Rulez Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 (edytowane) W momencie kiedy ktoś nie jest "bikerem" (co to w ogóle za określenie), tylko po prostu rowerzystą lub początkującym kolarzem amatorem, który nie do końca wie jak ma odczytywać swoje odczucia, który nie ma dużych zasobów wiedzy i pyta bardziej doświadczonych, oczekuje normalnej, fachowej odpowiedzi a nie głupiego gadania o byciu ignorantem. Tego nikt mu uświadamiać nie musi, bo doskonale zdaje sobie z tego sprawę. Pozdrawiam. Normalna fachowa odpowiedź typu 2X2=4 jest nie możliwa, wystarczy, że ktoś nie może odpowiednio "wyciągnąć" się na rowerze, a mostkiem nie załatwi się problemu zbyt krótkiej ramy (ponieważ np. dłuższy mostek powoduje inne wyważenie w rowerze), i wie, że rama jest za krótka, a dla innego ta rama może być "akurat", lub tylko mu się zdaje, że jest "akurat", ale jest w błędzie, ponieważ nie jeździł na innym rowerze w podobnych warunkach terenowych i nie ma porównania ... i takiemu komuś żadne teoretyczne opisy nie pomogą "Biker" to ktoś trochę inny niż "rowerzysta", rowerzystą może być nawet wieśniak z PGR który wraca nawalony spod sklepu Edytowane 15 Lutego 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Potrzebuję roweru dla kumpla 110 kg, 188 cm, XC/AM/długodystansowe wycieczki z sakwami do 5k z nastawieniem na 4k zł. Rama 21" i musi mieć dożywotnią gwarancję! Prócz tego otwory do zamontowania bagażnika na górnych rurkach a przy osi koła od strony hamulca musi być wysunięty na zewnątrz oraz napęd SRAM - Wystarczą manetki i tylna przerzutka, napęd 3x9. Czy macie jakieś propozycje? Dożywotnią gwarę daje inny producent niż Jamis, Kona i Fuji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 16 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 (edytowane) spec daje, tylko po co ta dożywotnia gwarancja, zawęża wybór, a przecież jak rama pęknie (co przy normalnym użytkowaniu mało prawdopodobne) to się ją wymieni, cena ramy nie jest wiele większa niż innych podzespołów. Przynajmniej w rowerze za ten budżet. W ogóle to chyba zły temat na to pytanie. Edytowane 16 Lutego 2014 przez erzurum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inzblacha Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam. Powoli się przymierzam i mam pytanie odnośnie ramy Scott spark 940. Otóż ma ona pokrętło, którym można zmienić geometrię: 1. Kąt główki 70.1 albo 69.5 2. Długość rury horyzontalnie 628mm lub 630mm 3. Kąt podsiodłowy 73.1 lub 72.5 oraz inne parametry, których nie ogarniam. Tak po chłopsku czym się będą odczuwalnie różniły te ustawienia? Które ustawienie będzie lepsze gdy moim celem jest dobra i bezpieczna zabawa na szlakach górskich bez nacisku na "osiągi"? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 kwestia sprowadza sie w uproszczeniu do tego, ze jak na ustawieniu z glowka 69,5 bedziesz bez trudu pokonywac podjazdy 'w twoim zakresie mozliwosci', to przy tym zostajesz, jesli zyczylbys sobie, aby rower podjezdzal lepiej, zmieniasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaku Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 (edytowane) Czy Spec Jett 29er w rozmiarze 15 cali: 15.0 Seat Tube Length, Center to Top 381mm Top Tube Length (Horizontal) 552mm Top Tube Length (Actual) 530mm Chainstay Length 442mm Bottom Bracket Drop 63.5mm Bottom Bracket Height 305mm Head Tube Length 90mm Head Tube Angle 70.5 Seat Tube Angle (Actual) 71° Seat Tube Angle (Effective) 73.5° Wheel Base 1056mm Stack 590mm Reach 377mm Standover Height 710mm Handlebar Width 660mm Stem Length 60mm Crank Length 170mm Seatpost Length 350mm będzie dobry na dziewczynę 160 cm? Bo po przymierzeniu wydawał się OK, ale stack i reach wydaję się mniejsze niż w rowerach meridy 13.5 cala. I teraz zupełnie nie wiem co o tym cyferkach myśleć. Edytowane 1 Marca 2014 przez dzaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 ogon 442mm to zly pomysl do takiego wzrostu, po co w ogole 29? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzaku Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 To ma być "szybki" rower na szutry/lekki teren. Takie trochę połączenie crossa z MTB. A dlaczego 29? Zdaję sobie sprawę, ze ten rower nie bedzie najlepszym z możliwych do kręcenia po wąskich singlach, a liczę na efekt "wyplaszczania" korzeni, kamieni itp. Kierownica po przymiarkach też wyszła na sensownej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam777 Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Proszę Drogich Forumowiczów abyście w końcu podali rzeczywisty przekrok dla roweru Cube LTD 2014 r. o ramach: 19", 21" i 23", bo tyle się o tym pisze na forum, ale nigdzie się nie doszukałem konkretów. Na stronie Cube tez brak jest standover height. Edytowane 10 Marca 2014 przez Adam777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauda86 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Witam Mam szybkie pytanie. Rower Kross B9: http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b9 - link do geometri. Mój wzrost ok 192cm noga ok 90cm Lepsza będzie 19 czy 21 cali? Dziękuje za wszystkie odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauda86 Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Dziękuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Hej, czy można prosić o jakąś wypowiedź o geometrii tego Focusa: http://www.jensonusa.com/Focus-Black-Forest-50-29-Bike-2013 ? Planowane zastosowanie: XC/MTB (chcę, by dawał radę w terenie typu Beskidy, ale nie oszukuję się: tam będzie jeżdżona mniejsza część kilometrów - raczej bardziej umiarkowany teren, chociaż asfaltu unikam) Wzrost 180cm, noga 83 - celuję w rozmiar M oczywiście. (Link celowo podaję do konkretnego roweru, bo na stronie producenta jest już nowszy model.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiDzinkss Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Siema, kumpel chce zakupić jakiś rower. Ma 174 i 78cm nogę, czyli wychodzi rama 17,5". Interesuje się Canyonem Yellowstone AL 3.9 tylko ze jest problem z dostępna rozmiarówka 18,5 i 16,5 czyli jest pomiędzy, czy może w nią sie jakoś wpasuje???Co byście jeszcze polecili dla budżetu 2800 maksimum na podobnym osprzecie, i w jaki rozmiar ma celować? A jak ma sie ta rama canyona 16,5 w odniesieniu do mojego Cuba ltd pro 17" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikiDzinkss Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Głównie chodzi mi o to czy 16,5" nie bedzie za mała dla niego czy może musi szukac 17" bądź 17,5" innych producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Hej, czy można prosić o jakąś wypowiedź o geometrii tego Focusa: http://www.jensonusa.com/Focus-Black-Forest-50-29-Bike-2013 ? Planowane zastosowanie: XC/MTB (chcę, by dawał radę w terenie typu Beskidy, ale nie oszukuję się: tam będzie jeżdżona mniejsza część kilometrów - raczej bardziej umiarkowany teren, chociaż asfaltu unikam) Wzrost 180cm, noga 83 - celuję w rozmiar M oczywiście. (Link celowo podaję do konkretnego roweru, bo na stronie producenta jest już nowszy model.) Ktokolwiek? Jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qaroll Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Myślicie, że powinienem wybrać rozmiar 480 czy 530? Wzrost 186 cm długość wewnętrzna nogi 85 cm. Miałem przedtem Kross'a Level A6 2007 21cali i był trochę za duży, ale sztycę i tak miałem wyciągniętą prawie na maksa (do ogranicznika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietrushkin Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Jak na moje (sam mam 485 podsiodłówki przy nodze ~90cm), to te 480 Ci wystarczy.. Pokaż link do kompletnej geometrii roweru, który chcesz kupić, żeby wszystko było jasne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Myślicie, że powinienem wybrać rozmiar 480 czy 530? Wzrost 186 cm długość wewnętrzna nogi 85 cm. Miałem przedtem Kross'a Level A6 2007 21cali i był trochę za duży, ale sztycę i tak miałem wyciągniętą prawie na maksa (do ogranicznika). Trochę mi to nie pasuje, przy nodze 85 cm wierzch siodełka powinien być +/- 75 cm od środka suportu, więc przy ramie 21" sztyca miała chyba 300, ale to nie jest typowa długość sztycy (w Krossie typowa ) Normalna sztyca będzie pasowała przy ramie 480 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 http://www.leaderfox.cz/data/file/CASPER%202%20Cykloservis%202013_20_03.jpg 185 wzrost 85 przek. Będzie dobra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Ta rama jest tak krótka, że aż nie powinna istnieć.Sugeruje minimum górną rurę 620mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) http://www.leaderfox.cz/data/file/CASPER%202%20Cykloservis%202013_20_03.jpg 185 wzrost 85 przek. Będzie dobra ? To zależy od preferencji, jeśli pasują ci niezbyt długie ramy, to może by była ... problem w tym, że tylko ty sam wiesz na czym czujesz się optymalnie ... "Będzie dobra ?" - to nie jest sposób na kupowanie roweru, przymiarka, przymiarka i jeszcze raz przymiarka ... to jest sposób. Edytowane 29 Marca 2014 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubasias Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Problem polega na tym, że mogę ten rower kupić w ciemno za cenę produkcyjną (2000zł). Rower do jazdy amatorskiej bez ścigania ot tak skoczyć w góry na kilka dni. Rama jest krótka ale jak to się przełoży na jazdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 29 Marca 2014 Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Zakładająć że krótką ramę nadgonisz dłuższym mostkiem, to zwrotnością w zakrętach, rower nie będzie chciał się ochoczo "kłaść". Dobre ustawienie na podjazdy, zdecydowanie gorsze na zjazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi