Skocz do zawartości

[amortyzator] zmiana skoku

Rekomendowane odpowiedzi

Ojciec kupił rower i był w nim XCM, od razu wymieniony został na epicona a XCM mam do eksperymentów i mam pytanie da się w takim sprzecie zmienić skok ze 100 do 80 ? Zamontowałbym go do roweru mamy, tylko skok 100 psuje geometrie, a 80 mogłby byc dlatego proszę o rade czy da rade 100 --.> 80

Wiem, że w innych amortyzatorach jest to możliwe, ale xcm jest budzetowy i nie wiem czy w takich tez mozna.

Z góry dzięki.

(Jak się nie da to mam do sprzedania nowego XCMa ;) _ )

Jest taka możliwość. Trzeba pomiędzy czubek popychacza a górne lagi dołożyć 2 cm podkładkę. Niestety trzeba być bardzo ostrożnym jeśli chodzi o korek, ponieważ plastik latwo zjechac, a poza tym sprężyna będzie go dość mocno wypychała przy przykręcaniu.

Musisz zrobić coś na ten wzór:

http://endurorider.pl/2010/05/obnizanie-duro/

Odkręcasz dolne lagi od górnych, potem odkręcasz korek (najlepiej lewy) wypychasz sprężynę z tłoczkiem, dajesz podkładkę tak jak w linku wyżej a następnie wszystko składasz.

P.S. Jeśli masz 2 sprężyny to możliwe że będzie trzeba odkręcić prawy korek aby udało się przykręcić z powrotem lagi górne do dolnych. POWODZENIA ;)

Aby go zbytnio na starcie nie utwardzić i jeszcze bardziej pogorszyć czułość to musisz obciąć sprężynę dokładnie o tyle ile podłożysz pod sprężynę negatywna...

Jak nie obetniesz sprężyny pozytywnej to na starcie skompresuje negatywną i nie poczujesz efektu skrócenia skoku.

Przy 20 mm możesz już mieć problem z wkręceniem korków / korka w goleń ze sprężyna.

Swojego starego XCM`a "skracałem" o 30 mm.

Pozdro

@@Seba4,

Rozbierałeś każdego XCM`a że z taką pewnością wyrażasz taki pogląd ?

Skracałeś kiedykolwiek skok w XCM`ie ?

Jak jesteś taki pewniak to powiedz mi czym jest element nr 4

w tym PDF`ie

http://preview.srsun...-80&100&120.pdf

i tym

http://preview.srsun...-80&100&120.pdf

Warto poznać budowę zanim zacznie się dawać rady i negować stwierdzenia praktyka który miał osobiście do czynienia z taka procedurą we wspomnianym sprzęcie.

Pozdrawiam

edit ...

@@dante123,

Tak jednocześnie obcięcie sprężyny / sprężyn (bo w różnie są zbudowane te amorki w zależności od wersji) i podlożenie o tej samej długości dystansu pod popychacz spowoduje skrócenie skoku.

Samo włożenie dystansu owszem powoduje zmianę skoku ale nie dokładnie o wyznaczona wartość ... przy dystansie 25 mm bez skracania sprężyny z tego co pamiętam skok zmniejszył się o jakieś 8 mm.

Odczytaj z tyłu goleni z naklejki jaki to dokładnie model ... SF11-XCM- ..... coś w tym stylu.

Pozdro

@@Fenthin, Zaglądam w PDF`a i rzeczywiście w MLO nie tam sprężyny która może spełniać taką rolę ...

Tylko ze kolega tu postawił jednoznaczną tezę że nie ma, nie sprawdzając budowy innych wersji i nie znając modelu którą posiada autor tematu ... a to wprowadzanie w błąd.

Ze wszystkich wersji SF11 ( zwykły , HLO, MLO, HRL) tylko MLO nie ma tej sprężyny więc prawda leży w 3/4 po mojej stronie :woot:

Stąd tez moje pytanie na samym końcu o dokładny model sprzętu :)

Pozdrawiam

Spokojnie ;) Miałem do czynienia z dwoma XCM`ami i w nich nie było sprężyn negatywnych. Pewnie stąd po części mój błąd.

W sumie to i tak nie wiemy jaką wersję wspomnianego amortyzatora ma autor więc nie można dokładnie określić jego budowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...