partyzant Napisano 15 Września 2013 Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Który rower - LAPIERRE RAID 229 czy Fuji Nevada 29 1.7? Manetki, hample i przerzutki mam lepsze, a amortyzator oraz kasetę z łańcuchem kupię. Lapierdalacz jest ładny, ale do Nevady będą pasowały srebrne komponenty które obecnie posiadam (tj. p przerzutka i korba). Lapierd ma lepsze koła, ale będę musiał kupić czarną korbę i tarcze ponieważ są tylko do okładzin żywiznych. uwaga - przeklinac najlepiej w domu, forum sie do tego nie nadaje Edytowane 16 Września 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Tarcz nie musisz kupować. Te "Resin Pad Only" czyli do okładzin żywicznych spokojnie działają z klockami metalicznymi i półmetalicznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s4murai Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Tylko że ja mam 188 cm i długość nogi 92 cm. Tak prezentuję się przy CUBIE 21' - na moje oko rowerek dla dzieciaka: Ten cube jest jakiś dziwny. Jest to ciekawe, ponieważ sam mam 189 i nogę 91,5 a gdy mierzyłem 19" od Scotta z serii Scale to byłem na nim bardziej wyciągnięty niż Ty na tym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 po prostu cube ma wyjatkowa geometrie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Chyba przestanę się miotać i pozostanę przy moim najnowszym nabytku Trek Mamba 21'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jaki najner jest dostępny na rynku ze stalową ramą prócz Dżamisa Dragona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s4murai Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 po prostu cube ma wyjatkowa geometrie mam tylko nadzieję, że Radon w rozmiarze 20" nad którym się zastanawiam nie jest takim "kwiatkiem" jak ten Cube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 po prostu cube ma wyjatkowa geometrie Chodzi o to, że jest niby krótki? Jeśli tak, to nie jest jedyny i producentów rowerów o "wyjątkowej geometrii" jest znacznie więcej. mam tylko nadzieję, że Radon w rozmiarze 20" nad którym się zastanawiam nie jest takim "kwiatkiem" jak ten Cube Jeśli to ma być seria Team, to jest jeszcze lepszym "kwiatkiem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s4murai Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Chodzi o to, że jest niby krótki? Jeśli tak, to nie jest jedyny i producentów rowerów o "wyjątkowej geometrii" jest znacznie więcej. Jeśli to ma być seria Team, to jest jeszcze lepszym "kwiatkiem". Akurat biorę pod uwagę serię ZR Race 29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caveman Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Hej, Również rozglądam sie za ramą do 29er-a. Mam 193cm, noga ok 94cm. Miałem/mam do czynienia z dwoma ramami: 1. Merida Magnesium Elite 20'' (TT 605mm, ST 508mm), mostek 120mm 2. Specialized HR XC PRO 21'' (TT 630mm, ST 533mm), mostek 100mm Merida, mimo długiego mostka jest ciut za mała. Spec jest mniej więcej ok - co najmniej 50km przejeżdżam czując się komfortowo. Wracając do pytania, to rozglądam się za 29er-em. Na tapecie mam dwie ramy, poniżej zamieszczam geometrie . W pierwszym przypadku rozważam 19'', w drugim 20''. Nie będzie to za mało? Jest sens się tym interesować, czy szukać czegoś innego? 1. http://imageshack.us/photo/my-images/694/7z2d.jpg/ 2. http://imageshack.us/photo/my-images/850/5k8x.jpg/ Pozdro L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s4murai Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Hej, Również rozglądam sie za ramą do 29er-a. Mam 193cm, noga ok 94cm. Miałem/mam do czynienia z dwoma ramami: 1. Merida Magnesium Elite 20'' (TT 605mm, ST 508mm), mostek 120mm 2. Specialized HR XC PRO 21'' (TT 630mm, ST 533mm), mostek 100mm Merida, mimo długiego mostka jest ciut za mała. Spec jest mniej więcej ok - co najmniej 50km przejeżdżam czując się komfortowo. Wracając do pytania, to rozglądam się za 29er-em. Na tapecie mam dwie ramy, poniżej zamieszczam geometrie . W pierwszym przypadku rozważam 19'', w drugim 20''. Nie będzie to za mało? Jest sens się tym interesować, czy szukać czegoś innego? 1. http://imageshack.us/photo/my-images/694/7z2d.jpg/ 2. http://imageshack.us/photo/my-images/850/5k8x.jpg/ Pozdro L. Rama nr. 1 ma na pewno za krótką górną rurę natomiast rama nr. 2, której 615mm też jest dla Ciebie do niczego, posiada dodatkowo długi tylny trójkąt co z miejsca ją dyskwalifikuje (mowa tu o ramach, które podałeś w linkach). Edytowane 18 Września 2013 przez s4murai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caveman Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Możesz to dokładniej wyjaśnić? Rama 20'' w odniesieniu do 19'' ma o 3,5mm dłuższa TT i tylny trójkąt dłuższy o 5mm. Z jakiego powodu 5mm ją dyskwalifikuje? Może to naiwne pytania ale w kwestii geometrii ram MTB jestem, delikatnie to ujmując, laikiem. Pozdr. L. Możesz to dokładniej wyjaśnić? Rama 20'' w odniesieniu do 19'' ma o 3,5mm dłuższa TT i tylny trójkąt dłuższy o 5mm. Z jakiego powodu 5mm ją dyskwalifikuje? Może to naiwne pytania ale w kwestii geometrii ram 29er jestem, delikatnie to ujmując, laikiem. Pozdr. L. Edytowane 18 Września 2013 przez caveman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s4murai Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Możesz to dokładniej wyjaśnić? Rama 20'' w odniesieniu do 19'' ma o 3,5mm dłuższa TT i tylny trójkąt dłuższy o 5mm. Z jakiego powodu 5mm ją dyskwalifikuje? Może to naiwne pytania ale w kwestii geometrii ram 29er jestem, delikatnie to ujmując, laikiem. Pozdr. L. Długość ogona w 29erach nie powinna przekraczać 445mm (im mniejszy wymiar tym rower staje się bardziej zwrotny). Przy 450mm taki rower będzie zachowywał się jak klocek o niewielkiej zwrotności. A co do wymiaru górnej rury obydwie propozycję odpadają, ponieważ rower z taką ramą będzie dla Ciebie za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caveman Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Kurcze, to trochę się zawiodłem. Wydawało mi się że 29er 19''/20'' jest mniej więcej odpowiednikiem 21''/22'' w 26er i po przesiadce tylko zastosuję sobie wydłużoną sztycę z offsetem i będzie gitara. A jak z geo tej ramy? On-One 19,5'' ma TT 620mm 21'' ma TT 640mm Róznica w TT to 2cm, natomiast ST to już 4cm. Trójkąt 444mm Dodam jeszcze, że do ramy mam plan zamontować sztywnego widła. Pozdro L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 to zacznij od znalezienia widelca o wysokosci 48-49cm, a pozniej szukaj do niego ramy z podsiodlowka 20-21" i tth 630-645mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ramę niby ma, tego On-One powyżej, teraz niech szuka widelca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 19 Września 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Jaki najner jest dostępny na rynku ze stalową ramą prócz Dżamisa Dragona? Niner SIR9 Cotic Solaris Genesis Fortitude Race Salsa ElMariachi Singular Swift Charge Cooker Surly Karate Monkey Ritchey P-29ER On One Inbred Po nawiazaniu do Dragon'a wnioskuję że szukasz czegoś bardziej iksceowo-ścieżkowego niż łobuzerskiego... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caveman Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ramę niby ma, tego On-One powyżej, teraz niech szuka widelca ... Na przykład taki (480mm): FR211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hogg Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Przymierz się do Treka 29er. Może to będzie strzał w 10. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Na przykład taki (480mm): FR211 To niezłe połączenie z ramą On-One . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 co myślicie o geo http://www.cannondale.com/pol/f29-carbon-3-28033 bo wydaje mi się być spoko ale może coś umknęło mej uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 jesli rower do xc, to za dlugi ogon, jesli typowe maratony, to okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 22 Września 2013 Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Jak długość tylnych widełek jest "tą dobrą"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 podaj zmienne, a wyskoczy stala nie ma czegos takiego jak 1 ideal - wypadkowa wzrostu i tras, ewentualnie mocnych i slabych stron zawodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 23 Września 2013 Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Mam podobny wzrost i rama M była by dla mnie za krótka ... wybralem rozmiar L, mam nadzieje, ze bedzie dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi