kalisiek Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam. Mam taki problem. Jak naciskam na klamkę najpierw gdzieś 1 cm chodzi luzem a puzniej dopiero hamulec łapie. Również nie odbija tak jak powinien. Przeszukalem forum i dalej nie wiem o co chodzi. Mam hamulce shimano m 446 i klamki m 505. Dzieje się to w tylnim hamulcu. Bardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 przychodzi mi do głowy tylko to ,że może jest zapowietrzony? to nowe hample?dzialo sie to stopniowo czy gwałtownie?jak z siłą hamowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 rower mam od pół roku. Próbowałem go odpowietrzac. udało mi się to ale po dwóch dniach znów to samo. Siła hamowania nie zmieniła się. A czy mogę odpowietrzyc hamulec bez profesjonalnych narzędzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 poczytaj : http://www.forumrowerowe.org/topic/37250-hydrauliczne-lx-odpowietrzanie-hydraulikow-uzupelnianie-poziomu-oleju/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 o to mi właśnie chodziło. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 udało mi się odpowietrzyc, ale jeszcze został minimalny luz. Odpowietrzalem ze 3 razy ale luz nie znikną. Jak go usunąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek1990 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 przy manetce,tjb we wnetrzu rączki masz śrubke baryłkową,nie wiem czy to pomoże ale może... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 up. To służy do zmiany odległości klamki od kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FikusPsikus Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Jeśli jest wyczuwalny luz gdy wciskasz klamkę, tak że klamka lata przód-tył a nie popycha tłoczka, to znaczy ze tłoczek w klamce nie wraca. Uszczelki do wymiany prawdopodobnie. Ale jeśli tłoczki w zacisku odbijają, hamulec nie trze, a klamka nie jest miękka - odpowietrzony, to radzę się tym nie przejmować i jeździć. Do shimano ciężko dostać oryginalne uszczelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 luz jest dosłownie na 4mm. Klamka odbija a hamulec nie trze. Dodam ze przed odpowietrzaniem luz był sporo większy. A tak z innej beczki co grozi jeżeli mój hamulec zaleje dot'em. Czytałem o tym ale dalej nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 przeżre ci uszczelki, a jak będzie wyciekał po klamce, to może nawet i palce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 A tak z innej beczki co grozi jeżeli mój hamulec zaleje dot'em. http://www.forumrowerowe.org/topic/62844-plyny-hamulcowe-dlaczego-dot-nie-zastapi-oleju-a-olej-dota/ to grozi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 a czy mogę wlać olej np. taki jak jest w skuterach czy musi być koniecznie shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 W skuterach masz dota który zeżre ci uszczelki, kup shimano lub ten http://allegro.pl/olej-total-lhm-plus-1l-b-stok-autooil-sklep-i3083315354.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalisiek Napisano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A oplaca sie kupowac 1litr oleju shimano za 85 zł czy lepiej kupic 100ml za 15 zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 10 Marca 2013 Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 po co ta dyskusja ? Temat olejów hamulcowych zostały przewałkowany wzdłuż i wszerz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.