Skocz do zawartości

[przerzutka] pod 7-mio rzędowy wolnobieg.

matb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od razu chciałbym podkreślić, że jestem raczej ziolony w temacie. Z góry przepraszam, za wszystkie banalne pytania.

Posiadam 7-mio rzędowy wolnobieg z tyłu: shimano mf tz21. Pod koniec zeszłego sezonu wykończyłem tylną przerzutkę w MTB (którego używam raczej sporadycznie ale nie oszczędzam go wtedy). Poszukuję czegoś za około 130-170 zł. Znalazłem coś takiego: PRZERZUTKA SHIMANO DEORE RD-M593 SGS DYNA-SYS 3x10 (3053888124) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. oraz Przerzutka Shimano Deore XT RD-M780 (3076015771) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

1. Czy będą one kompatybilne z wolnobiegiem i manetką ? (Jeśli chodzi o manetkę - mam dość wiekową klamkomanetkę shimano 7-biegową)

2. Który z modeli będzie bardziej odpowiedni i posłuży dłużej ?

3. Jakie inne przerzutki są godne polecenia w podobnym przedziale cenowym ?

Pozdrawiam. :)

Napisano

Żadna z tych przerzutek nie będzie kompatybilna; są one na 10 rzędów (Dyna-Sys). A dlaczego to zapraszam do tematu na ten temat.

Skoro masz wiekową manetkę i wolnobieg 7s to uważam, że Alivio M410 wystarczy w zupełności.

Napisano

tak jak przedmówca Ci napisał nic Ci nie podpasuje z tych przerzutek. Jeżeli zdecydowany jestes na ten napęd i nie chce przechodzić np na 8 lub 9 rzedów to musisz szukać przerzutki pod 7 rzędów lub 8-9. Wszystkie powinny działać prawidłowo z tym zastrzeżeniem, że musisz zmieniać jeszcze łańcuch, poniewaz 9rzędowy jest węższy.

Napisano
Wszystkie powinny działać prawidłowo z tym zastrzeżeniem, że musisz zmieniać jeszcze łańcuch, poniewaz 9rzędowy jest węższy.

Łańcucha nie potrzeba zmieniać. Ludzie używają przerzutek 9s z napędami 8/7s i łańcuchami 8s. Nawet producenci takie zestawy montują.

Napisano

Czyli nie bardzo znajdzie się coś lepszego od Alivio M410 ? Nie mam kasy na zmianę większej części napędu :(

Napisano

Jak Ci się nie pali to uzbieraj siano i wymień cały napęd. Alvio pod 7 rzędowy to najlepsza przerzutka, przynajmniej według mnie :)

• Mod Team
Napisano

Każda jedna przerzutka będzie dobra. Nawet Dyna sys się nada o ile znajdzie sie 7 rzędowa manetkę w systemie 1:1 :P

Napisano

Każda przerzutka będzie OK ale do 9-rzedowej - nie wyżej.

One są kompatybilne wstecznie ;)

Więc wybieraj i kupuj to, co Ci pasuje, ale jeśli Alivio, to polecam nowe 9-biegowe M430.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...