Skocz do zawartości

[wyprawa] Bałkany, lipiec-siepień 2013

lubiealpaki2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ;)

Poszukiwania towarzystwa do podróży uważam za rozpoczęte ;)

Kilka słów o wyprawie

*chciałabym wyruszyć zaraz po zakończeniu sesji letniej, czyli na początku lipca. Pierwszy 'etap' podróży chciałabym przebyć autostopem (wraz z rowerem - trik już przeze mnie wypróbowany, działa jak najbardziej), tak żeby ominąć mniej interesujące kraje (=dojechać stopem do Szegedu). A następnie zjeździć rowerem półwysep Bałkański wzdłuż i wszerz :) Serbia, Bośnia i Hercegowina, Kosowo (to chyba ten element, na który nastawiam się najbardziej) Albania, Macedonia (+ew. Czarnogóra). Na całość chcę przeznaczyć około dwóch miesięcy, chociaż wiadomo, że ewentualne poprawki będą tu czynnikiem ograniczającym :D

*budżet - jak najmniejszy ;) choć wiadomo - bez przesady.

*priorytety...otworzyć serce i umysł i chłonąć tę kulturę :) poznać półwysep jak najlepiej. Zdecydowanie nie nastawiam się na samą jazdę; co prawda daleka jestem od nazwania roweru 'środkiem transportu', ale nie ulega wątpliwości, że jest on dla mnie raczej bramą do odkrywania świata. Po prostu - chcę PODRÓŻY rowerowej, a nie podróży ROWEROWEJ (ale żeby nie było niedomówień - wg mnie rower to najlepsze, co się przytrafiło ludzkości :) ).

Nie wyobrażam sobie tej podróży bez zobaczenia mostu w Mitrovicy, Syri i Kalter, Srebrenicy, usłyszenia na żywo bałkańskich trąbek w Gucy, bunkrów w Albanii, meczetów, stecci...O burku nie wspominając ;) Chciałabym zetknąć się z tą historią, z ludźmi, a nie jedynie kontemplować widoki po prawej i lewej stronie:)

*dystans: wydaje mi się, że 100 km/dzień byłoby optymalne. Ale tak jak już pisałam u góry - najpierw podróż, potem rowerowa. To, ile faktycznie zrobimy zależy od ilości podjazdów, ciekawych rzeczy po drodze, także ten dystans może ulec dosyć dużym zmianom w jedną czy drugą stronę. To ma być odpoczynek przez zmęczenie się: bez spiny, ale też bez opierdzielania się C: a całość dystansu? trudno przewidzieć, ale 4k pewnie wpadnie :F

*spanie w hotelach wielogwiazdkowych, czyli pod gołym niebem. W miastach można się nocować przez cs czy inną tego typu stronę, a i noclegiem 'na gospodarza' więcej niż nie pogardzę ;D

*drogi lokalne

*a kto się ogłasza? Nazywam się Magda, od października studiuję farmację w Krakowie. Bałkanami jestem zafascynowana od pewnego sierpniowego popołudnia spędzonego w bośniackim Neum, gdy obserwowałam dwóch sakwiarzy majestatycznie pedałujących pod górkę 8-) Od tego momentu planuję ten - kolejny już w moim dorobku- wyjazd rowerowy. Ubiegłego lata udałam się do Rumunii, gdzie spędziłam niecały miesiąc. A wróciwszy do domu, tęskniąc za przygodami, spakowałam plecak i ruszyłam do Chorwacji, tym razem stopem :) Można więc powiedzieć, że jakieś tam doświadczenie mam.

Ma ktoś podobne plany i chciałby się podpiąć?

Cześć,

też w tym roku planuję rowerową eskapadę na Bałkany o podobnym charakterze jak Ty - przede wszystkim poznanie Bałkanów, spokojna jazda, tak, żeby nacieszyć się urokiem tego rejonu. Z tym, że mój pomysł jest taki, żeby do Aten dolecieć samolotem z rowerem i stamtąd wystartować w trasę one way do Polski. Program przedstawiam Ci tutaj:

- START - ATENY,

- Peloponez (Korynt, Mykeny),

- kierunek na północ - Delfy, Termopile, meteory,

- Macedonia - jezioro Ochryd, przejazd malowniczymi dolinami do Mavrovo Park nieopodal Korabi,

- kierunek na zachód - Albania,

- Czarnogóra - Skadar Lake, Bar, Cetinje, Boka Kotorska,

- Chorwacja - Dubrownik,

- powrót nad Bokę Kotoeską i kierunek na północ do Kanionu Tara, Park Narodowy Durmitor,

- Bośnia i Hercegowina - Mostar, Jablanica, Sarajewo, Visegrad,

- Serbia - Park Narodowy Tara, Belgrad, Park Narodowy Fruska Gora, Novi Sad, Vojvodina, Subotica,

- Węgry - Szeged, Budapeszt, Esztregom

- Słowacja - Żilina, Cadca,

- Czechy - Jablunkov,

- Polska - Istebna, Wisła

- META - SZCZYRK

Jeśli skusisz się na taką opcję, czekam na odpowiedź ;)

Pozdrawiam,

Bartek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...