Skocz do zawartości

[usuwanie mleka z opon] wasze sprawdzone sposoby

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

uzbieralo mi sie duzo opon usyfionych od srodka zaschnietym mlekiem...raz sa to cieniutkie powloki, raz zbrylowane tarki na grzbiecie, jak najnizszym nakladem sil uzyskac stan choc zblizony do wyjsciowego?

pomyslalem o jakims odtluszczaczu/benzynie/rozpuszczalniku - plyn do naczyn nie dziala, probowal ktos z benzyna albo rozpuszczalnikiem jakims? moze zmywacz do silikonu? a moze jeszcze inny dzialajacy patent?

Napisano

ostatnio udało mi się tego pozbyć na myjni bezdotykowej, odwrocilem oponę na drugą stronę i ładnie schodzi ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

benzyna/ ropa/ aceton lipa ale sądząc po składzie może glikol da radę a ja usuwam szmatką i tworzą się wałeczki opona zajmuje od 10min do 1h

Napisano

Rozpuszczalników nie polecam, np: aceton rozpuszcza/zmiękcza gumę. Metody mechaniczne są skuteczne, ale czasochłonne. Testowałem różne szczotki, druciane myjaczki do garów itp. Najskuteczniejszy o dziwo jest zwykły myjaczek do naczyń - ta filcowa strona bardzo sprawnie zdziera mleczko. Najlepiej utopić oponę w misce/wannie i szorować.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Najlepiej schodzi zaraz po śćiągnięciu zanim mleczkow wyschnie - ale ściąganie mechaniczne

Jest jeszcze inna opcja - po sezonie sprzedać opony

Napisano

Rozpuszczalniki nie dzialaja.

Polecam Remover od producenta Caffe Latex. Instrukcje znajdziesz u dystrybutora wiec nie bede pisal esejow. Karcherem probowalem ale wiecej wody zmarnowalem niz bylo to warte. Natknalem sie jeszcze na metode ze szlifierka i delikatna szczotka druciana... nie wiem, nie posiadam.

Anyway. Sprobuj removera lub jak ja wczesniej, na znak solidarnosci z prababka ktora kury skubala, ja skubalem opony.

Sent from my 20hpuo3.jpg using wrxb2d.jpg

Napisano

Wszystkie mleczka na kauczuku naturalnym (Stan, Joe itd.) maja skład podobny opony.

Wszystko co rozpuszcza mleczko oddziaływuje również na oponę.

Caffe Latex jest na syntetycznej gumie więc rozpuszczalnik do niego nie działa na opony.

Jak komuś zależy na chemicznym rozpuszczalniku to niezłe są alkohole np izopropanol.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...