Skocz do zawartości

[amortyzator]Czym zastąpić RockShox Dart3 aby poczuć różnicę w jakości?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam amortyzator przedni RockShox Dart3 i po 2 latach zamierzam go zmienić.

RockShox Dart 3

Ważę około 80kg.Nie jeżdżę aż tak extremalnie żeby skakać z 2 piętra ale do lasu wjadę i to często.

Co kupić żeby poczuć różnicę w jakości i przy okazji nie wydać fortuny ?

Zarazem tez nie chcę kupić czegoś na tym samym poziomie , czyli zrobić sztuki dla sztuki ....

Przerabiać niemam czasu ;) Praca na głowie.

Wydać na nowy mogę tyle ile potrzeba ale na poziomie polskich płac czyli powiedzmy,że około 500zl ale czy za tą kwotę dostane coś w co warto inwestować.

Co do Epicona to rozumie,że jest tłumiony powietrzem i olejem więc tu podstawowa zaleta ?

Kup uzywanego RS Tora SL, powietrzna lub na sprężynie w tej cenie. Chyba ze uda ci sie wyszperać jakiegoś uzywanego RS Recon silver. Niedawno zmieniałem RS dart 3 i ja założyłem sobie, że po tym sprężynowym uginaczu musze znalezc cos powietrznego dla odmiany. Kupiłem SID'a i nie narzekam, ale to troche inny przedział cenowy, chociaż na początku też myślałem, żeby wydać max 500-600 zł ;) Jeśli nie masz sterówki za długiej to znajdziesz cos powietrznego, używanego w dobrej cenie.

Przechodzenie z Dart`a na Tore ze sprężyna ??

Nieporozumienie ...

Podstawowe kryterium zmiany jakie trzeba założyć to przejście ze sprężyny stalowej na powietrzną ...

Przy okazji urwać sensownie z wagi ...

Z kolei używany Recon do tego Silver w którym siedzi TK z wagą 2 kg i kosztuje jak nowy Epicon ... hmm

Po linku do Dart`a wnioskuje ze jeździsz na tarczach ...

Wiec ..

Coś mi się wydaje że jednak Epicon pozostaje ty bezkonkurencyjny.

Pozdrawiam

Przesiadłem się z Darta 3 na Epicona i jestem zadowolony. Dart był dość wiotki przy mojej wadze 100kg, Epicon demonem sztywności nie jest ale różnica jest spora na + oczywiście. Też się zastanawiałem nad Torą i Reoconem ale poczytałem i odpuściłem te amory z racji ich wagi. Darta chcę przerobić na powietrze i wstawić żonie zamiast tego co ma obecnie.

podepnę się pod temat (mam nadzieję, że autor nie urwie mi głowy). Podobnie jak założyciel mam problem z wyborem nowego amorka do swojej meridki, kiedyś planowałem rebę, ale budżet się zmniejszył do 900zł i muszę wybrać coś nowego, przyziemniejszego. Mam przed sobą trzech kandydatów: Recon Silver TK SA, Sr Epicon, RST f1rst air. Doradźcie mi proszę co zakupić. Ważę 40 - 45 kg, jeżdżę dużo po lasach, lekki/ średni teren i asfalty.

Pozdrawiam i dziękuję.

W tej cenie szukaj z nowych:

Rock Shox Recon Gold MC - dość przeciętna waga, ale nadrabia tłumnikiem MC

RST FIRST - amorek o goleniach 30mm (możliwe odczucia braku sztywności)

SR Suntour Epicon - najtańszy z tego grona, waga na poziomie 1690 z fabryczną sterówką. Jak się zachowuje podczas jazdy to jeszcze nie wiem.

Ew szukaj używek (wiem, że pisałeś o nowych, ale czasami można znaleźć fajny sprzęt za śmieszne pieniądze):

- Rock Shox Reba - chyba opis zbędny

- Fox - nie znam się zbytnio na ich grupowaniu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...