Skocz do zawartości

[amortyzator przód] rozmiar a geometria ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W najbliższym czasie kupuję Epicona RLD i nie wiem jaki rozmiar wybrać. Czy 100mm tak jak mam teraz w bajku czy 120mm i zmniejszyć ciśnienie żeby 120mm był praktycznie jak 100mm i by wybierał lepiej nierówności? Jak mi radzicie? Chciałbym żeby amortyzator wybierał nawet małe nierówności

• Mod Team

Zbytnie zmniejszanie ciśnienia nie zawsze zwiększa czułosć amorka- często wręcz go "stępia".

Poza tym Epicony mają możliwość zmiany skoku poprzez przestawienie trzpienia wewnątrz amorka- zabieg można przeprowadzić w domu.

Zawsze możesz przetestować na 120 i jak się nie spodoba to spróbować jeździć na niskim ciśnieniu,a jak jeszcze się nie spodoba to obniżyć do 100. Jak ta 120 się obniży pod wpływem twojej masy do 100 to i tak daje to tylko 16% sagu, co jest całkiem normalna wartością.

Jeśli chcesz zobaczyć jak się zmieni geometria to może to ci pomoże: http://bikegeo.muha.cc/

Jak ta 120 się obniży pod wpływem twojej masy do 100 to i tak daje to tylko 16% sagu, co jest całkiem normalna wartością.

Brzmi to tak, jakby dla 100mm SAG byłby niepotrzebny.

Dla uproszczenia załóżmy SAG 20%. Przy 100mm to daje nam 20mm. Żeby uzyskać tę samą geometrię po zajęciu pozycji na rowerze z widelcem 120mm potrzebny byłby SAG 33 1/3%!

A jak Wam się widzi epicon 120mm na niskim ciśnieniu? Tak żeby obniżył sie do ok 100mm :D

Oba widelce będą miały ugięcie wstępne, taki o skoku 100 też się obniży.

Ja kupiłbym 120tkę - taką można po prostu zmodyfikować bez dodatkowych inwestycji, albo zostawić jak się spodoba. Łatwiej też sprzedaje się sprzęt o szerszym spektrum możliwości niż mniejszym.

dzięki ;) A moglibyście mi powiedzieć w jakim sklepie znajde epicona 120? Na allegro jest tylko 100 a wątpie że sam sobie zmienie skok, nawet jeśli jest to bardzo łatwe. I dacie linka do gwiazdki, bo nie moge znaleźć a wybijając ją ze starego amorka pewnie ją popsuje :D

ok, dzięki :) A jeszcze jedno. Jakie łożysko czy jak to sie nazywa kupić do amorka, ponieważ na tym forum przeczytałem że nie ma sensu wybijać bo nowa kosztuje grosze i chciałbym jak mi przyjdzie amorek od razu go założyć a nie wiem jak wygląda to łożysko czy co tam jest. Dacie fotke? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...