rodszyld69 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Wzrost 186cm, noga 86 cm, 82 kg. Wydaje mi sie, ze długoscia rury podsiodlowej nie musze sie przejmowac w gre wchodzi tylko gora. Jaki rozmiar wybrac? 20" podsiodłówki 490 mm, więc powinieneś mieć jeszcze luz miedzy górna rurą a klejnotami. Długość efektywna ramy wynosi 599 mm do jazdy rekreacyjnej w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noisia Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Zastanawialem sie nad 20' i 21'. Kolega wyzej jest tego samego wzrostu ale dluzsza noga , rama 545/630 i wyglada to dobrze. W Cube 21' 515/620, w specu kolo 26' mialem dl horizontal 615 i jezdzilo mi sie bardzo komfortowo, boje sie ze Cube 20' bedzie za krotki. Jezdzic bede spokojnie raczej asfalt i sciezki lesne. Hmmm juz sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rozmiar 21" też Ci podpasi ale luz między górną rurą a kroczem będziesz miał niewielki, do spokojnej jazdy wystarczy ale do szaleństw w trudniejszym terenie będzie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noisia Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dopiero teraz zauwazylem ze przy kole 29" jest opcja 19" i 21" ramy, 20" jest dla kola 27,5" hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 przy kole 29" jest opcja 19" i 21" ramy, 20" jest dla kola 27,5" hmmm no fakt a może coś z Radona jest na dobrych kołach i sztywnej osi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noisia Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 no fakt a może coś z Radona jest na dobrych kołach i sztywnej osi Szczerze to nie mam duzego pojecia o rowerach, dlaczego radon byłby lepszy?Jaki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 dlaczego radon byłby lepszy?Jaki rozmiar? Jak pisałem jest na lepszych kołach co ten Cube, plus za sztywną oś, osprzęt porównywalny z niewielką przewagą Cuba. Rozmiar 20" byłby optymalny dla Ciebie górna rura 620 mm i podsiodłówka 505 mm Radon Race 7.0 bądź tańszy a podobnej klasy Radon Team 8.0 z krótsza górną rurą 610 mm i podsiodłówką 500 mm w rozmiarze 20" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noisia Napisano 10 Maja 2015 Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dzieki za pomoc, chyba doloze te 150 euro i wezme Radona 20". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frobek Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Cześć, Chcę kupić taki rower: http://www.gtbicycles.com/cze_en/2013/bikes/mountain/kashmir-niner-2-0 w rozmiarze L, bo tylko taki jest mocno przeceniony przez co jest w moim zasięgu finansowym. Pytanie czy aby nie będzie za duży. Moje wymiary 182 cm wzrostu, 86 cm przekroku, ręce raczej długie jak u małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rmn1 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Pytałem o to, gdzieś na forum ze 2 lata temu i dopiero dziś nadszedł "ten czas";) Mam ok 192cm wzrostu, jak włożenie poziomnice pod jajka miara pokazuje 92cm. Ręce mam normalne względem reszty ciała. Nie jestem też anorektykiem;) Czy Camber z 2013roku w rozmiarze XL powinien być oki? Teraz mam Garego, w rozmiarze 19 i długość spoko (G2) ale podsiodlowka jest trochę za krótka. Jeździ się fajnie, ale sztyca mocno wysunieta... Camber L chyba by komicznie wygladal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Szpeca każdego zdecydowanie XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 15 Maja 2015 Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Pytanie czy aby nie będzie za duży. będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muad5 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Dzień Dobry Jaki rozmiar ramy Radona będzie dla mnie odpowiedni (wewnętrzna nogi 92 cm wysokość 190 cm waga 80 kg)? Radon ZR Team 29 7.0 | New Releases Shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frobek Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Być może już było, ale znalazłem taki fajny kalkulator doboru parametrów ramy: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#measures Potrzeba dużo więcej pomiarów niż tylko wzrost i przekrok:) Edytowane 16 Maja 2015 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 16 Maja 2015 Udostępnij Napisano 16 Maja 2015 Jaki rozmiar ramy Radona będzie dla mnie odpowiedni (wewnętrzna nogi 92 cm wysokość 190 cm waga 80 kg)? 22" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzema Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Witam, Stoję przed wyborem rozmiaru ramy dla roweru Radon ZR Team 8.0. Moje parametry: wzrost: 183 cm przekrok: 83 cm Przeznaczenie roweru: - wycieczki po okolicznych lasach - turystyka (kilkudniowe wyjazdy z sakwami) - zróżnicowany teren ale pewnie w większości asfalt/polne drogi - raz lub dwa razy w roku weekendowy wypad w góry Do jazdy po mieście mam drugi rower. Aby mieć punkt odniesienia, wczoraj przymierzałem się do rowerów Cube'a. Rama 17" była zdecydowania za mała. Na 19" czułem się dobrze jadąc na rowerze, pozycja była komfortowa, ale po zejściu z siodełka miałem wrażenie że przekrok jest za duży (mialem mało luzu). Radony występują w parzystych rozmiarach, dlatego celuję w 18". Z tego co porównywałem geometrię Radona 18" i Cube'a 19", wszystkie rozmiary są zbliżone (efektywna długość górnej rury 590mm), różnią się jedynie długością rury podsiodłowej (Cube 470mm, Radon 450mm). Czy oznacza to, że na Radonie będę się czuł jak na Cube tylko, będzie mniejszy przekrok? Radon 20" będzie chyba na mnie za duży. Przekrok w tym rozmiarze wynosi 823,8mm. W dodatku rama jest dłuższa o 20mm (610mm). Moja obecna rama jest dość długa (Gary Fischer z geometrią Genesis, z tego co mierzyłem 630mm), a w nowym rowerze chciałbym mieć pozycję bardziej wyprostowaną. Poradźcie czy dobrze dobrałem rozmiar Radona, bo jutro chciałbym go zamówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Radony występują w parzystych rozmiarach, dlatego celuję w 18". I dobrze celujesz Czy oznacza to, że na Radonie będę się czuł jak na Cube tylko, będzie mniejszy przekrok? Powiedzmy, że odczucia będziesz miał podobne. Żeby czuć sie tak samo na dwóch rowerach to muszą być one jednakowo bliźniacze jeśli chodzi o geometrię ramy, długość i kąt mostka, wznios kiery itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor008 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Witam, czy rama 50 cm Cuba Nature będzie dla mnie odpowiednia? Wzrost 176, przekrok 79-80 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 czy rama 50 cm Cuba Nature będzie dla mnie odpowiednia? Wzrost 176, przekrok 79-80 cm. Tak, według podsiodłówki wychodzi rozmiar 19" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muad5 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a do jakiego wzrostu jest 20" radona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a do jakiego wzrostu jest 20" Wersja Team ma krótkie ramy więc, tak do 185 cm. Tak strzelam bo nie wiem co kto lubi. Na twoje 190 cm 20" będzie krótka, jeździć się da ale będziesz miał przygarbioną pozycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muad5 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Dzięki za wytłumaczenie, wolę komfort więc na 99 % kupię 22" a tak poza tematem geometrii to czy ktoś wie jak wygląda sprawa z bike-discount.de ponieważ rower chciałbym zamówić właśnie z tej strony a nie mam pojęcia czy to wiarygodny sklep i czy zamawiając rower do PL może mi zostać naliczona opłata celna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 a nie mam pojęcia czy to wiarygodny sklep i czy zamawiając rower do PL może mi zostać naliczona opłata celna? Sklep na pewno wiarygodny a cła nie płacisz wewnątrz Unii Europejskiej, jedynie VAT taki jaki u nas obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muad5 Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 rodszyld69 Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frobek Napisano 17 Maja 2015 Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 jedynie VAT taki jaki u nas obowiązuje. VAT również płacisz niemiecki 19%, w piątek dostałem swój rower z innego niemieckiego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi