swimfan Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Witam,ma dylemat:)oddalem do serwisu kolo do zaplotu, wczesnie wyliczylem ERD i wyszlo ze potrzebuje 2 dlugosci szprych (258 i 260mm), z racji ze przez przypadek sklep mi przyslal jedna dlugosc szprych oddalem 1 dlugosc z zaznaczeniem ze jezeli zle cos wyliczylem mechanik poinformuje mnie ze musza byc 2 dlugosci szprych(moze mu wyjdzie inne ERD, inaczej oblicza dlugosc szprych itp).Dzisiaj mi wyslal sms ze kolo zostalo zaplecione i teraz jest pytanie czy jezeli mechanik zaplot kolo na szprych o 2mm to mam takie cos odbierac z serwisu(mechanik potwierdzil ze potrzebowal 2 dlugosci szprych)?pommimo ze kolo proste tak wynikalo z rozmowy telefonicznej czy nawet tego nieobierac przyniesc mu szprychy o 2mm dluzsze ktore brakowaly?Czy takie zaplecenie moze spowodowac ze szprychy beda sie urywac na gwincie czy to majakies znaczenie. I czy ewentualnie teraz to kolo ruszac bo wydaje sie ze musial niezle naciagac skoro zniwelowal to 2mm bez uzycia dluzszych nypli.Pewnie jedna strona jest naciagnieta na maxa.
Rulez Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Skoro potwierdził, że potrzebował 2 długości to chyba takie założył, może najpierw zapytaj na jakich szprychach zaplótł, skąd je wziął.
swimfan Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 Raczej nie zalozyl innych jak jakie mu dalem ->alpina III, na pewno takich nie mial bo pytalem przed skladaniem czy ewentualnie ma takie szprychy jaby co.
1415chris Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Czyli, poinformowal Cie, ze potrzebowal 2 dlugosci, a zlozyl kolo tylko na jednej? 2mm to mniej wiecej odleglosc od podstawy naciecia w nyplu do jego konca. Jezeli szprychy przechodza przez caly gwint i koncza sie max na wysokosci krawedzi nypla, mozna przyjac, ze szprychy sa OK.
swimfan Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 z rozmowy telefonicznej wynikalo ze widac ze brakuje 2 mm jak patrzył na nypel. Wlasnie przed chwila zmierzylem przy nyplu 12 mm do naciecia jest 10mm czyli dokladnie tyle ile wynosi gwint szprychy. No dobra a jezeli brakuje te 2 mm?czyli 8 mm w nyplu tyle wychodzi z obliczen(no chyba ze tak naciagnol alpine na maxa ze jeszcze 1mm wyciagnal) Teraz to juz nie wiem czy tam cos zobacze jak tam zapackal niebieskim loclite.
Rulez Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Jeśli szprycha jest znacznie poniżej główki nypla może nastąpić oderwanie tejże główki.
swimfan Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 Teraz pytanie czy 2mm to duzo czy moze nastapic zerwanie glowki, Nie wiem czy dobrze kombinuje ale teoretycznie chyba jest tak: po jednej stronie powinno byc 258 mm po drugiej 260mm. Skoro mechanik mial 258 to wychodzi ze po jednej stronie szprychy niedochodza do konca i jest szansa ze nieprzeciagnol jeszcze szprych. Moze mu kazac aby rozplót czy teraz to lepiej nieruszac?
Rulez Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Wątpię żeby przeciągnął szprychy, po prostu zaplótł na ile wystarczyły szprychy. Jeśli chcesz mieć 100% pewność wypadało by rozpleść koło i założyć właściwe szprychy.
kojott Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Nie mógł przeciągnąć szprych po jednej stronie, bo wtedy obręcz była by poza osią roweru. Najwyżej jest 'niedokręcone' o max 2mm. Mi się nasuwa pytanie jakie dokładne długości wyszły Ci z obliczeń. W moim kole potrzebowałem 257 i 259mm, więc żeby nie bawić się w różne długości kupiłem wszystkie 258mm. Po stronie mniej obciążonej 'brakuje' ten 1 mm, a po stronie bardziej obciążonej jest 1mm 'za dużo'. Myślę, że ten 1mm ma niewielkie znaczenie.
swimfan Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 W sumie to tylko przod,ale slabo by byl jakby sie to wszystko zaczelo rozpadac po pewnym czasie, bo wiadomo jak jedna szprycha peka to pozniej nastepna i trudno jest uratowac takie kolo. Rulez chyba tak zrobie bo mnie troche ten mechanior oslabil, ja bym chyba takiego kola nie wypuscil z warsztatu:)
Carbon Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Wyciągnij jedną szprychę po lewej i prawej stronie, później je przyrównaj i będziesz miał odpowiedź czy są tej samej długości. Krótsze szprychy powinny być od strony napędowej
swimfan Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 no co ty na 100% dalem mu jedna dlugosc a on innych na 100% nie mial:)
BikoBiko Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Czyli, poinformowal Cie, ze potrzebowal 2 dlugosci, a zlozyl kolo tylko na jednej? 2mm to mniej wiecej odleglosc od podstawy naciecia w nyplu do jego konca. Jezeli szprychy przechodza przez caly gwint i koncza sie max na wysokosci krawedzi nypla, mozna przyjac, ze szprychy sa OK. Ja zrozumiałem, że składał całość na tych krótszych, czyli od strony przeciwnej napędu szprychy nie wchodzą całkiem w nyple i widać gwint ok. 2 mm ( może trochę mniej, zależy jak ustawił obręcz). Pytanie - na ile 2 mm krótsze wkręcenie w gwint osłabia połączenie szprycha-nypel?
siimon Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Jaki jest problem w tym żeby spytać mechanika jak to zrobił?
swimfan Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Jak to zrobil nie wiem czy jest sens pytac, to ma dzialac co mi po tym jak po jakims czasie szprych beda pekac przy nyplach
Rulez Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Chcesz mieć spokój załóż właściwe szprychy. I żeby nie było wątpliwości - niestety zdarzaj a się przypadki odpadania łbów nypli .
Roonin Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Ja bym z tych 2mm dramatu nie robił. Skoro złożył na takich i mu wyszło to chyba sam sobie w kolano by nie strzelał ryzykując utratę reputacji i naprawy gwarancyjne. Też się kiedyś pytałem o takie sprawy bardzo dobrego, uznanego i cenionego składacza to się tylko uśmiechnął pod nosem. Jego odpowiedz to było coś w stylu @##@@#@## a sens taki że się to troszkę demonizuje a pewne odchyłki od normy są akceprowalne.
swimfan Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Tylko wiesz jak zaplataniem jest, ja zaczynaja pekac to sie zrzuca ze niewlasciwe szprych dobrales itp.
Roonin Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Pękanie szprych, nypli, krzywienie itp kwiatki w 90% wynikają z partackiego zaplotu. Partuła zaplecie a potem nie wie na co zgonić to wymyśla takie rewelacje.
swimfan Napisano 6 Marca 2013 Autor Napisano 6 Marca 2013 dokładnie jestem ciekaw ja sie wytlumaczy odnosnie alpiny III powie ze podrobki z Tajwanu:)
Roonin Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Alpiny to jedne z mocniejszych szprych obecnie dostępnych i przy dobrych nyplach nie ma prawa nic puścić. Na pewno nie dlatego że w nyplu siedzi 8 a nie 10mm gwintu No chyba ze nyple będą jakieś lewe ,polecam hexagonalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.