Mod Team KrissDeValnor Napisano 31 Grudnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Potwierdzam - kolejny głos na XL Co do XL przy 180 cm wzrostu, to nie jest dobry pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 31 Grudnia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2019 Dlatego wybrałem L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakunec Napisano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 Mogę prosić o opinie odnośnie poniższej geometrii? Szukam czegoś komfortowego, nie do ścigania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Wygląda na szosową ramę na 185cm wzrostu , jak na wyznawane przeze mnie standardy mało komfortową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NiuniekKiller Napisano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2020 Cześć, zdecydowałem się na zakup najnowszego modelu Trek-a Fuel EX 9.7. Niestety mam problem z doborem rozmiaru i nie wiem czy wybrać L czy XL. Będąc w Krakowie w sklepie DoboszSPORT oraz okazjonalnie w Warszawie w salonie Trek-a AXEL wszyscy doradzają mi wybrać rozmiar L. Zawsze mogę przedłużyć L do XL poprzez długość mostka lub przesunięcie siodła, zważywszy że różnica w tym modelu pomiędzy L, a XL jest dość mała (tak wygląda z cyferek). Prośba o pomoc i doradztwo bardziej doświadczonych kolarzy? Dzięki! Moje wymiary. Wzrost 186, Przekrok 89, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvojt Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Witam ! Przyszedł czas na nowy rower. Jestem zdecydowany na markę i model. Pojawił się problem odnośnie rozmiaru. Do tej pory jeździłem na 18" full. Z mostkiem 90mm. I rura podsiaodlowa 470mm. Jest na styk. Jednak zakup dotyczy hardtaila który w rozmiarze 18" ma tylko 445mm. Moje wymiary 180cm wzrost 89cm noga. Apex 190cm. Mam obawy że przy tych wymiarach sztyca będzie wysunięta zbyt mocno.Sprzedawca zdecydowanie doradza 20" tylko tam wymiar rury podsiodlowej to aż 490mm. Pytanie brzmi. Na ile można wysunąć bezpiecznie sztycę słyszałem że 25 cm. W załączniku po lewej mój stary rower. Po prawej planowany zakup. Z góry dzięki za sugestie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Ja celował bym w L jednak.... Przekrok wystarczający. Ale ja jestem zwolennikiem ciut za dużych niż ciut za małych ;-)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Idziesz pod prąd - od ścieżkowca choc z dziwnym mostkiem do ściganta Ja ze wzrostem 177 przymierzając sie do Radona stwierdziłem, że jestem między rozmiarami i odpuściłem. Myślę, że 18 cali może być krótki Będziesz zgięty w pałąk i myślał o przedłużeniu mostka. Na starym było Ci wygodnie ? Jak miałes ustawione siodełko - na środku jarzma czy do tyłu ? Edytowane 30 Stycznia 2020 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Geometria tego roweru ewidentnie nie jest dla Ciebie - znajdujesz się między rozmiarami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvojt Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 7 godzin temu, wkg napisał: Idziesz pod prąd - od ścieżkowca choc z dziwnym mostkiem do ściganta Ja ze wzrostem 177 przymierzając sie do Radona stwierdziłem, że jestem między rozmiarami i odpuściłem. Myślę, że 18 cali może być krótki Będziesz zgięty w pałąk i myślał o przedłużeniu mostka. Na starym było Ci wygodnie ? Jak miałes ustawione siodełko - na środku jarzma czy do tyłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vvojt Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Z Roweru jestem bardzo zadowolony. Całodniowe wycieczki w górach daję radę, od czasu do czasu jakiś maraton i jest ok. Siodło ustawione w połowie jarzma. sztyca wysunięta na 25 cmm. W grę wchodził jeszcze CUBE geometria może i bardziej mnie przekonuje. Wszystko inne przemawia za Radonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Za wyjątkiem możliwości przymierzenia się. Tzn organizują jakieś eventy gdzie niby można ale daleko. A jednak tabelka to tylko cyferki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sante Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy. Mam okazje kupić używany rower Focus Raven Max rozmiar ramy L Mam 179 wzrostu i przekrok 87-88cm Czy ta rama nie będzie trochę za duża ? j Mam tez możliwość zakupienie roweru BIXS core team 2017 w rozmiarze 19, ale bardziej zależy mi na fokusie Edytowane 11 Lutego 2020 przez Sante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 W mojej opinii Focus może być za duży. Przekrok to małe piwo bo to raczej niski rower i tutaj na pewno nie będzie problemu. Kwestia czy lubisz być bardzo wyciągnięty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sante Napisano 11 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) Niestety nie mam żadnego doświadczenia z mtb 29 Wcześniej jeździłem na Unibike flite (koła 26) rozmiar 21 i na mostku 8cm było w miarę ok. Unibike flite Focus Edytowane 11 Lutego 2020 przez Sante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 11 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lutego 2020 Myślę, że Focus może - podkreślam, może być OK, bo podsiodłówka ma długi komin, czyli mocno wystaje nad górną rurę. Na długość z odpowiednim mostkiem będzie dobrze, zwłaszcza po zmniejszeniu offsetu sztycy, lub zrezygnowaniu z niego - kwestia preferencji co do zajmowanej pozycji ( komfort vs. sport ). Komfort oczywiście z przymrużeniem oka, choć wysoka główka ramy temu sprzyja, bardziej nawet niż sportowi, ale i pod niego też można pokombinować - np. wyciągnąć podkładki i dać mostek z większym minusem Nie zmienia to faktu, że to absolutnie górna granica rozmiaru przy Twoich warunkach, a ci co jeżdżą na większych i twierdzą, że jest fajnie, po prostu za dużo czasu w dzieciństwie spędzali na osiedlowym trzepaku Ja przy podobnych warunkach wybrałbym coś wielkością zbliżonego do tego Bixs'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sante Napisano 12 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2020 (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Rower ma być raczej bardziej do jazdy sportowej, więc chyba odpuszczę sobie tego focusa w rozmiarze L Stack 644, do tego główka ramy 130 to się chyba średnio nadaje do sportowej jazdy ? Cytat ze strony mtb-xc Spoiler Cytat Rowery z wymiarami stack w granicach 630 mm ( a jest ich mnóstwo na rynku) oraz główkami ram o długościach 120-130 mm należy odstrzelić na wstępie i w ogóle nie brać pod uwagę jeżeli naszym celem jest ściganie, nawet to amatorskie. Przymierzałem canyona grand cf 6.9 rozmiar m Sztyca była bez offsetu i mostek 80mm, przy cofniętym siodełku na maksa do tylu czułem się na nim dobrze, wiec ten focus ze sztycą bez offsetu i mostkiem 80mm(jest chyba 100mm) powinien być dobry no ale do sportowej jazdy chyba się nie nadaj. Edytowane 12 Lutego 2020 przez Sante Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocarny Napisano 16 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Wzrost 172/173, noga po stronie wewnętrznej miedzy 79/78cm. Kato Ghost 4.9 alu 29er. Przymierzyłem z ciekawości rowerek w martes, nawet fajnie się siedziało. Ładne malowania kuszą bardziej niż szare treki/meridy. Zastanawiam się co bardziej będzie do mnie pasować M czy S. Sprzedawca standardowo proponuje M'ke bo jest od 165cm do 180. S'ka jest od 155cm do 170cm. Siedziałem na obu i nie czuje za dużej różnicy. Może wy coś doradzicie? Sprzedawcom Martes tak średnio ufam. Umieszczam geometrie poniżej. Jaki rozmiar wybrać? Pomóż ta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 17 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Moim zdaniem M. Choć różnica faktycznie nie jest duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Pierwsze z brzegu horyzontalnie 15mm, podsiodłówka 40mm to nie jest dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Ja bym brał M, na S'ce będziesz zgięty w pałąk, albo będziesz musiał dłuższy mostek brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocarny Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 (edytowane) 11 godzin temu, michuuu napisał: Pierwsze z brzegu horyzontalnie 15mm, podsiodłówka 40mm to nie jest dużo? Nie wiem, nie odczułem różnicy. Na ten i na ten dobrze mi się wchodziło na rower. I tak siodełko będzie niżej niż wysokość kierownicy w obu przypadkach. Nie wisiałem na ramie, ale jajca mi jednak dotykały w obu przypadkach ramy, z tym że na M'ce troche bardziej.(Podobnie miałem z meridą big nine 100 Rozmiar M). Nie wiem który rozmiar wybrać, dlatego tutaj się pytam. Zawsze sprzedawca proponuje rozmiar M, niż S'ke. A że jestem trochę uprzedzony do sprzedawców to tutaj pytam. 11 godzin temu, Sabarolus napisał: Ja bym brał M, na S'ce będziesz zgięty w pałąk, albo będziesz musiał dłuższy mostek brać. Podobnie mi mówił sprzedawca jak zastanawiałem się pomiędzy meridą big nina 100 M a S. Że na S'ce będę wyglądał jak na komunijnym rowerze czy coś w ten deseń. Tutaj parametry meridki. Ciekawostka, że na meridce miałem siodło do końca obniżone i musiałbym jeszcze troche upiłować by w miarę wygodnie się jeździło, bo śruby nie pozwalały obniżyć do wygodne poziomu. Edytowane 17 Lutego 2020 przez mocarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 17 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 38 minut temu, mocarny napisał: bo śruby nie pozwalały obniżyć do wygodne poziomu. Wygodny poziom to taki gdzie można się podeprzeć stopą na postoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Lutego 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Taaa, i noga koniecznie pod kątem prostym w kolanie, bo inaczej nie ma szpanu na dzielni mocarny Porównaj dane Ghost'a w rozmiarze S, i Meridy w rozmiarze M - są zbliżone rozmiarowo... Kumasz ? Skoro i tak masz zamiar opuścić siodełko na maksa, to po co Ci większa rama ? Obstawiam Kato w rozmiarze S. PS Według mnie, po mocnym opuszczeniu siodełka, będziesz wyglądał śmieszniej na M -ce ( jak dziecko, które dostało na komunię rower na wyrost, żeby z niego nie wyrosło w tri miga ) A propos - chyba już nie rośniesz, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mocarny Napisano 17 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2020 Teraz, KrissDeValnor napisał: Taaa, i noga koniecznie pod kątem prostym w kolanie, bo inaczej nie ma szpanu na dzielni mocarny Porównaj dane Ghost'a w rozmiarze S, i Meridy w rozmiarze M - są zbliżone rozmiarowo... Kumasz ? Skoro i tak masz zamiar opuścić siodełko na maksa, to po co Ci większa rama ? Obstawiam Kato w rozmiarze S. Najchętniej to bym dźwignął sztyce wyżej aby uzyskać bardziej sportową pozycje, ale niestety nie mam aż tak długich nóg i aby mieć prawidłową pozycję czyli nogę leciutko ugiętą przy pedale na samym dole, to siodło leci trochę poniżej poziomu kierownicy. Trudny wybór jedni mówią M drudzy S, chyba będą rzucał monetą. 1 godzinę temu, michuuu napisał: Wygodny poziom to taki gdzie można się podeprzeć stopą na postoju? Raczej że mogę swobodnie kręcic korbą, czyli noga wyprostowana i lekko ugięta w kolanie. A śruby z bidona uniemożłiwiały obniżenie siodełka i byłem za bardzo wyciągniety przy kręceniu pedałami. Robiłem wiele przymiarek przy mtb, nawet przy 27,5 zawsze siodło musiało lecieć lekko poniżej poziomu kierownicy. 8 minut temu, KrissDeValnor napisał: PS Według mnie, po mocnym opuszczeniu siodełka, będziesz wyglądał śmieszniej na M -ce ( jak dziecko, które dostało na komunię rower na wyrost, żeby z niego nie wyrosło w tri miga ) A propos - chyba już nie rośniesz, co ? Chciałbym jeszcze urosnąć troche, niestety już od paru dobrych lat stoje w miejscu ... niestety to samo S/M czy to 29/27,5 zawsze mi siodło leci troche ponizej poziomu kierownicy(może troche więcej pójdzie do dołu przy M). Kuźwa, jedni twierdzą że śmiesznie będę na S wyglądać, drudzy że na M. xD ... życie to ciężki kawał wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi