Teodoryk Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Może w teorii, w praktyce przymierzałem się do 19" Evo29 i był stanowczo dla mnie za krótki -mam niecałe 190cm wzrostu. i ok 91cm nogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Marca 2013 Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 W praktyce do modelu z którego roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 30 Marca 2013 Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Witam, dzisiaj pojeździłem moim nowym nabytkiem Agangiem Gangstą 7,29, 17"( wzrost 180 cm). Zrobiłem tylko 27 km i już myślę nad zmianą mostka na regulowany, bo nieco przeciążyłem kręgosłup a poza tym te siodełko czułem aż za bardzo ale też muszę przyznać,że rowerek jest bardzo szybki i zwinny. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam, dzisiaj przejechałem ponad 30 km , sidełko już tak nie uwierało.Przy wyprostowaniu pleców sięgam połową palców kierownicy. Czy jest ok ? Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) na pytanie nie odpowiem, po prostu sprawdz: trzymajac kierownice i jadac, a w zasadzie niemal stojac, gdy robisz nawrot 180* na 1 pasie ruchu, to czy czujesz, ze ewidentnie odrywa ci zewnetrzna reke od kiery pod 2 najmniejszymi palcami? jesli tak, to za mocno wyciagniety i podstawowa uwaga, ktora chyba dla ciebie bedzie kluczowa, bo wszystko wskazuje na to, ze wisisz na rowerze, jak na trzepaku - nie jezdzimy z zablokowanymi lokciami...przynajmniej nie przez dluzszy czas/domyslnie, rece powinny byc lekko ugiete w lokciach Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez nabial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurcyk Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Czy skoryguję pozycję stosując giętą ,węższą kierownicę do której założę również rogi ? Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 8 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 nie pytaj, bo nikt ci nie odpowie - za malo danych, brak obrazkow itp, chyba, ze zalezy ci na zbywajacych stwierdzeniach, ktorych wartosc jest bliska 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Zamierzam kupić Radona ZR 29er 5 i mam dylemat co do ramy, bo nie mam możliwości przymierzyć osobiście. Mam 181 cm, noga ok 86cm, dł. ramion ok 65cm. Do tej pory użytkowałem Krossa level a6 19 cali i wydaje mi się optymalny. Radon ma ramy 18 i 20 cali, z kalkulatorów wynika, że jestem po środku. Na pewno będę mierzył w sklepach inne 29er'y ale może ktoś doradzi mi co lepiej brać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 wcale nie jestes pomiedzy - 18 bedzie idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 No właśnie nastawiałem się na 18 cali. A nie będzie obawy, że zabraknie rury do podniesienia siodełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 ze sztyca 400mm nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szynas222 Napisano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Kross level b6 tak mysle ze jak przyjdzie ta rama z serwisu peknieta ktora mialem w rozmiarze L to wymienie na Xl bo juz produkuja Tutaj sa parametry poszczegolnych rozmiarow http://www.kross.pl/...3/level-b6-29er nie wiem moze dla mnie bylby lepszy wiekszy rozmiar a teraz mam okazje wymienic..... Moje wymiary wzrost 192 i dlugosc nogi 87-88cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartfrompl Napisano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Witajcie Jak uważacie, który rozmiar byłby dla mniej lepszy Canyon Yellowstone 29 6.9 http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3006#tab-reiter2 Wzrost 178 Noga 82,5 System dobierania odpowiedniej wielkości na stronie Canyon przy nodze 82 pokazuje rozmiar 16,5" przy 83 - 18,5". Rower uniwersalny: kilka wypadów w góry, ok 5 maratonów, rekreacja na co dzień. Teorię znam, ale czy 16,5 to nie za mało w tym przypadku? Z góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymekk Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, szukam roweru mtb 29er, mam 195cm wzrostu i nie wiem jaką wielkość ramy wybrać. Kross, jak i zarówno canyon, oferują max. ramy 22 cale. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy owe ramy nie będą za małe. A i myślałem również o rowerze authora: http://www.author.pl/rowery/gorskie/cross-country-29/traction-29 , ale tu jedynie rama ma 21 cali... Pozdrawiam Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez dymekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Z Krossem zazwyczaj jest prosta sprawa - można iść i przymierzyć, bo w każdym zakątku Polski je sprzedają. W każdym szanującym się sklepie można też się przejechać. Dodatkowo na stronie Krossa (po prawej, obok oglądanego roweru, pod ceną) jest link do instrukcji, jak dobrać sobie ramę. Obstawiałbym, że 22 spokojnie wystarczy, a może nawet będzie pasowała mniejsza. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez zed Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BbartekK Napisano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 dymekk, zdecydowanie nie będzie za mały taki rower. No chyba że masz nogę 100+, w co wątpię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftepes Napisano 25 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witajcie Jak uważacie, który rozmiar byłby dla mniej lepszy Canyon Yellowstone 29 6.9 http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3006#tab-reiter2 Wzrost 178 Noga 82,5 System dobierania odpowiedniej wielkości na stronie Canyon przy nodze 82 pokazuje rozmiar 16,5" przy 83 - 18,5". Rower uniwersalny: kilka wypadów w góry, ok 5 maratonów, rekreacja na co dzień. Teorię znam, ale czy 16,5 to nie za mało w tym przypadku? Z góry dzięki i pozdrawiam Witam. Mam ten sam problem. U mnie długość wewnętrzna nogi ma 82 cm., a wzrost 180 cm. Patrząc na wymiary Jamisów przy 18,5" miałbyś za mały luz nad rurą górną, czyli duże prawdopodobieństwo obicia klejnotów i brak wygody przy zsiadaniu z roweru. Generalnie geometria 29er jest nie dla każdego. Testowałem z kilkanaście rowerów i zwykle górna rura była za wysoko, a przy mniejszych rozmiarach rower był za krótki i de facto ciężki w sterowaniu. Teraz czekam na wymiary Mbike shottasa HT06 w rozm. 19" gdzie podobno górna rura jest relatywnie nizsza od innych modeli. Niestety w 3-mieście nie mam gdzie zrobić przymiarki tego roweru. Coraz bardziej zastanawiam się nad zakupem roweru na kołach 27,5", gdyż na 26" już się w życiu najeździłem i nie chcę zostać ortodoksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Jak jesteś wysoki i masz nogę ok 90 cm, authory nie są dla Ciebie. Sam mam Tractiona. Sztyca 450 ma maksa, kierownica zbyt nisko. Boli pupa, bolą nadgarstki. Już na starcie ja ustawisz rower siodełko jest powyżej kierownicy, siadasz i dochodzi SAG. Kupiłem wyższy mostek i nie jest dobrze. Author w segmencie 29 ma zjechaną geometrię. Nie polecam dla ludzi z długimi nogami. Dla wysokiego najlepiej kupić Peaka XL i amortyzator z długą rurą sterową i nie przycinać jej nisko. Jedyna firma, (mi znajoma) która robi rowery dla wysokich to Canyon. Bardzo przemyślane i kierownica dość wysoko. Generalnie reszta robi wielkie rowery dla małych ludzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onlybike Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Szybkie pytanie:Wzrost - 189 cmNoga - 81 cmCzy Accent Peak 2013, w rozmiarze L będzie wporządku?http://www.rowery-rybczynski.pl/5589-8783-thickbox/rama-accent-peak-29-2013.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pim Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Większa stabilność przy stromym/szybkim zjeździe na wprost to jedyna zaleta ... a jeszcze można dodać możliwość założenia krótkiego (30-40mm) mostka, wtedy skrętność się poprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maximus29r Napisano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Witajcie Jak uważacie, który rozmiar byłby dla mniej lepszy Canyon Yellowstone 29 6.9 http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3006#tab-reiter2 Wzrost 178 Noga 82,5 System dobierania odpowiedniej wielkości na stronie Canyon przy nodze 82 pokazuje rozmiar 16,5" przy 83 - 18,5". Rower uniwersalny: kilka wypadów w góry, ok 5 maratonów, rekreacja na co dzień. Teorię znam, ale czy 16,5 to nie za mało w tym przypadku? Z góry dzięki i pozdrawiam Witam. Mam 179 i 82,5 w nodze. Wybrałem grand canyon 29 AL 8.9 w rozmiarze M ( 17,5) i dziękuję Bogu, że nie zignorowałem system dobierania canyona, który sugerował rozmiar S. Ponadto w M wymieniłem mostek z 80 mm na 110 mm gdyż brakowało mi ok 2 cm za dupą. Moim zdaniem rozmair M ( czyli 18,5 w serii yellowstone ) będzie idealny !!! Witam. Mam 179 i 82,5 w nodze. Wybrałem grand canyon 29 AL 8.9 w rozmiarze M ( 17,5) i dziękuję Bogu, że nie zignorowałem system dobierania canyona, który sugerował rozmiar S. Ponadto w M wymieniłem mostek z 80 mm na 110 mm gdyż brakowało mi ok 2 cm za dupą. Moim zdaniem rozmair M ( czyli 18,5 w serii yellowstone ) będzie idealny !!! sorry błąd literowy - chodziło mi, że zignorowałem system dobierania canyona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raftepes Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Z przekrokiem przy 19" był problem ponieważ wbrew temu co piszesz masz krótkie nogi , proporcjonalna noga przy 180 cm ma 87 cm długości ... Co do podanych wyżej ram to prezentują 2 koncepcje - pierwsza krótka (a właściwie klasyczna) przy 19" ma 602 mm horyzontalnie i druga która ma taką samą długość przy 17,5" , jednak druga rama ma bardzo dużą bazę kół i długi tylny trójkąt i płaską główkę sterową co sprawia, że będzie prawdziwym krążownikiem, jeśli mimo stosunkowo krótkiej nogi 83 cm, zakładający temat decydował by się na pierwszą 19" miał by zwrotniejszy rower. 83 cm przy 180 cm wzrostu to u mężczyzny bardzo proporcjonalna budowa. Rzekłbym typ nordycki . Dłuzsze nogi przy tym wzroście powinny mieć kobiety. Apropo 180 cm wzrostu i 29er to zwykle jest problem z doborem ramy z uwagi na przekrok. Jak górna rura ma odpowiednią długość to gniecie w jajka, a jak nie gniecie jest za krótka. Generalnie trzeba się trochę nachodzić po sklepach aby dostać pasujący rower. Łatwiej maja ci o wzroście od 185 cm w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartfrompl Napisano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Dzięki @Maximus29r. Tak właśnie zrobiłem już wcześniej, rower jest dla mnie idealny - nic nie trzeba zmieniać. Od samego początku byłem zdecydowany na M, ale właśnie system Canyona mocno zmylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
partyzant Napisano 1 Maja 2013 Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Jak bardzo będzie odczuwalna różnica w zjeżdżaniu i podjeżdżaniu pomiędzy rowerami o kątach 71,5*/73* (TdF) a 69,5*/75,5* (Evo29)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi