Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] avid elixir CR problem

tom913

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Hamulce jak w temacie. Mam z nimi następujący problem, mianowicie nierównomierne wysuwanie się tłoczków z zacisków.

Dotyczy to przodu i tyłu. Z przodu jest to bardziej widoczne- zacisk jest tak blisko tarczy że czasem o nią ociera.

W serwisie powiedzieli mi aby psiknąć WD40 w tłoczki i zablokować jeden śrubokrętem i drugi powinien wyjść, czy to dobry pomysł?

Hamulce jeżdżone ok 2,5 roku XC, mam je od nowości i zaciski nie były nigdy serwisowane/ rozbierane.

z góry dziękuje za porady :)

załączam zdjęcie przedniego zacisku

post-158826-0-02864200-1362416531_thumb.jpg

post-158826-0-05773700-1362416647_thumb.jpg

Zacisk rozebrać, tłoczki wyjąć, gniazda tłoczków delikatnie przeszlifować włókniną :

http://domtechniczny24.pl/wloknina-szlifierska-arkusz-152mm229mm-400500-p-1184.html

Uszczelki tłoczków wysuszyć i wetrzeć w nie smar :

http://www.harfa-harryson.com.pl/?do=pokazProdukt&pid=20&firma=232

poskładać i powinno jeszcze pojeździć.

W ostateczności jeśli trzeba wymienić zestaw naprawczy - tłoczek z uszczelką, w nową uszczelkę przed montażem również wetrzeć smar.

To zależy jak to chcesz zrobić, możesz odkręcić zacisk, odczepić przewód hamulcowy podnieść zacisk na wysokość klamki, odłączyć przewód hamulcowy od zacisku - wtedy płyn pozostanie w klamce i przewodzie a spuścisz go tylko z zaciski, jeśli chcesz wymienić płyn możesz końcówkę przewodu wsadzić do jakiejś butelki opuścić butelkę na dół i płyn wycieknie.

Musisz uważać żeby w czasie spuszczania nie zabrudzić płynem klocków.

Napełniać układ najlepiej od dołu, wciskasz płyn strzykawką w zacisk do momentu kiedy nie wypłynie śrubką odpowietrzającą z klamki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...