imperatorus Napisano 14 Marca 2013 Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Dziękuję rowerek robie dla dziewczyny ponieważ jeździ teraz na pseudo mtb z fullem z Makro o wadze półciężarówki Staram się podobnie jak Ty zrobić go możliwie jak najtańszym kosztem ale żeby wyglądał jak w czasach swojej młodości. Na razie robota stoi bo za cholerę nie mogę wyjąć kierownicy z widełek, w weekend będę miał czas to się trochę pobawię. Ramę chcę oddać do lakiernika bo sam z puszki chyba nie uzyskam takiego lakieru jak chcę. Jedyne co malowałem w życiu to ściany w domu Oczywiście jak tylko skończe to się pochwalę, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Przyjemnej pracy, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Niestety pogoda nas nie rozpieszcza ostatnio dlatego pobawiłem się nad kolejnym własnoręcznie wykonanym gadżetem do mojego staruszka. Niektóre osoby zapewne dostrzegą inspirację w koncepcji, spodobał mi się pomysł połączenia drewna i skóry - prosta forma i jednocześnie retro wygląd. Skóra jakiej tu użyłem jest już bardzo gruba - około 3mm. Zastosowałem ptoste zapięcie, bo nie wyobrażam sobie za każdym razem np. rozpinać paska z klamerką, szerokość narzędziówki to 18 cm - jest naprawdę bardzo pojemna! Od razu znalazłem chętnego na taką torbę, stąd na zdjęciach dwie wersje kolorystyczne - mają one też różne mocowania do siodełka, z racji tego iż moje siodło nie ma uchwytów i torba jest przymocowana do prętów konstrukcyjnych siedzenia, wersja czarna ma paski do podsiodełkowych "szlufek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 26 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Wygląda pięknie, tylko miejsce usytuowania kiepskie. Cała woda i brud z ulicy będzie leciała i brudziła skórę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Niedługo powinny pojawić się błotniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
askryptor Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Ładna skórka. Też sobie chyba taką narzędziówkę sprawię. Zapinka na kluczyk http://allegro.pl/ch...3120822878.html nie jest chyba złym pomysłem w tym przypadku. Mógłbyś zdradzić w jakich granicach mieści się cena takiego pojemniczka? Ceny u znanych wykonawców lekko mnie odpychają. Edytowane 26 Marca 2013 przez askryptor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
welocyped Napisano 26 Marca 2013 Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 W dobrym guście, ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperatorus Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Świetnie Ci to wyszło! Powinieneś zająć się tym zawodowo. Ja, ze względu na brak czasu nie robie na tą chwile nic, ale po świętach biore sobie wolne i mam nadzieję że wtedy coś pogrzebie przy rowerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Dzięki wszystkim Przyznam że praca przy tym rowerku daje mi sporo radości Ładna skórka. Też sobie chyba taką narzędziówkę sprawię. Zapinka na kluczyk http://allegro.pl/ch...3120822878.html nie jest chyba złym pomysłem w tym przypadku. Mógłbyś zdradzić w jakich granicach mieści się cena takiego pojemniczka? Ceny u znanych wykonawców lekko mnie odpychają. Zapięcie spoko, tylko wyobraź sobie za każdym razem zakluczac i odkluczać tym kluczykiem... Jeśli chcesz mieć bezpieczną torbę - to ok, jeśli szybko dostępną zawartość - raczej odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dziś przyszła do mnie "świąteczna" paczuszka Drewniane koreczki do kiery robione specjalnie na wymiar, żadne tam korki od wina Piękna rzecz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BudekPL Napisano 28 Marca 2013 Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Trafiłem tu przypadkiem po Twoim ostatnim updejcie.. szczenkę zbieram od rana i nie dowierzam jak można zrobić ze złomu taką furę! jutro idę do garażu też coś poskrobać aż chciałoby się kupić teraz starą szosę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skbik Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja tez jestem w trakcie przygotowań do odrestaurowania mojego staruszka i powiem szczerze że kawał świetnej roboty wykonałeś a szczególnie musze pogratulować pomysłowości i własnoręcznego wykonania detali ze skóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefir15 Napisano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Swietna robota! Do pelni szczescia chcialbym zobaczyc tutek z obijania skora siodelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 1 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Niestety z samego obijania siodełka nie mam jakiejś szczególnej dokumentacji, robiłem to pierwszy raz, nie wiedziałem czy się uda i czy jest co dokumentować w takim wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrissbe Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Ja będę obijał w tym miesiącu siodło w mojej kolarce to nagram krótkie video z tego A rowerek miodzio gratuluję efektu Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefir15 Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Fajnie, jak mozesz to szczegolnie zaakcentuj jak to sie tam zawija skore pod spod siodelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 ja ostatnio obijałem siodełko, mam zdjęcia przed i po: https://plus.google.com/u/0/photos/100372546750983197440/albums/5843823364284295361 stan jak widać na początku był nie za ciekawy, teraz wygląda to całkiem nieźle moim zdaniem przód nie jest wcale trudno zrobić, trzeba tylko robić niemalże milimetr po milimetrze, nie przesadzać z klejem żeby szybciej łapało, naciągać skórę w odpowiednim kierunku, tak żeby blisko czubka nie było jej za dużo (odciągać od przodu im bliżej samego czubka). No i cierpliwie czekać, aż dany przyklejony fragment dobrze podeschnie. Ja robiłem tak, że dany kawałek łapałem spinaczem do prania, tylko od zewnątrz podkładałem kawałek owijki, żeby się nie wbijał w skórę, odkładałem na parę godzin, jak już dobrze złapało to robiłem kolejny kawałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 3 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Kolego grzegosz, widzę że długo Ci to zajęło, prawdopodobnie nie znasz jednego tajnika obijania skórą oczywiście o ile użyłeś skóry naturalnej, nie eko itp wyrobów skóropodobnych. Widzę że temat siodełka cieszy się powodzeniem więc podpowiem co ułatwia sprawę naciągania skóry - zanim się do tego zabierzemy wkładamy odmierzony kawałek skóry do naczynia z CIEPŁĄ WODĄ Skóra namoczona pięknie się rozciąga, staje się miekka (uwaga-łatwo ją uszkodzić np. paznokciami). Po kilkuminutowej kąpieli zabieramy się za naciąganie skóry na siodełko jeszcze bez kleju, kształtujemy każde zagięcie, wymaga to sporo cierpliwości, co jakiś czas warto namoczyć wysychające miejsca mokrą gąbką, zawijamy skórkę ładnie pod siodełko i odstawiamy do wyschnięcia. Gdy skóra wyschnie, ściągamy z siodełka, ja skórę obsmarowałem butaprenem (skóra znów lekko się namacza dzięki klejowi) i przyklejamy materiał w taki sam sposób jak został ukształtowany W sprawie mojego roweru, w sumie to kontynuując zarazem temat siodełek - udało mi się kupić na allegro stare prawdziwe skórzane siodełko Favorit od jakiejś kolarki/szosówki za śmieszne 10 zł + wysyłka Stan opłakany, ale widziałem o tym i z resztą miałem już pomysł jak je uratować... Tak siodło wyglądało po zakupie: Przyznacie że widok nieciekawy, nawet mój pies nie chciał się nim bawić, więc postanowiłem przywrócić je do życia Nie chciałem obijać go na nowo, mimo że skóra ma spękania których nie uda się zupełnie usunąć, ale jak zobaczycie za chwilę, że w pewnym sensie dodają mu uroku Siodełko rozbieramy na części pierwsze... Części metalowe czyścimy z rdzy i nalotu, skórę potraktowałem papierem ściernym, nie za grubym. Ważne aby postępować tak jak w przypadku drewna, szlifujemy od najgrubszego papieru do najdrobniejszego, ponieważ duże zadrapania będą widoczne na gotowym siedzeniu. Ja niestety ten temat trochę olałem i mam lekko podrapaną skórkę (za mało szlifowałem najdrobniejszym papierkiem). Poźniej pożyczamy od żony/narzeczonej/dziewczyny/mamy najzwyklejszy zmywacz do paznokci, lub inny preparat który służy do zmywania farb, szmatka i do dzieła - zdrowo szorujemy po skórze w celu usunięcia resztek farby i ewentualnych środków konserwujących, które zapewne zostały wtarte w skórę. Efekt: Widać już na tym zdjęciu że obkleiłem boczki taśmą. Chciałem aby siodełko nabrało bardziej sportowego wyglądu i postanowiłem je nieco przyciąć Na taśmie obrysowałem kształt z jednej strony, odciąłem kawałek zbędnej skóry, przyłożyłem do drugiej strony to co odciąłem i odrysowałem równy kawałek do obcięcia. Skóra jest bardzo gruba, miejscami nawet 8mm, więc obcięcie jej to nie taka prosta sprawa. Z dalszego etapu nie mam za dużo zdjęć, ponieważ przebieg prac był bardzo spontaniczny a i same zmiany ciężkie do uchwycenia obiektywem mojego kalkulatora Co dalej zrobiłem: -papierem ściernym wygładziłem obcięte krawędzie boczków -skórę pomalowałem przy użyciu pędzla farbą do skóry -siodełko zostało zmontowane z użyciem nowych nitów (skręcanych-więc montaż b. prosty) -skórę (gdy farba zupełnie wyschnie) pokryłem grubą warstwą naturalnego tłuszczu do pielęgnacji skóry (Palc) i wstawiłem na 10-15minut do piekarnika na 50-60 stopni. Dzięki temperaturze w skórze rozszerzają się pory i tłuszcz jest lepiej wchłaniany. Tłuszcz zabezpiecza skórę przed wodą i nadaje ładny połysk. Siodełko wyciągamy z piekarnika, wycieramy resztę preparatu -na drugi dzień polerujemy siodełko na błysk Włala! Czy wyszło idealnie? Oczywiście że nie. Tak jak pisałem większe spękania zostały, ale wiedziałem że nie znikną i nie przeszkadza mi to. Nie chciałem dawać nowej skóry bo ta mimo stanu zachowała ładny kształt i jest mega gruba. Na zdjęciach siodełko wyszło bardzo ciemne, w rzeczywistości jest ciemnobrązowe, ale brąz jest ładnie widoczny. Dzięki kuracji odchudzającej Favorit rodem z bagna nabrał pięknego kształtu Koszty: -siodełko 10 zł + 12 wysyłka = 22 zł -farba 9 zł, ale zużyłem połowę więc 4,50 zł -nity 9 sztuk x 41 groszy = 3,69 zł -tłuszcz do skór - miałem i zużyłem prawie nic na to siodełko więc nie liczę -prąd, gaz, piwko, itd Teraz czekam na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek3362 Napisano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pierwsza klasa Mam 2 szt. siodełek favorita, tyle że jedno jest w zbyt ładnym stanie na niszczenie. Mam jeszcze kolejne NN, ale całe popękane, spróbuje coś z nim zrobić. A czym "polerowałeś"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 4 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Wrzuć foty jak one wyglądają, ocenimy czy coś się da z nimi zrobic Polerowałem zwykłą szczoteczką do obuwia, ale jest ona chyba z naturalnego włosia czy coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 o widzisz, nie wiedziałem o tym, ale na pewno mi się ta wiedza jeszcze przyda Super to ogarnąłeś, bardzo lubię takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jenkins Napisano 5 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 hello, ja mam takie pytanko co do suportu, kliny w tym romecie masz 9mm? czy korbę kupiłeś gdzieś na złomie czy gdzie? i jeszcze chciał bym wiedzieć jakiej dokładnie farby użyłeś do pomalowania, lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 5 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Kolego co do klinów to Ci nie odpowiem bo nie mam pojęcia, kupiłem nową kompletną korbę z suportem w sklepie rowerowym jako korbę do Waganta. Był to zestaw z wiankami i wszystkim co potrzeba. Farba ze sklepu dla lakierników samochodowych, pochodzi z palety FSO (metalic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek22 Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bardzo fajnie ci te siodło wyszlo. jeszcze tylko z tylu zamontuj taką troche wiekszą sakwe za te mocowania metalowe i do piero bedzie picus glancus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi