Skocz do zawartości

[dyskonty] Lidl, Biedronka, Aldi i innne sklepy - oferta rowerowa - sezon 2013 :)

Rekomendowane odpowiedzi

W jakim sensie? będziesz bardziej widoczny jak bedą cię śliedzić z helikoptera? To rozwiązanie sprawdza sie tylko kiedy jedziesz rowerem poziomym, w innym przypadku oświetlasz niebo (nie mówiąc już o tym, że to nie spełnia ustawowego nakazu / sposobu oświetlenia roweru - ba być zamocowany na rowerze, a nie rowerzyście)

Żeby nie było offtopu: kupiłem skarpetki, te krótkie, ale na tą pogodę się nie nadają, na test trzeba poczekać jeszcze sporo, póki co zimowe :)

Nie zaobserwowałem, żeby lampka świeciła do góry zamiast do tyłu.

Czym się różni jazda na poziomie od zwykłego roweru? że na zwykłym rowerze masz pochyloną głowę i patrzysz na korby? I że niby jadąc poziomem masz łeb z kaskiem poziomo, albo wręcz przechylony do tyłu?

I nauczmy się czytać, napisałem dodatkowe oświetlenie. I to chyba wszystko wyjaśnia. Nikt nie zabroni mieć lampki w kasku, a to że nie spełnia wymagań na obowiązkowe światło jakoś mnie nie boli. Spełnia funkcję ostrzegawczą i nie da się jej zapomnieć. A obowiązkowe światło można mieć inne.

Pozdrawiam

Nie zaobserwowałem, żeby lampka świeciła do góry zamiast do tyłu.

Czym się różni jazda na poziomie od zwykłego roweru? że na zwykłym rowerze masz pochyloną głowę i patrzysz na korby? I że niby jadąc poziomem masz łeb z kaskiem poziomo, albo wręcz przechylony do tyłu?

I nauczmy się czytać, napisałem dodatkowe oświetlenie. I to chyba wszystko wyjaśnia. Nikt nie zabroni mieć lampki w kasku, a to że nie spełnia wymagań na obowiązkowe światło jakoś mnie nie boli. Spełnia funkcję ostrzegawczą i nie da się jej zapomnieć. A obowiązkowe światło można mieć inne.

Pozdrawiam

Tak w temacie głupot które wypisujesz, a później będzie płacz, że te złe ludzie i policjanty się czepiają... Tak samo płaczą Ci co pulsują mi po oczach przednim światełkiem i potem lament jak SM czy Policja zatrzymuje.

Art. 56.

ust. 1. Światła pojazdu o których mowa w par. 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:

• światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m;
  • powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;
    [...]

• światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu.

NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA SZKODZI!

powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej, niż 350 mm od powierzchni jezdni;

W zeszłym roku była nowelizacja tych przepisów:

"1) światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; w przypadku roweru i wózka rowerowego dopuszcza się migające światła pozycyjne;

2) powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej niż 350 mm od powierzchni jezdni, a w przypadku roweru i wózka rowerowego nie wyżej niż 1500 mm i nie niżej niż 250 mm od powierzchni jezdni;”

chodzi o ta pompkę:

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-68D2CD95-5FBFA5AB/lidl_pl/hs.xsl/index_36607.htm

Czy ktoś jej może używał ?

Ja dziś spróbowałem i trzeba się nieźle natyrać żeby napompować koło na 6 barów.

Może z moim egzemplażem jest coś nie tak, dla tego chciałem zapytać was jak powinno się jej używać i do czego właściwie służy te żółte pokrętło ?

Kiedy w oponie miałem spuszczone powietrze całkiem i żółte pokrętło w pompce było ustawione w lewo to pompka nie wpompowywała powietrza do dętki tylko wyrzucała je odwłokiem

(w okolicach tego żółtego pokrętła)

Potem jak zorientowałem się ze pompowanie nie idzie to przekręciłem te pokrętło w prawo i wtedy pompowanie zaczęło iść, i tak gdzieś do 2 barów. Dalej jak by pompka się zablokowała nie szło w ogóle pompować.

Wtedy znów pokrętło przekręciłem w lewo i zaczęło iść dalej napompowałem koło do 6 barów ale podkoszulek miałem cały mokry.

Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi w tej pompce i czy mój egzemplaż jest jakiś zepsuty, czy powinienem go wymienić ?

Pierwsza pozycja upuszczenie powietrza

Druga pozycja pompowanie dużej ilości powietrza do niskiego ciśnienia

Trzecia pozycja pojmowanie wysokim ciśnieniem małymi porcjami

Ale muszę napisać że jesteś niezły jak nabiles do 6 atmosfer. Mi zapału przy ręcznych starcza do 3. Potem jest tak mały przyrost że sobie daruje.

W zeszłym roku była nowelizacja tych przepisów:

"1) światła pozycyjne oraz światła odblaskowe oświetlone światłem drogowym innego pojazdu powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m; w przypadku roweru i wózka rowerowego dopuszcza się migające światła pozycyjne;

2) powinny być umieszczone nie wyżej niż 900 mm i nie niżej niż 350 mm od powierzchni jezdni, a w przypadku roweru i wózka rowerowego nie wyżej niż 1500 mm i nie niżej niż 250 mm od powierzchni jezdni;”

Jeśli tak, to przepraszam, niemniej w innym czasie temat zbadam ponownie.

Ja zakupiłem

-Dętkę 26" *2

-skarpetki 1 para

-Nakładki na kierownicę

-siodełko żelowe

-Torbę podsiodłową (oddana) fajna sprawa i tanio wychodzi z narzędziami w dodatku nigdy wcześniej o tym nie myślałem, ale fajna sprawa torba w tym miejscu

ale no właśnie, nie pasuje do zakupionego siodełka tego z lidla żelowego ale z tyłu jest elastomer? i przez to nie ma jak zaczepić, byłem zmuszony oddać

choć żal mi było tej torby i się nawet zastanawiałem czy oddać torbę czy może siodełko, ale stwierdzilem że zakupię torbe trojkąt do ramy, próbowałem też czy nie da się podpiąć inaczej nie da...

reszta zakupów czeka na wiosnę na przetestowanie

Zdecydowałem się na licznik. Dzisiaj do mnie dotarł.

Dobra jakość wykonania, dobra czytelność- nawet z podświetleniem, nawet patrząc pod kątem (poprzednio był z tym problem), mnogość funkcji, montaż również na mostku. Dodatkowo możliwość wyboru wyświetlanych funkcji- z jednych można zrezygnować, inne zostawić. Zdecydowanie wart tych 25zł.

Kupiłem te gripy z lidla i ogólne wrażenia bardzo pozytywne, ale:

są bardzo długie (moim zdaniem trochę zbyt długie - na kierownicy ledwo zostało mi miejsce na montaż licznika i lampki (mam też szerokie manetki, więc to nie tylko wina gripów)

- chciałem używać ich bez rogów (bo montaż rogów = dalsze zwiększenie szerokości) - niestety nie mogę zamontować zaślepek, bo przy próbie ich włożenia w kierownicę połamał mi się plastikowy bolec trzymający zaślepki (konkretnie te elementy, które wkłada się do kierownicy, i które mają potem trzymać zaślepkę) - zdecydowanie powinien być wykonany z bardziej elastycznego platiku. Ostatecznie pewnie przykleję na kropelkę, ale nie tak powinno być.

Same gripy moim zdaniem całkiem wygodne - miałem zamiar właśnie coś takiego kupić, bo te tradycyjne okrągłe powodowały bóle kciuków po dłuższej jeździe, a te wymuszają inny chwyt więc powinno być lepiej.

W netto już był. lidl następny ma zazwyczaj w połowie kwietnia. Tchibo może mieć, bieda tak jak mówisz też powinna mieć. Nie wiem jak tesco i real. Ja czekam na decathlon i makro

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Zdecydowałem się na licznik. Dzisiaj do mnie dotarł.

Dobra jakość wykonania, dobra czytelność- nawet z podświetleniem, nawet patrząc pod kątem (poprzednio był z tym problem), mnogość funkcji, montaż również na mostku. Dodatkowo możliwość wyboru wyświetlanych funkcji- z jednych można zrezygnować, inne zostawić. Zdecydowanie wart tych 25zł.

Można prosić o rozpiskę tych funkcji? Myślałem że jest ich tylko 7.

witam Panów, bo kobiet tu nie zauważyłam ;)

jako zapalona rowerzystka miejska, przesiadam się w tym sezonie na trekking i zawitałam rzecz jasna do owego lidla.

łupem padły u mnie: kask, spodenki, koszulka, kurtka p.deszczowa (o którą wręcz się bili), rękawiczki oraz okulary. zaszalałam :P

jako, że jestem laikiem w temacie (na mieszczucha siadam w czym się da, nawet w sukience) myślę, że na początek odzież będzie ok -

w majowy weekend szykuje się dłuższa wyprawa - stąd moje zainteresowanie.

co do rozmiarówki, to rzeczywiście jest zawyżona - jestem raczej 'normalnych' rozmiarów a koszulka s jest mi nawet troszkę luźna. spodenki s to u mnie nie spotykane a te mi pasują.

oby się sprawdziły :)

pozdrawiam.

Można prosić o rozpiskę tych funkcji? Myślałem że jest ich tylko 7.

Godzina, dystans łączny, czas łączny, dystans wycieczki, prędkość maks, prędkość średnia, czas wycieczki, temperatura, stoper, kalorie wycieczka, kalorie łącznie, jakieś spalanie tłuszczu, odliczanie wsteczne odległości, odliczanie wsteczne czasu, tryb scan. Dodatkowo prędkość aktualna, porównanie aktualnej prędkości do średniej oraz podświetlenie. Naliczyłem 18,

Są dwa tryby obsługi. Pierwszy "easy" drugi "advance". Dodatkowo "easy" można w pełni ustawić pod siebie. Zostawić tylko potrzebne dla siebie funkcję.

Godzina, dystans łączny, czas łączny, dystans wycieczki, prędkość maks, prędkość średnia, czas wycieczki, temperatura, stoper, kalorie wycieczka, kalorie łącznie, jakieś spalanie tłuszczu, odliczanie wsteczne odległości, odliczanie wsteczne czasu, tryb scan. Dodatkowo prędkość aktualna, porównanie aktualnej prędkości do średniej oraz podświetlenie. Naliczyłem 18,

Są dwa tryby obsługi. Pierwszy "easy" drugi "advance". Dodatkowo "easy" można w pełni ustawić pod siebie. Zostawić tylko potrzebne dla siebie funkcję.

:thanks:

W takim razie jutro go kupię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...