michael26 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam. W najbliższym czasie kupuję Epicona RLD i nie wiem jaki rozmiar wybrać. Czy 100mm tak jak mam teraz w bajku czy 120mm i zmniejszyć ciśnienie żeby 120mm był praktycznie jak 100mm i by wybierał lepiej nierówności? Jak mi radzicie? Chciałbym żeby amortyzator wybierał nawet małe nierówności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zbytnie zmniejszanie ciśnienia nie zawsze zwiększa czułosć amorka- często wręcz go "stępia". Poza tym Epicony mają możliwość zmiany skoku poprzez przestawienie trzpienia wewnątrz amorka- zabieg można przeprowadzić w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 To jest bez różnicy. Skok można przestawić w domowych warunkach przy użyciu podstawowych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 to łatwiej będzie zmienić skok ze 120 na 100 czy odwrotnie czy tak samo? Kupować 120mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 to łatwiej będzie zmienić skok ze 120 na 100 czy odwrotnie czy tak samo? Tak samo. Tylko zmieniasz dziurkę w położeniu sprężyny negatywnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 generalnie nie ma róznicy czy kupisz 120 i zmniejszysz czy odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A jak Wam się widzi epicon 120mm na niskim ciśnieniu? Tak żeby obniżył sie do ok 100mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 I dobijał przy każdym zjeździe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 no w sumie tak. Dzięki. Raczej kupie 100mm. Ale zakupu dokonam dopiero w poniedziałek także temat jeszcze otwarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zawsze możesz przetestować na 120 i jak się nie spodoba to spróbować jeździć na niskim ciśnieniu,a jak jeszcze się nie spodoba to obniżyć do 100. Jak ta 120 się obniży pod wpływem twojej masy do 100 to i tak daje to tylko 16% sagu, co jest całkiem normalna wartością. Jeśli chcesz zobaczyć jak się zmieni geometria to może to ci pomoże: http://bikegeo.muha.cc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Jak ta 120 się obniży pod wpływem twojej masy do 100 to i tak daje to tylko 16% sagu, co jest całkiem normalna wartością. Brzmi to tak, jakby dla 100mm SAG byłby niepotrzebny. Dla uproszczenia załóżmy SAG 20%. Przy 100mm to daje nam 20mm. Żeby uzyskać tę samą geometrię po zajęciu pozycji na rowerze z widelcem 120mm potrzebny byłby SAG 33 1/3%! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 A jak Wam się widzi epicon 120mm na niskim ciśnieniu? Tak żeby obniżył sie do ok 100mm Oba widelce będą miały ugięcie wstępne, taki o skoku 100 też się obniży. Ja kupiłbym 120tkę - taką można po prostu zmodyfikować bez dodatkowych inwestycji, albo zostawić jak się spodoba. Łatwiej też sprzedaje się sprzęt o szerszym spektrum możliwości niż mniejszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Epicony SF9, SF10 i SF11 w wersjach 80, 100, 120 i 140mm różnią się wyłącznie położeniem pinu w popychaczu sprężyny powietrznej. Najlepiej kupić najtańszą wersję i ewentualnie zmienić skok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 dzięki A moglibyście mi powiedzieć w jakim sklepie znajde epicona 120? Na allegro jest tylko 100 a wątpie że sam sobie zmienie skok, nawet jeśli jest to bardzo łatwe. I dacie linka do gwiazdki, bo nie moge znaleźć a wybijając ją ze starego amorka pewnie ją popsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 W raidonie 2011 LOD skok jest ustawiany tak samo jak w epiconie czy może podkładkami? Mam takiego http://www.cyklotur.com/czesci/amortyzatory-rowerowe/widelce-amortyzowane/26-cali-mtb/p,amortyzator-raidon-lod-2011-sr-suntour,45846.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KMtown Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Podkładkami , Ale zmiana skoku jest banalnie prosta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Marca 2013 Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Skąd wytrzasnąć podkładke do zmiany skoku ? Chce zmniejszyć ze 100 do 80mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Właśnie czytałem w dziale testy amortyzatorów, w temacie o epiconie, że podkładkę można wykonać z rury i złączki pcv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Gwiazdkę kupisz w każdym (tak przynajmniej mi się wydaje) sklepie rowerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 ok, dzięki A jeszcze jedno. Jakie łożysko czy jak to sie nazywa kupić do amorka, ponieważ na tym forum przeczytałem że nie ma sensu wybijać bo nowa kosztuje grosze i chciałbym jak mi przyjdzie amorek od razu go założyć a nie wiem jak wygląda to łożysko czy co tam jest. Dacie fotke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 8 Marca 2013 Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 http://e-bmx.pl/opis/697305/gwiazdka-steru-1-18-do-korkow-przelotowych.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michael26 Napisano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 dzięki Ale jak wygląda łożysko (co kuleczki z tego wypadają i lepiej nie wybijać i nowe kosztuje 1zł) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.