Rulez Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) To tym bardziej nie kumam jego problemu z ramą 19" oraz ciągu do 29" ale nie ważne, niech sprawdzi 27,5 w praktyce ... Edytowane 3 Września 2013 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Mam 191 cm wzrostu, noga 89, czy peak xl nie będzie za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 3 Września 2013 Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) To tym bardziej nie kumam jego problemu z ramą 19" oraz ciągu do 29" ale nie ważne, niech sprawdzi 27,5 w praktyce ... Nie mam żadnego ciągu, po prostu zastawiając się nad wymianą ramy w rowerku naszła mnie chęć na spróbowanie czegoś nowego, ale czy będzie to 26, 27,5 czy 29 jeszcze nie wiem. Po prostu przyjrzałem się wstępnie tematowi dużego koła i zauważyłem że w rowerach 29er: nie da się dobrać takiego rozmiaru ramy aby jednocześnie spełnione były dwa warunki: - zachowany bezpieczny przekrok - rozsądne wysunięcie sztycy A tego problemu zdają się nie zauważać producenci i użytkownicy rowerów. Może problemu jednak nie ma a ja o czymś nie wiem lub gdzieś się pomyliłem w swoich rozważaniach? Problem z ramą 19" jest taki, że w 29erze taka 19ka to odpowiednik mocnej 20ki w 26 erze (pod względem przekroku). Z kolei odrobinę mniejsza - nawet te 18,5" i mamy problem z długachną sztycą, jak na załączonych przeze mnie wcześniej obrazkach Edytowane 3 Września 2013 przez Pidzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 @@PawelDL, nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 4 Września 2013 Udostępnij Napisano 4 Września 2013 dzięki za info, trudno już o rozmiar inny niż xl w czarno białym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Zalaczam geometrie mojej 26tki, rozmiar 19,5 gorna rura 595mm, mostek 105mm, moj wzrost 183cm, sztyca z offsetem 15mm wysunieta na 24-25cm. Szukam czegos o zblizonym charakterze w rozmiarze dla kol 29, Canyon CF SL i AL SLX, rozmiar L bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Co konkretnie masz na myśli pisząc o "podobnym charakterze"? Edytowane 7 Września 2013 przez Darek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Poprostu dobrze mi sie jezdzi na tej ramie i chcialbym czegos na czym czulbym sie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 moze warto poszukac mniej kwadratowej ramy? na w/w ramie jezdzi ci sie dobrze, bo nie jezdziles na lepszej...tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobek21 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Witam, mam pytanko już zdecydowany na Canyona Al SLX 8.9, ale oczywiście przy 190 cm wzrostu i 90 cm nogi - nie wiem czy rozmiar L nie będzie za mały ( szczególnie rura podsiodłowa nie wiem czy wystarczy), a z drugiej strony mogę wziąć XL, ale zmienić na krótszy mostek np. 80 mm - poradzi ktoś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 610mm (dobrze pamietam?) gornej rury horyzontalnie to zdecydowanie za malo na 190cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobek21 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki bardzo za info, czyli zamieniam na XL i wezmę krótszy mostek - naprawdę dzięki jeszcze raz nabiał za pomoc -Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrlukz Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Czy 19" dla wzrostu 186cm i długości nogi 89cm będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 nie bedzie dobrze, bo, jak sam producent zaznaczyl, 19 to tak naprawde 18", wiec sztycy bedzie malo w ramie...kwestia jej konstrukcji (glebokosc wezla) i twojej wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrlukz Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Wymiar ST jest podany od srodka suportu do "top of TT" czyli jak rozumiem bez części podsiodłówki nad górną rurą. Coś to zmienia? Jak z długością TT? Moja waga to 90kg. Edytowane 8 Września 2013 przez mrlukz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) zle myslisz, a 610mm...lepiej byloby 620-625 ogolnie warto poszukac innej ramy, bo ta jest bardzo przecietna Edytowane 8 Września 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 "Top of TT" to znaczy do końca podsiodłówki. najkrótsza sztyca przy Twojej nodze to 400 mm, do tego 610 mm długości ramy przy 186 to raczej turystyczna geometria, baza kół też dosyć mała ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 "Top of TT" to znaczy do końca podsiodłówki Jesteś pewien? Moim zdaniem jest to właśnie wymiar do górnej rury (TT) a nie do końca podsiodłówki (ST). Gdyby -jak twierdzisz- byłby to rzeczywiście wymiar do końca rury podsiodłowej to przy 460 mm przekrok byłby znacznie większy niż 817 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrlukz Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) W tym na przykład sklepie jest to inaczej oznaczone niż twierdzicie. Jak widać rower to Jamis Dragon. Na forum jest osoba która kupiła 21" a nogę ma też 89cm i wzrost 190cm i zaraz go odsyłała bo bezpiecznego przekroku nie było. Czy to oznacza że ten model jest dla ludzi >200cm w rozmiarze 21" i <180cm w 19" i ja się w niego nie wpasuję? Nie zależy mi na mega wyścigowej geometrii, bardziej nastawionej na wycieczki w trudniejszym terenie. Edytowane 8 Września 2013 przez mrlukz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) W tym Dragonie podsiodłówka kończy się praktycznie zaraz za wierzchem górnej rury, jest to rower bardziej do jazdy turystycznej niż terenowej MTB, do takiej jazdy Jamis ma ten model : http://www.myjamis.com/SSP%20Applications/JamisBikes/MyJamis/consumer/bike.html?year=2013&model=Dakota%20d29%20Comp&cat_grp=mtb29_2 Ma on większą bazę kół przez co kierujący nie obciąża tak mocno przedniego koła jak w Dragonie, ma też niższy przekrok ... jest to geometria w trudniejszy teren ponieważ na podjeździe rower nie leci na plecy, a na zjeździe nie usiłuje kierującego wyrzucić przez kierownicę ... tym bardziej przy wzroście 186 cm. Edytowane 8 Września 2013 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inzblacha Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Witam. Jako następny krok w rowerowej przygodzie chciałbym zamienić ramę aluminiową na węglową. Obecnie jeżdżę na ramie Scott Scale 950 w rozmiarze L. Na rowerze tym jeździ mi się bardzo dobrze ale na węglowego Scale'a mnie nie stać. Rozważam zakup ramy Lecco Eposamine 29er. I tu prośba do bardziej dośwaidczonych kolegów aby wytłumaczyli jaka będzie odczuwalna w jeździe różnica pomiędzy tymi ramami, i czy w ogóle warto zamienić tą ramę. Jeźdzę głównie po beskidach, moja waga 85kg. Geometria: Lecco Scott Rura podsiodłowa: 507 480 Długość ramy: 616 620 Ką główki ramy: 71 69.5 Kąt podsiodłowy: 73.5 72.5 Główka ramy: 130 125 Długość tylnego trójkąta: 445 440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Mimo podobnej długości rower nie będzie jeździł tak samo, pozycję na rowerze na pewno będzie można zająć taką samą, niestety nikt nie odpowie na pytanie czy prowadzenie roweru w terenie będzie Ci odpowiadało ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ja bym odpuscil tego typu upgrady, chyba lepiej już przepic te kase podobno jest to ta sama rama/parametry, co barracuda - nie polecam pod 85kg, to za dużo na te rame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczaj25 Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam serdecznie po głowie chodzi mi przejście na 29 era ,więc chciałbym się doradzić w kwestii geometrii ramy 29 er względem 26 era .Chodzi mi o dopasowanie jej pod moją osobę 176cm ,a więc przejdę do meridum.Mam ramę Scale 40 26 er 2011 M o długości horyzontalnej 585mm oraz mostek 100mm , a więc długość horyzontalna 585mm + 100mm daje razem 685mm długości. Spoglądając na geometrie ramy Scale 910 rozmiar M długość horyzontalna wynosi 600mm dodając do tego mostek 80mm wychodzi 680mm ,więc sądzę że długość ramy 910 z mostkiem 80mm będzie porównywalna z scale 40 . Zastanawia mnie również długość główki w Scale 40 ma 120mm a w 910 105mm ale sądzę że większy amortyzator pod 29 er tą różnice zniweluję ,ponieważ jest dłuższy ,dobrze rozumuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RakuNH Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam Dziś już praktycznie zaklepałem sobie Unibike Evo 29", ale tradycyjnie pod koniec zaczynam się nad wszystkim zastanawiać. Na rower jestem zdecydowany. Zastanawiam się tylko czy na pewno rama 19" będzie dobra. Mam 181 cm wzrostu i metodą pomiarowa z książką między nogami dług. wew. nogi wyszła mi 87 cm bez butów. Na ramie 19 niby czułem się dobrze, ale wiadomo jak to jest w kilkominutowej jeździ pod sklepem, kiedy ostatnio jeździło się na nie wiadomo jakiego pochodzenia sprzęcie. Mam jakieś 3 cm zapasu nad ramą w rozkroku. Wydaje mi się jednak, że 17" będzie zbyt mała, bo nie planuje jakiś hardkorowych leśnych szaleństw, a co za tym idzie nie potrzebuje super zwrotności. No ale na wszelki wypadek jeszcze Was może dopytam. Tutaj geometria ramy: http://www.unibike.pl/images/geo_29.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi