Skocz do zawartości

[smartphone z gps] jaki wybrać

farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hmm 3 -5h na baterii to dla mnie trochę lipa i to bez wyświetlacza.

Ja często używam phona do rejestracji śladu i równocześnie jako nawi z trasą więc bateria padnie jeszcze szybciej no i zdarzają mi się trasy 4-5 h a nie chciałbym iść na styk ze stresem że nie będę wiedział jak trafić do chaty ;)

Przy okazji spotkałem się z dobrymi opiniami na temat "Motorola RAZR i" świetnie łapie GPS i do tego długo ciągnie na baterii, ale to w Polsce mało popularny telefon więc pewnie się niewiele dowiem.

Napisano

Ja się zastawiam czy by sobie nie kupić baterii do telefonu drugiej, i gdy się wyczerpie to zmienić :036:

Na allegro chodzi taka bateria za 12zł+przesyłka

Nie wiem właściwie do końca czy tak się da, ale na ogół nie wymyśliłem żadnego problemu :whistling:

• Mod Team
Napisano

Polecę na przykład Samsung Galaxy S III mini ;)

Używasz go? Jeśli tak to napisz mi ile średnio bateria Ci trzyma.

Napisano

@Pixon - nie powiem Ci nic więcej ponad dane z tabelki na kilku portalach testowych.

Sam nie używam, ale mocno studiuję ten temat ponieważ nosę się z zamiarem zakupu,

więc polecam "teoretycznie" jako godny uwagi na podstawie opinii innych użytkowników.

Jak na razie, to ja waham się pomiędzy SII, SIII a SIII mini ;)

Napisano

Zanim nie kupiłem Forerunnera jeździłem z Galaxy Note, który uważam za w ogóle najfajniejszy telefono-tablet na rynku.

Łapie Fix-a natychmiast i działa, jak należy. Cóż, zasługa Glonass, z którego korzystają chyba wszystkie nowe Samsungi. O ile nie większość nowych słuchawek, nawet iP od 4s w górę.

Note, działając w plecaku, jak iPhone u kolegi wyżej, z wyłączonym ekranem po 5 godzinach jazdy z Endomondo pokazuje około 70% dostępnej energii, jeśli odłączę go od gniazdka tuż przed startem. Jeśli odtwarza muzykę do słuchawek BT, po tych około 5 godzinach mam jeszcze 30-40% baterii. Tak więc jest bardzo spoko.

Napisano

Mapy to moje hobby, jadąc rowerem prawie zawsze rejestruję ścieżkę. Posiadam Asusa P750 ale na rowerze używam starego i absolutnie niezawodnego Mitac Mio P350 z dodatkowym zasilaniem Just Mobile PP-08. PP-08 siedzi sobie w plecaku, z którego wyłazi kabelek USB. Taki zestaw spokojnie wystarcza na cały dzień jazdy z pełnym podświetleniem ekranu. Najważniejsze w tym jest jednak oprogramowanie. Używam dwóch programów. OziExplorer CE i Kamap. Do tego pierwszego kalibruję mapy rastrowe samodzielnie. Do programu Kamap mapy dokupuję na bieżąco, w miarę planowanych wypraw.

Napisano

Jeśli chodzi o iPhona czas działania jest dłuższy tyle że ja korzystałem z MotionX jako nawigacji i zapisywanie trasy więc trochę mnie dziwi ten czas u kolegi wyżej... Jeśli chodzi o Sony Xperia Active weź sobie już lepiej Samsunga xCover (tyle że nie wiem na którym teraz jest androidzie bo przecież samsung nie może wspierać starych serii) lepsze opinie dostawał i też osobiście uważam że lepiej działa... w tym sezonie mam nadzieje dorwać panele słoneczne do testów i sprawdzić czy to jest dobre rozwiązanie czy tylko nabijanie komuś kieszeni... Galexy SIII mini dowiem się dziś ile czasu działa przy normalnym użytku i napiszę...

Napisano

Mam Nokię 500, mały smartfon z darmową mapą jaką tylko chcecie, ograniczeniem jest tylko pojemność karty. Jeżdżę dużo na granicy polsko - niemieckiej i tu sprawdza się możliwość podglądu mapy bez konieczności podłączenia neta, wszystko jest zapisane na karcie :)

Endomondo działa bez zarzutu.

Napisano

Polecam Motorole deffy mini. Do aplikacji pamięciożernych może sie i nie nadaje ale jako telefon do endomondo czy innych sprawdza sie świetnie. Bateria długo trzyma i nie ma problemu z łapaniem sygnału GPS.

• Mod Team
Napisano
Galexy SIII mini dowiem się dziś ile czasu działa przy normalnym użytku i napiszę...

Będę zobowiązany, szczególnie by mnie interesował czas pracy na włączonym programie do zapisu śladu trasy. Żeby się nie okazało, że telefon nie jest w stanie zapisać całodniowej wycieczki. Według testów przy intensywnym siedzeniu w internecie ma on wytrzymać 7h45 min. Czyli teoretycznie przy takim zapisie śladu trasy powinien zdecydowanie dłużej. Byłoby ok. gdyby te 12h trzymał.

• Mod Team
Napisano

Super, ale nie chcę Nokii na symbianie, choćby bateria tydzień trzymała ;). Taka Nokia 500 to na obecną chwilę jedna z tańszych opcji od Nokii, nie chciałbym się władować z jednego szamba w drugie... Mam e52 działa wolno, E7 firmowa często się zawiesza, działa wolno. Nie mówię, że potrzebuję komputera o potężnej mocy obliczeniowej. Wymagam tylko żebym mógł swobodnie sprawdzić rozkład autobusów w internecie, a nie resetował ciągle telefon bo się zawiesza... Godna uwagi jest nokia lumia 820, tylko dla mnie zbyt kanciata.

Napisano

Niestety Pixon ma rację, Nokia 500 jest na symbianie a to już dość przestarzały system.Co do E52, miałem - po wgraniu softu zrobionego przez jednego z użytkowników forum działała bardzo przyzwoicie, ale wtedy traci się gwarancję itp. Fixa łapał również bardzo szybko, jednak denerwujący mały ekran i brak dotyku na dość wysoką cenę(używki stoją ~250zł a nawet więcej co uważam jest przesadą).

Napisano

Mój telefon to Huawei Ascend G300, jak dotąd jestem zadowolony, lecz osobiście jeszcze nie miałem okazji przetestować GPS, tata kiedyś na takim samym korzystał z AutoMapy i było ok. Za takie pieniądze, wart swej ceny smartphone budżetowy.

Napisano

Super, ale nie chcę Nokii na symbianie, choćby bateria tydzień trzymała ;). Taka Nokia 500 to na obecną chwilę jedna z tańszych opcji od Nokii, nie chciałbym się władować z jednego szamba w drugie... Mam e52 działa wolno, E7 firmowa często się zawiesza, działa wolno. Nie mówię, że potrzebuję komputera o potężnej mocy obliczeniowej. Wymagam tylko żebym mógł swobodnie sprawdzić rozkład autobusów w internecie, a nie resetował ciągle telefon bo się zawiesza... Godna uwagi jest nokia lumia 820, tylko dla mnie zbyt kanciata.

Może jak coś będziesz miał z androidem to do sprawdzania rozkładów program Transportoid, super rzecz jak ktoś jeździ banem :) Sam wykupuję roczny abonament - 10zł żeby mieć widgety z liniami których najczęściej używam, m.in jeden ekran mam autobusy do pracy, na drugim ekranie z pracy :) zawsze najbliższe wiem kiedy będą bez zbędnego szukania w necie czy samym programie. Ale musiałbyś sprawdzić czy Twoje miasto jest w aplikacji.

Napisano

Mój telefon to Huawei Ascend G300, jak dotąd jestem zadowolony, lecz osobiście jeszcze nie miałem okazji przetestować GPS, tata kiedyś na takim samym korzystał z AutoMapy i było ok. Za takie pieniądze, wart swej ceny smartphone budżetowy.

Skoro mowa o chińszczyźnie to do siebie dodam iż mam Huawei 8860, na andku 2.x było ok, po upgradzie do 4.x muli się często :/ Ogółem telefonik ok, bateria jak na smatrfon to bajka.

Co do symbiana, uśmiercony, masz rację, omijaj z daleka.

Napisano

W okolicach czerwca będę wymieniał telefon, ale zaczynam badać rynek.

Obecnie mam abonament w Play 69zł (600min, 250mb) i telefon HTC Desire Z (Android 2.3.3, 800MHz, 512 RAM, 3.7" 480x800)

Po małym rekonesansie w Play przy takim samym abonamencie mam do wyboru:

- HTC Desire X (359zł)

- Sony Xperia J (119zł)

- Samsung Galaxy Ace II (199zł)

- Samsung Galaxy S Advence (419zł)

- HTC Sensation XE (759zł)

Raczej szukałbym czegoś tańszego, bo nie chcę wydawać więcej jak 200zł na telefon.

Głównie zależy mi na szybkości działania i GPS.

Nie koniecznie muszę zostać w Play, ale nie chciałbym, aby abonament przekroczył 70zł.

Napisano

Zamienisz siekierkę na kijek, poza Sensation i Advance reszta telefonów jest porównywalna z Twoim obecnym. Weź któryś z nich na sprzedaż i kup coś porządnego typu SII itp.

Odnośnie gps, nie wyczułem żadnych różnic pomiędzy htc wildfire, desire z i sensation. Oczywiście poza tym, że każdy z kolei ma gorszą baterię :)

I odnośnie telefonu z tematu: praktycznie wszystkie wymagania spełnia Motorola Defy+, wprawdzie nie najnowsza ale bardzo przystępna cenowo.

Napisano

Miałem N52 i na plus bateria. Długo trzymała, długo łapała fixa i często gubiła. N52 mi się zepsuła (ładowanie) i wykopałem z szafy starą Nokię Navigator. Fixa łapie wszędzie i szybko. Bateria już wiekowa starcza na ok 8h przy włączonym GPS. Z racji tego, że jest w stanie opłakanym to kupuję HTC Wildfire S. Używka i musi mi starczyć na sezon :)

Napisano

W okolicach czerwca będę wymieniał telefon, ale zaczynam badać rynek.

Obecnie mam abonament w Play 69zł (600min, 250mb) i telefon HTC Desire Z (Android 2.3.3, 800MHz, 512 RAM, 3.7" 480x800)

Po małym rekonesansie w Play przy takim samym abonamencie mam do wyboru:

- HTC Desire X (359zł)

- Sony Xperia J (119zł)

- Samsung Galaxy Ace II (199zł)

- Samsung Galaxy S Advence (419zł)

- HTC Sensation XE (759zł)

Raczej szukałbym czegoś tańszego, bo nie chcę wydawać więcej jak 200zł na telefon.

Głównie zależy mi na szybkości działania i GPS.

Nie koniecznie muszę zostać w Play, ale nie chciałbym, aby abonament przekroczył 70zł.

Cześć

To weź od opa same usługi, podpisz umowę na okres krótszy niż dwa lata a telefon kup sobie na raty.

Wyjdzie taniej i masz lepiej działający telefon.

Możesz dostać rabat na abo lub extra minuty.

Przy drugiej i trzeciej umowie będziesz Ty rządził a nie operator.

Zerknołem na stronę play i za 49 zł możesz mieć 800 min i pakiet 500 GB przy umowie bez telefonu na 12 miesięcy,

a za 39 zł możesz mieć 400 min i 500 GIBA.

Ja mam S III mini i jest oki (kupiłem go na raty) , ale gdybym teraz wybierał to poczekałbym na galaxy x-cover 2.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...