dante123 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ojciec kupił rower i był w nim XCM, od razu wymieniony został na epicona a XCM mam do eksperymentów i mam pytanie da się w takim sprzecie zmienić skok ze 100 do 80 ? Zamontowałbym go do roweru mamy, tylko skok 100 psuje geometrie, a 80 mogłby byc dlatego proszę o rade czy da rade 100 --.> 80 Wiem, że w innych amortyzatorach jest to możliwe, ale xcm jest budzetowy i nie wiem czy w takich tez mozna. Z góry dzięki. (Jak się nie da to mam do sprzedania nowego XCMa _ ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Jest taka możliwość. Trzeba pomiędzy czubek popychacza a górne lagi dołożyć 2 cm podkładkę. Niestety trzeba być bardzo ostrożnym jeśli chodzi o korek, ponieważ plastik latwo zjechac, a poza tym sprężyna będzie go dość mocno wypychała przy przykręcaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 A jest jakiś poradnik do tego jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Musisz zrobić coś na ten wzór: http://endurorider.pl/2010/05/obnizanie-duro/ Odkręcasz dolne lagi od górnych, potem odkręcasz korek (najlepiej lewy) wypychasz sprężynę z tłoczkiem, dajesz podkładkę tak jak w linku wyżej a następnie wszystko składasz. P.S. Jeśli masz 2 sprężyny to możliwe że będzie trzeba odkręcić prawy korek aby udało się przykręcić z powrotem lagi górne do dolnych. POWODZENIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Takie same podkładki będą pasować do raidona ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Aby go zbytnio na starcie nie utwardzić i jeszcze bardziej pogorszyć czułość to musisz obciąć sprężynę dokładnie o tyle ile podłożysz pod sprężynę negatywna... Jak nie obetniesz sprężyny pozytywnej to na starcie skompresuje negatywną i nie poczujesz efektu skrócenia skoku. Przy 20 mm możesz już mieć problem z wkręceniem korków / korka w goleń ze sprężyna. Swojego starego XCM`a "skracałem" o 30 mm. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Do autora, XCM nie ma żadnych sprężyn negatywnych Jest tylko 1 (ewentualnie 2) jak się odkręci korki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Czyli dla jasności zmniejszam skok o 2 cm, to stosuje 2 cm podkladki i ucinam sprezyny o 2 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 @@Seba4, Rozbierałeś każdego XCM`a że z taką pewnością wyrażasz taki pogląd ? Skracałeś kiedykolwiek skok w XCM`ie ? Jak jesteś taki pewniak to powiedz mi czym jest element nr 4 w tym PDF`ie http://preview.srsun...-80&100&120.pdf i tym http://preview.srsun...-80&100&120.pdf Warto poznać budowę zanim zacznie się dawać rady i negować stwierdzenia praktyka który miał osobiście do czynienia z taka procedurą we wspomnianym sprzęcie. Pozdrawiam edit ... @@dante123, Tak jednocześnie obcięcie sprężyny / sprężyn (bo w różnie są zbudowane te amorki w zależności od wersji) i podlożenie o tej samej długości dystansu pod popychacz spowoduje skrócenie skoku. Samo włożenie dystansu owszem powoduje zmianę skoku ale nie dokładnie o wyznaczona wartość ... przy dystansie 25 mm bez skracania sprężyny z tego co pamiętam skok zmniejszył się o jakieś 8 mm. Odczytaj z tyłu goleni z naklejki jaki to dokładnie model ... SF11-XCM- ..... coś w tym stylu. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 @rzezniol, Seba4 Prawda leży, jak zwykle, w połowie. W XCM MLO nie znajdzie się ani jednej sprężyny negatywnej. Natomiast inne wersje już od kilku lat te sprężyny posiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 @@Fenthin, Zaglądam w PDF`a i rzeczywiście w MLO nie tam sprężyny która może spełniać taką rolę ... Tylko ze kolega tu postawił jednoznaczną tezę że nie ma, nie sprawdzając budowy innych wersji i nie znając modelu którą posiada autor tematu ... a to wprowadzanie w błąd. Ze wszystkich wersji SF11 ( zwykły , HLO, MLO, HRL) tylko MLO nie ma tej sprężyny więc prawda leży w 3/4 po mojej stronie Stąd tez moje pytanie na samym końcu o dokładny model sprzętu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Spokojnie Miałem do czynienia z dwoma XCM`ami i w nich nie było sprężyn negatywnych. Pewnie stąd po części mój błąd. W sumie to i tak nie wiemy jaką wersję wspomnianego amortyzatora ma autor więc nie można dokładnie określić jego budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante123 Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dokładnie to jest XCM V3 HLO jesli potrzebje są te numerki? to będą jutro bo amorek jest w piwnicy teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 HLO ma sprężyne ... Przy okazji całej operacji sprawdź czy kartridż HLO pracuje w pełnym zakresie skoku bo lubi blokować początkowo przed końcem a potem nawet skraca o ponad połowę. Pozdro TapaTalknięte z Andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.