Gizmo21 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witam Mam problem z amortyzatorem po przerwie zimowej. Parę dni temu przygotowywałem rower do sezonu i zauważyłem że przy nacisku na amortyzator słychać tak jakby tarcie. Do tego od czasu do czasu dochodzi taki cichy metaliczny brzdęk, hmm nie wiem jak go określić może tak jakby ktoś uderzał lekko palcem o coś metalowego. Nie wiem jaka może być przyczyna, w poprzednim roku nic nie wskazywało by coś złego z amortyzatorem się działo, dopiero teraz po tych paru miesiącach bez jazdy zauważyłem taki problem. Nie wiem czy amortyzator ciężej chodzi, może trochę z powodu tego tarcia, ale nie mam wrażenia by było to jakoś dużo gorzej niż bywało dawniej (jestem dość lekki więc i tak za dużego nacisku na amortyzator nie wywieram). Co w takim wypadku powinienem zrobić? Pisałem do serwisów rowerowych i oba zasugerowały że będzie trzeba pewnie amortyzator rozebrać. Sam nie jestem w stanie zrobić serwisu amortyzatora, wydaje mi się że to już zbyt skomplikowane dla mnie więc pozostaje wtedy tylko oddanie go do serwisu. Myślałem że może do coś użycie Burnoxa Deo, ale w sumie nie wiem czy to wystarczy i jednak lepiej nie będzie udać się do serwisu. Co może być przyczyną że po zimie amortyzator działa tak a nie inaczej, a wcześniej było wszystko ok? Czy nie obejdzie się bez serwisu? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Ps. Aha dodam jeszcze że amortyzator to Rock Shox 2, używany z rowerem od nowości czyli mam go już dwa lata, przejechałem w tym czasie ok.850km, tak więc nie jest to jakiś duży wynik by można było mówić o zużyciu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Techniq Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 2i regulaminu Rozbierzesz sam - tylko poszukaj tutoriala(wczoraj 1 raz w życiu rozebrałem recona - trochę się zagapiłem z uszczelką a ogólnie to jest proste! - zapłacisz 40zł(olej 25zł + 3,8 na izopropanol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Rock Shox 2 Chodziło ci o dart 2 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Co do brzdęku- nie ma luzów na sterach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo21 Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Chodziło ci o dart 2 ?? Tak Rock Shox Dart 2, rower to Kross A6, rocznik bodajże 2010.Co do luzów w sterach to nie wyczuwam, ten brzdęk dochodzi ewidentnie z okolic amortyzatora.Ps. O co chodzi z tym "2i regulaminu", powinienem zmienić nazwę tematu, albo dział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 i ) Nie cytujemy w całości ostatniego posta przy odpowiadaniu w temacie! i nie przyznawaj się że nie czytałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gizmo21 Napisano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No nic, w tym tygodniu kupię Brunoxa Deo i zobaczę czy to coś da, jeśli nie to pozostanie serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.