Rulez Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 A jeszcze w ubiegłym roku było normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HerrMann Napisano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Nawet na FB ludzie ich zaczepiali o podanie geometrii, ale Unibike olał potencjalnych klientów koncertowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teodoryk Napisano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 A jeszcze w ubiegłym roku było normalnie przecież ramy od 2 lat są takie same proszę tu geometria dla ramy19 : http://naforum.zapodaj.net/b9d52534b114.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Wszedł np. model 27,5", w czym jest taki sam ? , w Unibike jest coraz gorzej ... Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawpytel Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Cześć Mam nadzieję, że wybrałem dobre miejsce do zadania pytania: Za względów finansowych wybieram między dwoma rowerami (dzięki erzurum za przekonanie do 29er): Canyon Yellowstone http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3327 i Mondraker Ventura Pro 29er http://sklep.mondraker.pl/product-pol-5342-Rower-Mondraker-2014-Ventura-Pro-29er.html Który polecilibyście ze względu na ramę? Mam 192 cm, 93kg, przekrok 88-89 cm. Na kalkulatorze Canyona wyszedł mi rozmiar L, takie samo polecano mi w sklepach przy innych rowerach. Geometria Ventury: http://www.mondraker.com/14/eng/bikes/ventura-pro-29er/384/geometry . Wygląda na to, że Chainstay Length w Venturze to 438mm w Canyonie to 446mm. Ale czy to są jedyna wartości którymi się kierować? Która rama według Was jest bardziej odpowiednia? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Od razu odrzucił bym firmę której kalkulator podaje tak przekłamane wyniki, inna sprawa, że masz krótką nogę jak na 192 cm wzrostu, do tego Canyony mają krótkie i wysokie ramy ...ale na pewno nie L . Jeśli już L, to na pewno lepiej Mondrakera, w wypadku XL również Mondrakera, ma krótszą rurę podsiodłową, czyli niżej przekrok ... A do jakiego roweru się przymierzałeś, mam nadzieję, że nie chcesz roweru kupić " na pałę", takie postępowanie nazywam krótko - głupota. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 również uważam że lepszą opcją będzie Mondraker w rozmiarze XL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawpytel Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. W sklepach przymierzałem się do: http://www.cube.eu/pl/bikes/mtb-hardtail/attention/attention-sl-29-black-white/ w rozmiarze 21' i http://www.kross.pl/en/2014/mtb-xc-29quot/level-b6 rozmiar L (21) - nieco droższy ale wygodniejszy. W obu nie miałem problemu z przekrokiem. @Rulez: nie chcę popełnić głupoty. Gdyby nie to, że kalkulator Canyona sam mnie zaskoczył, to pewnie bym tutaj nie pisał i czekał na dostawę Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez dawpytel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Kalk. Canyona dziwnie liczy np szerokość barków maks można wpisać 55 a ja mam 57 np. Ale mniejsza o to wychodzi mi 18,5 cala przy wzroście 185 i przekroku. 87. Wystarczy że zmienię przekroku na 88. I już wybiera mi L 20 cali. Ja zdecydowalem się na większy model L. W razie czego rower do 30 dni można albo zwrócić albo wymienić nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 Jeśli Kross był wygodniejszy (co mnie raczej nie dziwi), to kieruj się w stronę Mondrakera XL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Proiss Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) Pany taka sytuacja miś w ciąży 90 kg 169cm wz 76cm przekrok , celuje w rozmiar S canyon nerve al 7.9 .Będzie prawidłowo ? Pozdro Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez Proiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 przekrok nerve 79 cm czyli już z założenia będziesz nie tylko w ciąży ale i wykastrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Proiss Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 wtrafna uwaga , chyba jednak będzie 27,5 do mojego wzrostu bardziej odpowiedni bo juz na pewno nie urosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2014 (edytowane) 29er Scotta s ma przekrok 75,5 ale to i tak dużo http://www.santacruz-pl.com tutaj poszukaj profilowane ramy mają całkiem niewielki standover. http://www.santacruz-pl.com/index.php/trailbike/tallboy-29-lt/geometria M'ka ma 73 cm Edytowane 13 Kwietnia 2014 przez kubasias Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hegemon Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Jako, że często ciągnie mnie do rzeczy niestandardowych, coraz bliżej mi do zakupu roweru GT Karakoram 2.0 lub 3.0 z 2013 roku. Ja sądzicie, czy rozmiar XL będzie dobry na 190cm wzrostu? http://www.gtbicycles.com/2013/bikes/mountain/trail/karakoram-3-0-hydr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 będzie ok, ewentualnie z powodu mostka może być zbyt długi, ale to będzie łatwe do skorygowania (chyba że znasz długość mostka montowanego do tego rozmiaru, dobrze żeby nie więcej jak 90mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwil Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Witam Wszystkich Serdecznie, Od pewnego czasu studiuję forum, w celu pozyskania wiedzy do zakupu roweru. Mam mały, a może duży problem z doborem wielkości ramy. Pewne wątpliwości zasiał u mnie sprzedawca. Przymierzam się do zakupu Specialized Hardrock Sport Disc 29, i przekonany byłem, że idealny rozmiar dla mnie to 17,5 cala, gość z salonu natomiast wciskał mi 19 cali. Mój wzrost to 181 cm, noga w przekroku 85-86 cm rama 17,5 cala rura podsiodłowa 44,4 górna rura 59,1 przekrok 78,3 rama 19 cali rura podsiodłowa 48,3 górna rura 61 przekrok 80,8 Czy może lepiej zainwestować w GT Karakoram Comp 29er rama 18,5 rura podsiodłowa 47 górna rura 60 przekrok 77 K SPORT DISC 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dax997 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 (edytowane) Jak wy mierzycie te nogi? Dlugosc calej nogi, czyli razem z jajami, czy odliczacie jaja od dlugosci nogi? Mam na mysli pomiar w pozycji stojącej. Bo czasami czytam, ze ktos ma krotkie nogi i w sumie nie wiem ktory wymiar jest wazniejszy, a mam zamiar przymierzac sie do Cube LTD Race 29"/19", przy 180cm wzrostu i ... no wlasnie... 84 albo 91cm Edytowane 14 Maja 2014 przez dax997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwil Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 No więc. Stajesz na boso np. przy ścianie, jajka do łapki i do góry, poziomica między nogi i wychodzi przekrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dax997 Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Czy przy moim wzroscie 180cm, wadze 85kg, przekrokiem miedzy 88 a 89cm, rower Cube LTD Race 29"/19" moze byc dobrym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hegemon Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Jaki będzie właściwy rozmiar Cube Analog/Attention 29 dla człowieka 190cm wzrostu? Chodzi o jazdę rekreacyjną, żaden wyczyn. Słyszałem, że Cube ma dziwnie zaniżoną rozmiarówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SNM Napisano 24 Maja 2014 Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Krótkie są te rowery po prostu. 23" być może będzie Ci pasować, zależnie od tego jak wysoką pozycję preferujesz, ale ja mając 192cm męczyłbym się na tym rowerze okrutnie, chyba, że dałbym mostek 120-130mm, co z kolei spowodowałoby nieakceptowalne dla mnie przesunięcie środka ciężkości w stronę przedniego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remlik Napisano 25 Maja 2014 Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Miałem Analoga 29, przy wzroście 185 (noga 88cm) rozmiar 21" był dla mnie w sam raz. Jeśli nie masz nogi znacząco powyżej 90-91 cm, to do jazdy rekreacyjnej rozmiar 21" powinien być w sam raz. Tak czy owak bez przymiarki raczej nie ryzykuj. Edytowane 25 Maja 2014 przez remlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LennyZDW Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) 180cm / 80 kg Bergamont rozmiar 19''(47cm) bedzie OK? Edytowane 27 Maja 2014 przez LennyZDW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Krótko, strasznie krótko!Przy tym wzroście celowałbym w górną rurę efektywnie 595-610mm. Odnosząc sie do tabeli powyżej rozmiar 51, co na pewno bedzie przegięciem ze względu na przekrok.DŁUGOŚĆ TYŁU 475mm - to jest rama pod koła 36"? Nisko suport (-70), pytanie z jakim amortyzatorem/widelcem mierzona geometria, z tabeli wynika że to 29er strasznie przerośnięty i niedojrzaly.Odpuść lepiej to coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi