Skocz do zawartości

[piasty] Zakup nowej piasty pociąga za soba wymiane połowy roweru?

ziembol87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

Elo o,

Mam rower MTB: KTM Ultra fire 26''

Przyszedł czas na wymiane piasty tylnej, mam zwykła Shimano M435 na Center Locku.

Powód - wrzery wżery na biezni.

Chciałbym zamontować już trochę lepszą piastę (ok. 200PLN) koniecznie na łozyskach maszynowych, które mozna łatwo wymieniać na nowe.

Rozgladałem się za czymś z NOVATECa (podobno dobry) cos klasy NT-D812 .

Pojawiły się 2 problemy:

1. Piasty z ł. maszynowymi nie wystepuja, bądź są trudno dostepne z mocowaniem Center Lock -> wiec musze kupic tarczę shimanno Shimano pod 6 śrub >50zł.

2. Piasty, które są lżejsze, a jak juz wymieniam chciałbym mieć cos lżejszego niz mam, mają alluminiowy bębenek -> muszę kupic kasetę mocowaną na pająku czyli SLX, XT lub XTR (a mam zwykła deore)

2. a) wymiana nowej kasety wymaga kupna nowego łańcucha (C9) >100zł

2 B) wymiana łańcucha wymaga wymiany co najmniej środkowej koronki, ale lepiej wymienic cała korbę (mam nakrecone 7k. km), tutaj porwałbym się na modyfikację i zakup korby SLX (400zł)

3. Przy zaplataniu koła pewnie trzeba będzie wymienić szprychy (100zł), a na nowych szprychach szkoda montować starej, pogietej obręczy wiec trzeba kupic nową, co najmniej taka jak Rigida Tauris2000 (150zł ?)

Piasta 200zł + tarcza 50zł + kaseta 170zł + łańcuch 100zł + korba 400zł + obręcz 150zł + szprychy 100zł + robocizna x zł=1200zł

Wżrey na bieżni bedą kosztować mnie co najmniej 1200zł -> łozyska konusowe to chyba nie najlepsze rozwiazanie....

Czy ma ktoś lepszy pomysł?

Proszę o pomoc.

Napisano

Lepiej kupić identyczną piastę jak masz teraz i sprawa załatwiona do 100 zł z robocizną :)

Faktycznie na to nie wpadłem :D

A tak na serio to chciałbym przejśc na maszynówki...

Napisano

Kup Zircony z wyprzedaży z dt4you,za 700-800 w zależności od modelu dostaniesz porządne koła z zaciskami złożone na piastach wartych tyle co cena gotowych kół.W zeszłym tygodniu jeszcze były.

Napisano

a moze znacie jakieś dobre piasty na łozyskach maszynowych, które mają stalowy bębenek żebym mógł założyć zwykłą kasetę deore?

• Mod Team
Napisano

Większość ze stalowym będą ciężkie bo stalowy bębenek przeczy lekkości. wiec musisz wybrać albo lekkość + spore wydatki albo niewielkie wydatki i masa na podobnym poziomie.

Ewentualnie ja mam kasetę xt + łańcuch jak chcesz pisz na PW.

Poza tym lekkość piasty to nie wszystko, lepiej zainwestować w lekkie obręcze i opony niż piastę. A na CL to jeszcze mavic robi koła.

Napisano

Panowie to chyba zrobię tak: przeboleje te parę gramów i kupię Piastę Novateca NT-D042SB + jakąś tarczę na 6 śrub, a napęd zostawię w spokoju. Chyba że macie jakieś zastrzeżenia to tego modelu piasty (oprócz wagi)

Napisano

Drodzy Panowie,

Nikt mnie nie uprzedził, że zakup kasety xt czy slx nie rozwiąże problemu zadziorów na alu bębenku. Ponieważ ostano wyczytałem, że pająk obejmuje tylko kilka największych koronek, najmniejsze zaś są luźne - więc tam i tak powstaną zadziory. Wiem, że na najmniejszych koronkach powstanie mniejszy moment skręcający (bo maja mniejszy promień) ale wżery i tak powstaną. Można kombinować z podłożeniem metalowych blaszek, pręcików ale trzeba będzie podpiłowywać, i tak się tego idealnie nie zrobi - powstaną luzy itp.

Już wole stracić te parę gram i mieć sprzęt trwały, a przed jazdą wlać do bidonu parę gram mniej wody i wyjdę na swoje :D

Napisano

mam hg50 na alu bębenku i nie ma tragedii, zadziory są ale nie powodują zluzowania kasety, tak samo nie mam problemów ze zdjęciem jej z bębenka, rozmawiałam też z kilkoma osobami stosującymi podobny zestaw i nikt nie dramatyzował .... poza tym bębenek - nie majątek, do novateca to wydatek rzędu ok 100 zł

• Mod Team
Napisano
najmniejsze zaś są luźne

tak ale na nich jest najmniejsza siła działająca na bębenek wiec nie ma tragedii, gorzej jak byś miał np zębatkę 34 alu bębenek i sie wspinał po stromym stoku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...