Piotrek2234 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Witam Potrzebuję pomocy w doborze rozmiaru ramy: chcę zamówić ramę On One Inbred 29er, przez co nie mam możliwości jej przymierzenia. Zastanawiam się, który rozmiar ramy będzie dla mnie najodpowiedniejszy: wg informacji na stronie producenta moje "wymiary" pasują do przedziałów dla ram 18", 19,5" i 21" - zastanawiam się nad którąś z dwóch ostatnich. Mam 6' 1" wzrostu (ok 185,5 cm) i przekrok 33,5" (85 cm), roweru zamierzam używać w 90% na asfalcie, reszta to jakieś szutry i leśne ścieżki - a w takich warunkach podobno lepiej sprawdza się rama większa, niż mniejsza. Czy jednak rama 21" nie będzie dla mnie za duża? Czy mostek długości 110 mm z lekko giętą kierownicą będzie ok? Mniej-więcej taki mi wychodził z http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO. A może ktoś z wawy lub lublina jeździ na tej ramce i chciałby "dać się przymierzyć"? link do ramy: On-One Inbred 29er Vertical Dropout Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi
rzymo Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Moim zdaniem rama 21" będzie za duża - mam 3-4cm mniej od Ciebie, jeżdżę na 18", z mostkiem 90mm (sztyca z offsetem).
Piotrek2234 Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Za duża nawet mimo tego, że głównie asfalt? Nie powinienem w tej sytuacji jednak wziąć większej? I "w jaki sposób" będzie za duża - chodzi o przekrok, czy długość górnej rury/odległość od kierownicy?
Rulez Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Zgadza się, nawet przy 185 cm rama 19,5" będzie długa, na pewno nie powinna to być 21".
Piotrek2234 Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 To jeszcze pytanie co do samego modelu Czy Inbred będzie ok? Przeoczyłem coś jeszcze z ciekawej stali, czy w rozsądnych cenach tylko On One, Kross i Romet?
itr Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) To dziwna rama i dziwne są jej rozmiary.... Nasz wzrost raczej kręci się wokół 19", sam miałem dysonans wewnętrzny brać od ręki 21 czy zamawiać 19. Mam jednak około 90 cm nogi i chciałem mocnego węzła podsiodłówki... Dlatego skończyło się na 21. Pierwsze jazdy z 80 cm mostkiem wypadły nieźle, ale ten rower ma być mniej ścigiem bardziej frajdem, i kupiłem mostek ok 50 60 mm do testów... Jeszcze nie sprawdzony. Jeśli możesz mniej wysuwać siodło to weź 19, jeśli się nie spieszysz i mieszkasz weekendowo w Warszawie to możesz mnie w końcu się doczekać w Kampinosie, lub Bielańskim i sprawdzić ale ostatnio czas zabrał mi rower.... :/ One One to dość tankowe jeżdżenie, ale nie ma tragedii, tylko że ja jestem spaczony i to mój 4 29er w ciągu ostatnich 7 lat i jestem jakiś inny w recenzjach A tak w ogóle to zakładając nieważenie 180 kg, chorego kręgosłupa, albo innych przeciwwskazań to na 90 % asfaltu i 10 % krzaków polecam z autopsji raczej to to: http://cdn.velospace.org/files/qertyjhgfvdf35tyg.jpg oczywiście ze stajni OnOne raczej, a nie jak wyżej: na polskiej ramie i OK, własnym wynalazku, tak żeby i widelec i rama miały piwoty albo nawet tarcze, i bez ryzyka że coś trzaśnie. Gdybym musiał mieć jeden rower to by była właśnie przełajówka. Edytowane 5 Marca 2013 przez itr
ponuryrybak Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Jak wyżej. Jesli nie będziesz tłukł po korzeniach to nie ma co pakować się w 29 żeby jeździć raczej okazyjnie po szutrze, chyba że szukasz komfortu albo właśnie jesteś słusznej wagi. 35mm pozwali na calkiem sporo. Itr jeden rower to tylko teora, zapomniałeś o zasadzie "n+1" Gdybym miał mieć 10 rowerów to i tak musiała by być tam też przełajówka. Rozglądam się za Lemond Poprad, 'od biedy' może X-planet Kaffenback... ale najpierw Inbred. A co do tematu to weźcie też pod uwagę to, że Brant zaprojektował te ramy pod raczej krótsze mostki niż szosowe nastocentymetrowe pyty. W Sizingu jest mowa o 60-80mm. Mam ~190, noga ~93,będe brał 21. Podsiodłówki raczej nie brakłoby nawet na 19,5, ale ETT troche za krótka.
wszoltysik Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Witaj miałem taki sam problem jak Ty, w wyborze stalowej ramy, przy takim samym wzroście, wg. mnie w inbredzie pasowałem się dokładnie pomiędzy rozmiarami tzn. 18 - 19,5 przy czym ta 19,5 ma długą górną rurę, a nie chciałem kolejnego roweru do ściganiania się i wyciągania na nim tylko do długiej i wycieczkowej jazdy (dlatego min. stal). Ostatecznie zdecydowałem się na Rometa 29er, który pasuje się pomiędzy w/w wymiarami i spełnia moje oczekiwania. Niestety na razie wisi na ścianie i czeka na resztę gratów do poskładania. Pzdr.
Mod Team IvanMTB Napisano 6 Marca 2013 Mod Team Napisano 6 Marca 2013 Klaniam, Abstrahujac od rozterek rozmiarowych kupowanie Inbreda do jazd po asfalcie jest lekko powiedziawszy slabe... Jesli 90% to asfalt a 10% szutry to wez Pompe lub Cotic'a Roadrat'a ---> http://www.cotic.co.uk/product/roadrat Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi