konoo Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jak wyregulować hamulce z tyłu, Tektro Draco 160, zdaje się że klocek wewnętrzny ten od strony przerzutek jest za bardzo blisko tarczy co powoduje jego ocieranie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Poluzuj lekko śruby mocujące zacisk do adaptera i ustawiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konoo Napisano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Poluzuj lekko śruby mocujące zacisk do adaptera i ustawiaj A czy mógłbyś powiedzieć które to śruby, klocek ten ocierający jest na styk do tarczy natomiast ten drugi ma trochę luzu że można nim lekko poruszać A czy mógłbyś powiedzieć które to śruby, klocek ten ocierający jest na styk do tarczy natomiast ten drugi ma trochę luzu że można nim lekko poruszać Ok pobawiłem się zaciskiem i jest lepiej, lecz dalej ociera z tego co zauważyłem to tak jak by jeden klocek był źle założony/wyprodukowany. Styka się z tarczą na samym dole jej ale tylko na dole jak by był pod skosem Albo może dotrzeć się musi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Nie sądzę żeby to była wina klocka. Najprościej (chociaż nie najpewniej) to poluzuj śruby trzymające zacisk (nie adapter) naciśnij klamkę i przy zaciśniętej klamce zakręć śruby. Regulacja często zajmuje trochę czasu ale robi się to raz na dłuuugi czas. Regulacja hamulców tarczowych hydraulicznych | Skandia – dwa kółka, ruszaj na rower http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/montaz-hamulcow-tarczowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konoo Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Dziękuję bardzo jakoś sobie poradziłem, mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje możliwość ustawienia tak klamki, aby hamowanie zaczynało się już po lekkim jej naciśnięciu kilka mm. W tej chwili na ustawionych i odpowietrzonych hamulcach zaczyna hamować po wcisnieciu okolo 1-1.5CM Przy klamkach mam tylko jedna śrubę, czy to ona służy do regulacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Zbyt prosty model na takie wodotryski. Można ewentualnie odpowietrzyć, jeśli są troszkę zapowietrzone to będzie lekka poprawa. Z drugiej strony to ten skok wcale nie jakiś taki duży. Śruba jest do regulacji oddalenia klamki od kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konoo Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 No skok nie jest duży, lecz myslalem ze bedzie możliwość zmniejszyć go do lekkiego musniecia w klamki Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Draco najprostsze z najprostszych (choć nie najgorsze) Musisz doinwestować w coś sporo droższego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalafior Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Jak wyregulować hamulce z tyłu, Tektro Draco 160, zdaje się że klocek wewnętrzny ten od strony przerzutek jest za bardzo blisko tarczy co powoduje jego ocieranie Odkręć adapter od ramy roweru i zbadaj, czy nie podchodzi tam resztka lakieru ramy. Dokręcając adapter do lakieru na uchu ramy może dochodzić do przekoszenia pozycji adaptera i zacisk wychodzi poza zakres regulacji. Miałem taką sytuację w swoim rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamemaniak20 Napisano 12 Marca 2013 Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A może sprawdź tarczę czy nie jest krzywa... ;p Ja mam co prawda shimano m446 , ale u mnie też tył minimalnie przyciera i jak się przyjrzałem to jest to po prostu krzywa tarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.