Skocz do zawartości

[widelec] Czy będzie dobrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Wraz z nadejściem wiosny postanowiłem zrobić sobie rower do szkoły. ( szkoda mi jeździć tym co na maratony)

Z tego co udało mi się ustalić całkiem spoko widelcem mógłby być ten model http://allegro.pl/nowy-widelec-point-26-pod-hamulec-tarczowy-i3043610382.html

Rower na którym bazuje to http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/263/Giant.Terrago.3.Disc/

Pytanie brzmi czy takie połączenie zda egzamin? Czy może jakieś inne widelce były by lepsze?

Pozdrawiam

Według mnie nie warto w sztywniaku dawać tarcz. Normalnie jak masz amortyzator z przodu to siła z hamulca ugnie też amortyzator, a w takim przypadku że tak powiem wylecisz przez kierownice.No i popsujesz w ten sposób geometrie ramy.

100mm skoku a sztywniak to sporo, geometria na pewno się zmieni sporo. Rower będzie miał niżej przód, oraz pod innym kątem będzie. Według mnie skoro masz tarcze kup taniego amora, bo siła z hamowania przejdzie na amortyzator a nie na przód roweru. Osobiście nie jeździłem na sztywniaku z tarczami więc poczekaj na opinię kogoś innego :)

Jak najbardziej zda egzamin. Jeśli dobrze pamiętam, to ten widelec jest ciut wyższy niż taki najniższy sztywniak, zresztą w rowerze nie-na-trudny-teren odrobina zwrotności nie zaszkodzi. Jeśli u Ciebie nie ma górek, to możesz też zdjąć trochę blatów z korby:)

Co do hamowania na sztywniaku. Bardzo obrywają nadgarstki, one absorbują cały pęd gdzie amortyzator przejmuje część. Wtedy głównym hamulcem stanie się tylni

Nie koniecznie. Jak hamulec ma dobrą modulację i umiejętnie się go stosuje to z powodzeniem przedni nadal jest tym podstawowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...