lubiealpaki2 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Witam wszystkich Poszukiwania towarzystwa do podróży uważam za rozpoczęte Kilka słów o wyprawie *chciałabym wyruszyć zaraz po zakończeniu sesji letniej, czyli na początku lipca. Pierwszy 'etap' podróży chciałabym przebyć autostopem (wraz z rowerem - trik już przeze mnie wypróbowany, działa jak najbardziej), tak żeby ominąć mniej interesujące kraje (=dojechać stopem do Szegedu). A następnie zjeździć rowerem półwysep Bałkański wzdłuż i wszerz Serbia, Bośnia i Hercegowina, Kosowo (to chyba ten element, na który nastawiam się najbardziej) Albania, Macedonia (+ew. Czarnogóra). Na całość chcę przeznaczyć około dwóch miesięcy, chociaż wiadomo, że ewentualne poprawki będą tu czynnikiem ograniczającym *budżet - jak najmniejszy choć wiadomo - bez przesady. *priorytety...otworzyć serce i umysł i chłonąć tę kulturę poznać półwysep jak najlepiej. Zdecydowanie nie nastawiam się na samą jazdę; co prawda daleka jestem od nazwania roweru 'środkiem transportu', ale nie ulega wątpliwości, że jest on dla mnie raczej bramą do odkrywania świata. Po prostu - chcę PODRÓŻY rowerowej, a nie podróży ROWEROWEJ (ale żeby nie było niedomówień - wg mnie rower to najlepsze, co się przytrafiło ludzkości ). Nie wyobrażam sobie tej podróży bez zobaczenia mostu w Mitrovicy, Syri i Kalter, Srebrenicy, usłyszenia na żywo bałkańskich trąbek w Gucy, bunkrów w Albanii, meczetów, stecci...O burku nie wspominając Chciałabym zetknąć się z tą historią, z ludźmi, a nie jedynie kontemplować widoki po prawej i lewej stronie:) *dystans: wydaje mi się, że 100 km/dzień byłoby optymalne. Ale tak jak już pisałam u góry - najpierw podróż, potem rowerowa. To, ile faktycznie zrobimy zależy od ilości podjazdów, ciekawych rzeczy po drodze, także ten dystans może ulec dosyć dużym zmianom w jedną czy drugą stronę. To ma być odpoczynek przez zmęczenie się: bez spiny, ale też bez opierdzielania się C: a całość dystansu? trudno przewidzieć, ale 4k pewnie wpadnie :F *spanie w hotelach wielogwiazdkowych, czyli pod gołym niebem. W miastach można się nocować przez cs czy inną tego typu stronę, a i noclegiem 'na gospodarza' więcej niż nie pogardzę ;D *drogi lokalne *a kto się ogłasza? Nazywam się Magda, od października studiuję farmację w Krakowie. Bałkanami jestem zafascynowana od pewnego sierpniowego popołudnia spędzonego w bośniackim Neum, gdy obserwowałam dwóch sakwiarzy majestatycznie pedałujących pod górkę 8-) Od tego momentu planuję ten - kolejny już w moim dorobku- wyjazd rowerowy. Ubiegłego lata udałam się do Rumunii, gdzie spędziłam niecały miesiąc. A wróciwszy do domu, tęskniąc za przygodami, spakowałam plecak i ruszyłam do Chorwacji, tym razem stopem Można więc powiedzieć, że jakieś tam doświadczenie mam. Ma ktoś podobne plany i chciałby się podpiąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerszczyrk Napisano 11 Marca 2013 Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Cześć, też w tym roku planuję rowerową eskapadę na Bałkany o podobnym charakterze jak Ty - przede wszystkim poznanie Bałkanów, spokojna jazda, tak, żeby nacieszyć się urokiem tego rejonu. Z tym, że mój pomysł jest taki, żeby do Aten dolecieć samolotem z rowerem i stamtąd wystartować w trasę one way do Polski. Program przedstawiam Ci tutaj: - START - ATENY, - Peloponez (Korynt, Mykeny), - kierunek na północ - Delfy, Termopile, meteory, - Macedonia - jezioro Ochryd, przejazd malowniczymi dolinami do Mavrovo Park nieopodal Korabi, - kierunek na zachód - Albania, - Czarnogóra - Skadar Lake, Bar, Cetinje, Boka Kotorska, - Chorwacja - Dubrownik, - powrót nad Bokę Kotoeską i kierunek na północ do Kanionu Tara, Park Narodowy Durmitor, - Bośnia i Hercegowina - Mostar, Jablanica, Sarajewo, Visegrad, - Serbia - Park Narodowy Tara, Belgrad, Park Narodowy Fruska Gora, Novi Sad, Vojvodina, Subotica, - Węgry - Szeged, Budapeszt, Esztregom - Słowacja - Żilina, Cadca, - Czechy - Jablunkov, - Polska - Istebna, Wisła - META - SZCZYRK Jeśli skusisz się na taką opcję, czekam na odpowiedź Pozdrawiam, Bartek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubiealpaki2 Napisano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A Kosowo rozważasz? Bo dla mnie to chyba najważniejszy punkt programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A Kosowo rozważasz? Bo dla mnie to chyba najważniejszy punkt programu. My śmigamy m.in. do Kosowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerszczyrk Napisano 13 Marca 2013 Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A kiedy planujecie być w Kosowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozim84 Napisano 13 Marca 2013 Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 A kiedy planujecie być w Kosowie? ok 20 VII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerszczyrk Napisano 14 Marca 2013 Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ja również w tych okolicach. Startuję ok 10 lipca z Aten więc może się uda, chyba, że uroki Grecji i Macedonii przyciągną mnie na dłużej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.