Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Sierpnia 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2020 Na 19" górna rura może być już za wysoko... Masz wątpliwości, to pytaj sprzedawców o wymiary, bo nie każdy producent podaje wysokość przekroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 20 Września 2020 Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Panowie prośba o pomoc, może @GTZaskar1991 jeszcze zagląda. Niestety moja rama trekowa ma awarię, muszę wymienić na inną. Mój superfly jest w rozmiarze 18,5. Idealnie - mam 182 cm wzrostu lecz przekrok mały, nietypowy 80 cm. Układ tej ramy mi odpowiada, bo mam odpowiednią długość ramy przy bezpiecznym przekroku. Moja obecna rama ma 44,4 cm podsiodłowej, efektywnie górna 62. Baza kół 111,6. Przekrok koło 77. kąty podsiodłowa 72,3 przód 69,6. Rozmiar trekowe 18.5. Mogę po znajomości na szybko dostać ramę haibike ligh sl, 2015 model, leżak magazynowy, jeszcze w folii. Ma 44 pod siodłem, 605 efektywna górna rura. Baza kół 110. Kąty 73 i 70. Rama jest w carbonie i dla mnie za dobrą whiskey. Ale mam wątpliwości, czy taka duża mka, 17,5 cala, ponad 15 mm krótsza na górze nie będzie za mała w długości? Jeżdzę rekreacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Gdyby była trochę za krótka możesz dać mostek dłuższy o 15 mm. Jeśli reszta pasuje to za dobrą whisky bym zaryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Tylko to bym musiał dać mostek koło 10 cm... trochę długi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 21 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Jeszcze możesz dać sztycę z offsetem lub przesunąć lekko siodełko w tył. Tu nie ma półśrodków, albo podpasuje, albo nie. Jeśli nie chcesz dopasować pozycji do tego co możesz dostać to szukaj roweru z bardzo zbliżoną geometrią do tego co masz obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareckik Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Teraz, przemeg napisał: Tylko to bym musiał dać mostek koło 10 cm... trochę długi się wydaje Typowa długość mostka w XC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 @bogus92 no szukam trekowej 18,5. Ta Haibikowa wydaje się całkiem ok... przy czym to jednak 17tka jest, co przy wzroście 182 generuje znak zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 12 godzin temu, przemeg napisał: , Rama jest w carbonie i dla mnie za dobrą whiskey. Ale mam wątpliwości, czy taka duża mka, 17,5 cala, ponad 15 mm krótsza na górze nie będzie za mała w długości? , 15 mm to jest nic. Zwrocił bym uwagę na wysokość główki ramy, oby nie zabrakło rury sterowej :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 21 Września 2020 Udostępnij Napisano 21 Września 2020 Ma tyle samo co w moim Treku, 100 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Noga 80 cm przy wzroście 179 cm. W planach dalszych (chyba, że się trafi okazja) jest Giant Anyroad 2 2018. Jazda bez szaleństw terenowych, bo od tego mam inny rower. Czy rama L 57 cm będzie dużym przegięciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pekaes Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 W dniu 13.10.2020 o 18:11, chudzinki napisał: Czy rama L 57 cm będzie dużym przegięciem? Przy podobnych parametrach (177/79) miałem M. Dla mnie było ok. Przy tej ramie i jej bardzo niskim przekroku możesz spróbować. Dodatkowo baza kół sporo większa - nie będziesz butem zahaczał (może). Problemem może być całkiem spora długość górnej rury - tym niemniej reach jest podobny jak w Soot w rozmiarze M. Zawsze można mostkiem próbować koregować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Października 2020 Udostępnij Napisano 16 Października 2020 29 minut temu, pekaes napisał: nie będziesz butem zahaczał Też właśnie biorę ten aspekt pod uwagę. A może ktoś o takich wymiarach jeździ Anyroad `em 57 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 6 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2020 W dniu 11.08.2020 o 23:08, KrissDeValnor napisał: Przetestuj Meridę Meridę, którą miałem upatrzoną niestety ktoś kupił przedemną. Wziąłem w ciemno chińczyka. Dziś po pierwszych jazdach na singlach w Bielsko-Biała stwierdzam, że jest dobrze - bardzo dobrze. Zobaczymy jak się sprawdzi na płaskim Mazowszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WinstonS Napisano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Witam serdecznie, dołączam do zapytań o rozmiar ramy w segmencie cross. Interesuje mnie polski producent roweru z dobrym osprzętem na lata. Myślę o 28 Unibike Zethos Man, ale nie wykluczam innych krajowych czy zagranicznych producentów. I tak moje wymiary to 181,5 waga ok.95, przekrok 82. Wg obliczeń wychodzi 20,3 cali, czyli rama 21 i tak mi też sugerował sprzedawca w sklepie. Jednak obecnie jeżdżę trekkingem Diamantem Saphire 24 w ramie 21" i kole 28 i czuję że rama jest za duża. Proszę o opinię w który rozmiar się kierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Z takim przekrokiem raczej 19", ale najlepiej się przymierzyć - jeśli jest możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Stycznia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 21 cali to zdecydowanie za dużo. 19 cali powinno być ok, a czasem i to może być za duże. Wszystko zależy od konkretnej ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2021 @WinstonS, mam 179 + 80 i kupuję rowery 17/19, więc dla Ciebie zdecydowanie 19 będzie OK. Z crossem zaryzykowałbym 20 jakby już naprawdę nic nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WinstonS Napisano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Mierzyłem 19 MTB, jest bardzo dobra, jednak w crossie we wszystkich sklepach w mojej mieścinie wskazywali mi ramę 21. Widzę, że bez dobrej przymiarki się nie obejdzie..Podobno Merida robi ramy pośrednie. Edytowane 28 Stycznia 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodas Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Przymierzam się do złożenia roweru, jakoś nie mogłem trafić na firmowy który by mi odpowiadał i nie kosztował tyle co mój samochód . Poszukuję ramy MTB ALU (raczej takiej bardziej pancernej), hardtail 19"/L, koła 29", taperowana główka, boost 12x148, pod napęd 2X10 (ze względów ekonomicznych), tarcza 180mm, Limit cenowy do 1500zł. Podobają mi się ramy "Accent Peak 29 BOOST" ale są do napędów 1x. Będę wdzięczny za wszystkie rady i pomysły, (Jeżeli muszę gdzieś przenieść ten post to proszę o info) Edytowane 19 Lutego 2021 przez Wlodas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Poszukałbym czegoś w rodzaju https://sklep.biker-house.pl/kellys-rama-gate-90.html. 30, 50, 70 to te same ramy Lekka nie jest ale trwała na pewno. Albo kup https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-kellys-gate-30-29-2020?gclid=Cj0KCQiA4L2BBhCvARIsAO0SBdav5a5X8F1934qxTIF5aCx25mg9L34jjK676buCn_P73Hw_oElzC2kaAvNyEALw_wcB jako bazę do zmiany np. amora ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodas Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) 7 godzin temu, wkg napisał: Dzięki za odzew, fajna rama oraz rower, mi pasuje, ale nie ma ich fizycznie będę sprawdzał czy się nie pojawią. Ostatnio chyba w związku z Covidem dostępność gratów jest chyba nie za bardzo, a i ceny w związku z tym tak jakby większe jak rok temu? Edytowane 20 Lutego 2021 przez bogus92 Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Rama typowo do XC - w cięższych górach raczej nie polecam. Jak to nie ma. https://allegro.pl/oferta/rower-kellys-gate-30-white-2020-m-29-9861244331?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_rowery-nca&ev_adgr=Rowery&gclid=Cj0KCQiA4L2BBhCvARIsAO0SBdb4aceVRRS0EJzV9A1QxwwVZbU96x0hoDiT2MjUXaPUOzWJpngeB8YaAn49EALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Lutego 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Popytaj w sklepach o ramę Merida Big.Nine. pod napęd 2x jak znalazł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wlodas Napisano 20 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 9 godzin temu, wkg napisał: Jak to nie ma. Może źle się wyraziłem, jak coś mi się podoba to jest w rozmiarze S/M, w rozmiarach L/XL jest większy problem z dostępnością. Niektóre "M" mają 18,5" tak jak ten Kellys Gate 30 ale to już bym musiał się przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal2000 Napisano 28 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 Cześć, pytanko, mam możliwość zakupu nowego Scott SCALE 950 model 2020 koło 29” (jest tańszy niż model 2021 i ma zdecydowanie ładniejsze malowanie) w rozmiarze M. Moje wymiary to 177cm, 83cm przekrok, 58cm długość rąk. Według wymiarówki M jest dla mnie w sam raz. Jak stanę to od ramy mam około 5cm luzu, wiec wydaje sie ok. Problem polega na tym ze jestem między M/L.....Powiedzcie proszę czy M według Was powinien być Ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi