bipr Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Mam pytanie do użytkowników: czy u Was też przy obracaniu przedniego koła (w powietrzu pray podneisionym kole) przy obracaniu słychać lekko dżwięk jakby nierówno pracujących łożysk ? przy okazji ustawiania hamulca (można powiedzieć przykładając ucho blisko koła) usłyszałem przy szybszym zakręceniu kołem taki nierówny lekki zgrzyt (?) jakby łożysko było rozsypane (koła całkiem nowe) i lekko było czuć nierówną pracę na goleni amortyzatora za który trzymałem ... to nie jest ciągły dźwięk, ale powtarzający się przy obrocie, dośc cichy ale martwi mnie ten jesgo nierówny charakter i to, że można wyczuć to na widelcu ... Jednocześnie koła są stabilne (przynajmniej "na sucho" - jeszcze nie jeździłem), nic "nie chodzi"; i obracają sie bardzo lekko )po zakręceniu obracają sie kilka minut ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Najpierw przejedź się kilka razy, może coś jest niespasowane i wymaga kilkunastu tysięcy obrotów do dotarcia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 o tym nie pomyślałem ... zakładałem, że jak nowe już coś nierówno pracuje to może być tylko gorzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 a propos u mnie w 26 cali używkach, bardzo słychać tyrkający bębenek( w sensie jak nie pedałuje ) mormalne to jest ?? Miałem koła ori kellys i nie dochodził żaden dźwięk z kola tylnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 to zależy od konkretnego produktu - w niektórych jest bardzo słyszalny - nawet nowy; niektórzy bardzo lubią taki bardzo "szlachetny" dźwięk ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 no u mnie nawet bardzo słyszalny, no nic trzeba będzie się przyzwyczaić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 "Szum" łożysk może być spowodowany ich kiepską jakością, lub też tarciem poza nimi, np osłon czy uszczelnień. Piasta z tyłu w tych kołach ma dwie duże zapadki i dosyć głośno cyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bipr Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 "Szum" łożysk może być spowodowany ich kiepską jakością, lub też tarciem poza nimi, np osłon czy uszczelnień. (...). tylko, że to nie jest "szum" ... przy obrocie w pewnym momencie (nie przez cały obrót - ale tak ~20% obrotu koła) słychać taki lekki "chrobot" i delikatnie (naprawdę delikatnie) czuć to na goleni amortyzatora za który trzymam ... poza tym kurcze to w końcu "firmowe" koło ;-( może tylko "treningowe" ale nie powinno być "kiepskiej jakości łożysk" ;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Zdziwiłbyś się jakie łożyska potrafią być w kołach za 12 tysięcy zł Ściągnij zewnętrzne pokrywy/osłony łożysk i zakręć kołem "w palcach", zobaczysz czy szum zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.