matiz1611 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A jak się ta szpachla sprawuje, bo ja osobiście kilka razy miałem z nią doczynienia i zawsze lubiła pękać i odpadzć przy lekkich uderzeniach i nie wyglądało to dobrze... Ja raczej preferowałbym piaskowanie ramy lub też czyszczenie drucianką na szlifierce kątowej (wbrew pozorom zero wrzerów ) i lekkie podszpachlowanie istniejących już wcześniej wgniotek itp. szpachlą samochodową np 4CR. A projekt założyciela tematu naprawdę robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Uszkodzenia lakieru mam jedynie od śrub mocujących koła w widelcu i hakach. Poza tym mimo że wiele osób mówiło że taki lakier jest słabszy - u mnie nigdzie nie odłazi, nawet w miejscu gdzie miałem przez jakiś czas przykręconą manetkę przerzutki do ramy, lakier jest podrapany ale nie odchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiz1611 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 To fajnie że moje obawy się nie sprawdziły . Ja również jestem w trakcie remontu starej kolarki, ale robię ją w troszkę innym stylu. Może w niedługim czasie uda mi się ją przedstawić na forum . Dobrze że jest jeszcze parę osób które mają sentyment do takich rowerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaW Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 nonamauser1, zdradzisz mi jak malowałeś ramę? Szykuje się do pomalowania swojej ramy, ale brakuje mi doświadczenia.malowałeś podkładem > bazą > lakierem?jeżeli tak, to po ile warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 KubaW - 5 postów wyżej masz napisane jak malowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaW Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Wybacz, czytałem cały temat ale to mi uciekło.. Ile musiałeś kupić/zużyć podkładu, bazy i bezbarwnego? Nie wiem ile kupić. Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Podkładu 1 puszka chyba 400 albo 500 ml Szpachla natryskowa tyle samo Baza 4 puszki po 150 ml Klar puszka 500 ml Nie pamiętam które z tych dużych puszek są po 400 a które po 500, ale wszystkiego i tak nieco zostało, poza bazą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaW Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie za szybką odpowiedź niedługo może i ja się pochwale swoim rowerem Wysłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Hmm.. Pisałem niedawno, że mam plany na małe zmiany w moim rumaku, ale nie sądziłem że zabiorę się za nie tak szybko Miałem w głowie pewien plan, który wejść w życie miał zimą jak będę miał trochę więcej wolnego, ale kilka przeszukań allegro i... już lecą do mnie nowe "tajle" (to jakaś choroba ) Na razie nie zdradzę wszystkich zmian, jakie chcę wprowadzić, część z nich będzie kosmetyczna, ale założenie jest takie, aby wydobyć jeszcze bardziej z mojej kolarki ducha retro. Dziś przyszła pierwsza część układanki - widelec chromowany. Celowo kupiłem od rozmiaru kół 28' aby zmniejszyć prześwit między koronką a kołem - u mnie jest 27' (czyli większe koło). W poprzednich postach widać że musiałem kombinować z hamulcem, który nie sięgał do obręczy mimo długich ramion, teraz już widzę, że będzie idealnie, bez żadnych adapterów Myślę też, jak troche ożywić wizualnie rower np. malowaniem. Może jak dodam kilka jaśniejszych akcentów kolorystycznych - chodzi o jasne malowanie elementów ramy... Może macie inne pomysły? Przykłady: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Są rozmaite opcje Zaglądnij tutaj: KLIK Sporo inspiracji. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez bukakewarior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Przyznam że chcąc utrzymać retro klimat, to z podsuniętych przez Ciebie propozycji skłaniam się ku tej: Czyli malowanie głowki ramy i pionowej rury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 A ja się przyznam, że taką miałem początkowo koncepcję na pomalowanie mojego paskuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Może kość słoniowa i złoto? Więcej inspiracji możesz znaleźć na http://www.raydobbins.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Całej ramy nie będę przemalowywać, bo niedawno to robiłem Raczej myślę o akcentach, ciągle szukam, dzięki za propozycje Nowe części też w drodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baan666 Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 panieeee, podaj mi link do stronki gdzie znalazłeś tą kolarkę z pierwszego zdjęcia. Potrzebuję wiecej zdjęć tego cuda i w tym tyg zabieram się do pracy. Chce mieć taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Niestety linka do www nie mam, mam masę zdjęć pościąganych z netu, z różnych źródeł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaW Napisano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Cycleexif via Tapatalk, Ace 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baan666 Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Niestety linka do www nie mam, mam masę zdjęć pościąganych z netu, z różnych źródeł... Szkoda, a masz może jakieś inne zdjęcia tego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekR Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Całość wygląda niesamowicie. Duży szacunek za robotę! Widzę, że już poruszany był temat malowania i trwałości "spraya". Skoro mówisz, że u Ciebie nie ma problemu z twardością lakieru i nie odłazi, to czy mógłbyś podać jakimi farbami (marka farby) malowałeś? Przymierzam się do malowania elementów, ale na biało, będzie to też moje pierwsze malowanie, więc nie chcę potem sobie pluć w brodę, że coś nie wyszło, bo słabej farby użyłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Myślę że ważne aby lakierować lakierami samochodowymi, mogą być w spreju. Nie pamiętam firmy, ale bezbarwny chyba był motip, użyłem też podkładu, co jest nie bez znaczenia bo powłoka trzyma się lepiej. Przed każdym naniesieniem warstwy podkładu, bazy, klaru odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekR Napisano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Dzięki! Rozejrzę się jeszcze, poczytam, ale dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bukakewarior Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) Motip 2k. Lakier w sprayu z utwardzaczem. Jest całkiem ok. http://allegro.pl/motip-2k-najlepszy-lakier-bezbarwny-spray-i3429365593.html Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez bukakewarior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Paczki z częściami podocierały Co prawda chciałem zmienić korbę na mocowaną na kwadrat, ale udało mi się znaleźć na allegro taką, jak miałem w oryginale (KETTLER), w świetnym stanie. Wystarczyło odkręcić jeden blat i zostawić większy (była dwurzędowa) i przystąpiłem do zmiany korby Z kolejnych nowości - przymierzyłem inną kierownicę, którą już kiedyś znalazłem na strychu i całkiem fajnie wygląda. Kupiłem też noski do pedałów CHRISTOPHE MINI, nieco inne niż tradycyjne, bo mniejsze, oraz nowy alu mostek Kalloy, bo ten co miałem był w nie najlepszym stanie - wyglądał jakby ktoś go okładał młotkiem Fotki z telefonu, ale za jakiś czas chciałbym zafundować wszystkim chromom i elementom aluminiowym polerkę, wtedy dam lepsze foty. Kiera: Mostek: Noski: Czas to poskładać do kupy Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez nonameuser1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sauber94 Napisano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 No zaraz to cały rower w chromie będzie . Przyznam, że po raz drugi ciekawie się zapowiada. Myślałeś już w jaki sposób wypieścić chromowane części ? Sam będziesz chciał doprowadzić je do stanu perfekcyjnego zapewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonameuser1 Napisano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 Chromy na korbie są w dobrym stanie, nie ma ani grama rdzy. Pozostałe części to juz tylko kosmetyka, mostek trochę polerowania wymaga, ale po prostu brakuje mu blasku Myślałem nad zakupem filcowej tarczy na wiertarkę i jazda Większość części już jest nowych, więc to tylko kwestia zrobienia ich na błysk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi