Skocz do zawartości

[piasta tył] Dartmoor X-Force - falowanie bębenka

Kozek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Na wstępie dodam, że przeczytałem wiele tematów mówiących o tym problemie jednak nadal nie znalazłem rozwiązania.

Otóż mój problem objawia się falującym bębenkiem. Początkowo myślałem, że jest to wina starej kasety, jednak po jej ściągnięciu wiem kto jest winowajcą. Bębenek miał lekki luz, zlikwidowałem go, dokładnie wyczyściłem, dla pewności wymieniłem kulki na nowe i skręciłem. Falowanie jednak nie ustąpiło. Dla pewności powtórzyłem te czynności, zero efektu. Nie wydaje mi się też żeby to była wina ośki, na filmiku trzymam za korpus bębenka i mimo to nadal faluje. Zauważyłem jednak coś dziwnego, łapię za bębenek i nie wyczuwam luzu, przekręcam o kilka "pyknięć" i jest ledwo wyczuwalny luz, znów przekręcam - luzu nie ma, przekręcam - luz jest. Jest to dosłownie 1/3mm. Czyżby nierówno wyrobione bieżnie? Czy może ten typ tak ma? Boję się, że kiedy założę nową kasetę i łańcuch takie falowanie może ją szybciej zużyć.

Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=CuX9sIxz04w

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...