kubbak Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Witam Szukam licznika rowerowego do kwoty 450PLN. Chciałbym by był on bezprzewodowy, miał kadencję, mega plusem byłby pulsometr. Wstępnie jestem zdecydowany na Sigmę BC 16.12 STS+CAD za ~240 PLN, to taka opcja minimum. Podoba mi się bardzo VDO MC 2.0 WL, łączny koszt to ponad 500 PLN (za kadencję + pulsometr). Byłbym w stanie tyle dorzucić ale licznik ma jedną i zasadniczą wadę - na raz dogaduje się jedynie z jednym z akcesoriów więc albo widzimy kadencję albo tętno. Więc pytanie brać Sigmę czy polecicie coś innego w tej cenie?
dziobolek Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Nie wiem jak teraz, ale jakiś czas temu za niewiele ponad 500zł można było kupić bardzo przyzwoity licznik Polar CS500. P.S. Widzę, że ceny deczko skoczyły, ale i tak z czujnikiem pracy serca 620zł???
kubbak Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 @@dziobolek, Ja znalazłem na ceneo ten licznik (kadencja+pulsometr) za 690 PLN. To już zdecydowanie zbyt dużo. 240 PLN Sigma BC16.12 i 180 PLN pulsometr Sigma 25.10 - to na razie moi faworyci. 500 PLN byłbym w stanie wydać jeżeli miałbym wszystko w jednym (ale nie tak jak w VDO, że albo kadencja albo tętno).
dziobolek Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 W Skąpcu (konkurent Ceneo) ceny Polara startują od 594zł, może dało by się znaleźć deczko taniej, ale to wymaga cierpliwości i może kilku telefonów, by negocjować cenę, lub poszukiwań na rynku zagranicznym, gdzie ceny zaczynają się od 175USD co przekłada sie w złotówkach na kwotę 554.785zł z przesyłką.
bunio Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Miałem kiedyś Polar CS300 i nie polecam, niby wszystko ma ale jakiś taki mało rowerowy. Miałem też wrażenie, że lekko mulił odczyty. Ostatecznie stanęło na sigma 1009 + osobny pulsometr sigma PC 25.10
kubbak Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 W Skąpcu (konkurent Ceneo) ceny Polara startują od 594zł Niestety, te tańsze na skąpcu są bez kadencji, też je wcześniej namierzyłem. CS500+ CAD zaczynają się od 690PLN.Byłem dzisiaj w pobliskim sklepie rowerowym, powiedziano mi tam, że w czujnikach Polara baterie zaleca się wymieniać w autoryzowanych punktach dla zachowania gwarancji. Średnio mi się widzi wymiana 3 baterii w cenie nowej Sigmy BC16.12.
dziobolek Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Coś muszą mówić, aby sprzedać Sigmy To żart oczywiście - nie żebym chciał Cię na siłę przekonywać. Ale tak na marginesie, poddając wątpliwości "fachowość" sprzedawców, cytat z polskiej instrukcji "Wymiana baterii Zalecamy aby dokonywac wymiany baterii w autoryzowanym Centrum Serwisowym Polar Przetestuja oni Twojego Polar CS500 pod wzgledem wodoszczelnosci po wymianie baterii. Aby samemu dokonac wymiany baterii w odbiorniku/nadajniku, postepuj według instrukcji w Aby zmienic baterie w odbiorniku. Baterie w sensorach speed i cadence sensors nie moga zostac wymienione. Mozesz zakupic nowy sensor u dystrybutora. By zobaczyc jak wymienic baterie w sensorze mocy Power Output Sensor W.I.N.D., przejdz do instrukcji tego sensora." http://augustyna.pl/10/01/cs500.pdf ...jak i z angielskiego oryginału, w którym nie ma początkowej wytłuszczonej uwagi/zalecenia "Changing Batteries The CS500 cycling computer and the WearLink transmitter W.I.N.D. both have a user changeable battery. To change the battery yourself, please follow the instructions carefully as instructed in chapter Changing Cycling Computer Battery. The batteries for the speed and cadence sensors cannot be replaced. Polar has designed speed and cadence sensors to be sealed in order to maximize mechanical longevity and reliability. The sensors have long-life batteries inside. To purchase a new sensor contact your authorized Polar Service Center or retailer. For instructions on how to change the battery for the Power Output Sensor W.I.N.D., consult the Power." http://www.polar.fi/...lish/manual.pdf Jednakże w żadnym z nich nie ma mowy o jakichkolwiek problemach z gwarancją w przypadku samodzielnej wymiany baterii.
kubbak Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Baterie w sensorach speed i cadence sensors nie moga zostac wymienione. Mozesz zakupic nowy sensor u dystrybutora. No i tym mnie utwierdziłeś w przekonaniu, że nie stać mnie na te liczniki. Pozostanie mi pewnie zakup nowej Sigmy i pulsometru osobno. Chyba, że ktoś inny ma jakąś propozycję.
dziobolek Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Ano, tu jest "pies pogrzebany" - to jedyny feler
Sol Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Powiedz czego oczekujesz od licznika. Bo jeżeli podstawowych danych w stylu dystans, prędkość, kadencja - bez wodotrysków w postaci profilu trasy czy wilgotności powietrza - to spokojnie wystarczy normalny licznik, który nie musi kosztować niewiadomo ile. Do tego dobrałbym oddzielnie pulsometr - np. coś z serii Sigma Onyx - i wszystko zamknęłoby się w budżecie.
kubbak Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Od licznika? Zupełna podstawa - prędkość, dystans (dzienny i całkowity), kadencja i dobrze by miał także pulsometr. Wygodniej będzie dla mnie miec wszystko w jednym urządzeniu. Jeżeli nie da się tego pogodzić w założonym budżecie to kupię Sigmę 16.12 STS+CAD i Sigmę 25.10.
dziobolek Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Może inaczej - zależy Ci też, aby kadencja i puls wyświetlały się w tym samym czasie, o ile dobrze zrozumiałem? Czy też nie ma to znaczenia, byle by następował jednoczesny pomiar obu wartości i ewentualnie był zapisany w pamięci urządzenia. Z takich mniej znanych "wynalazków": New CycleOps Joule 1 0 GPS PowerTap Cycling Cycle Computer Power Meter Bicycle | eBay 2013 Wireless GPS Bike Bicycle Cycling Computer Black Edge 500 Speedometer | eBay Wireless Bike Bicycle Cycle Computer with Altitude Cadence Heart Rate | eBay Cateye V3 CC TR300TW Bicycle Computer V 3 Triple V 3 | eBay
Sol Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Dla mnie oddzielny pulsometr ma tą zaletę, że mogę na niego spojrzeć kiedy chcę i mogę z niego korzystać niezależnie od roweru. Przydaje się poza sezonem - np. do biegania, skakanki czy basenu. Strategicznie patrząc to rozsądniejszy wybór niż licznik wszystkowjednym.
dziobolek Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 ...cd... Sigma Sport B 1909 STS Heart Rate Cadence Wireless Computer Brand New | eBay http://www.ebay.com/itm/Sigma-ROX-8-0-HRM-Wireless-Cyclometer-Bike-Bicycle-Computer-with-Cadence-/160766523271?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item256e6e7787
kubbak Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Nie, wyświetlanie wartości nie musi być w jednym czasie, może się automatycznie przełączać między funkcjami licznika. Chodzi mi o to by wartości były odczytywane na bieżąco a nie jak w VDO albo jedno albo drugie. Sigme 1909 ma dwóch znajomych, narzekają, jeden ma 2209 i jest zadowolony z niego ale nadajnik pulsometru raz mu się popsuł i już go nie wymieniał. Na ROXy mnie nie stać (mam uraz do kupowania za granicą). A co do oddzielnego pulsometru - nic mu się nie stanie na basenie? To, że zegarki są wodoszczelne to wiem ale czy nadajnik?
bunio Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Osobiście dokonałem rozbicia na Licznik i Pulsometr, pulsometr wykorzystuję również do innych form aktywności ruchowej. Nie zawsze jeżdżę też z pulsometrem, po wstępnych cennych doświadczeniach wielu osobom okazuje się zbędny i łatwiej się go pozbyć.
Sol Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 A co do oddzielnego pulsometru - nic mu się nie stanie na basenie? To, że zegarki są wodoszczelne to wiem ale czy nadajnik? http://www.sigma-sport.de/us/service_center/produkt_suport/pulscomputer/antwort/?flash=1&produkt=80&jahrgang=4&frage=219&gruppe=13&sprache=2&typ=pulscomputer&id=192
kubbak Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Więc na 99% zostaną przy Sigmie 16.12 STS+CAD i pulsometrze 25.10 albo 22.13.
bunio Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 SIGMA SPORT® online - Bike Computer, Puls Computer, Beleuchtung To zależy jak głęboki masz basen, pasek sigmy od 25.10 wytrzymuje do 10m , sam pulsometr do 30m
kubbak Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 Na ten, który chodzę max głębokość to ~2m, także to nie będzie problemem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.