CoZaBzdura Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Hej, W weekend byłem polatać po lesie jak wiadomo błocko i te sprawy. Dzisiaj postanowiłem wyczyscic rower bo dochodziły jakieś dziwne "szurania" z przodu. Na poczatku myslalem ze hamulec bo, że block wyczysciłem popedałowałem cos brzęczy. To samo zrobiłem z przednim. W chacie jednak załatwiłem sobie stojak (prowizorka) na rower i zacząłem sprawdzać gdzie co jest. Na filmie załączonym poniżej jasno wynika, że miejsce powstawanych dźwięków. Co z tym fantem zrobić?
LUKASZ1980 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Pewnie łańcuch ociera o przerzutkę.Zobacz czy blaty masz dokręcone.Trzeba trochę podregulować przerzutkę.
lyndowss Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Też jestem za przerzutką przednią. Podciągnij baryłką o 1/2, albo nawet o cały jeden obrót i zobacz czy dalej ociera. Jak nie to znaczy, że prowadnik ocierał o łańcuch. Potem sprawdź czy przechodzi gładko na wszystkich biegach. Jak nie to wyreguluj, a potem jeździj.
stefan2810 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Pewnie przerzutka. Tak jak mówię koledzy wyżej. Jak nie da sie wyregulować to może jest krzywo przykręcona. Zobacz czy jest w równej osi z łańcuchem.
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 Nie brzmi to jak przerzutka a raczej jak odkręcona śruba korba trąca o cos ... ale naprawdę ciężko powiedzieć co to może być. Zdejmij łańcuch i kręć samą korba.
CoZaBzdura Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 Panowie to jest tak, przerzutki bankowo to nie są bo wyregulowane wszystko na cacy. Obawiam się, że to gdzieś w korbie brzęczy bo na przełożeniu 2,6 słychać cichutko a natomiast na 3x10 jak już mocniej się pedałuje to dźwięk jest bardziej donośny ;/ Sam niestety nie zdemontuje korby bo nie mam sprzętu i wiedzy. Znacie jakiś spoko serwis w poznaniu który by rozwiązał ten problem?
michalbike Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 Znacie jakiś spoko serwis w poznaniu który by rozwiązał ten problem? Spróbuj tutaj: http://www.serwis-rowerowy.eu/ Solidny, niedrogi serwis. Umów się telefonicznie najpierw.
Mod Team Puklus Napisano 12 Marca 2013 Mod Team Napisano 12 Marca 2013 Spróbuj zdjąć łańcuch i powiesić go na osi suportu, w ten sposób będzie można wyeliminować korbę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.