyłem na rower wyższej klasy. Teraz śmigam na R7 i sramie XX.

Odnośnie hamulców, można znaleźć dobre mechaniczne tarczówki, ale też dużo kosztują i na pewno nie spotkamy ich w rowerach do 1,5tys, a więc lepiej kupić coś na v-kach :)

Na początek w sam raz :)

Napisano

zależy jaki budżet chcesz na ten sprzęt przeznaczyć jeżeli około 1500zł to zdecydowanie hamulce z V ale dobrej jakości, co do rowerów polecam zajrzeć do gosportu ostatnio byłem i mieli pełno rowerów xc bardzo wygodnych w dobrej cenie, a nie interesowało by cię mtb 29 cali ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...