Skocz do zawartości

[smartphone z gps] jaki wybrać

farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jeśli ktoś nie potrzebuje żadnych statystyk na telefonie to polecam GPS Logger for Android

program zapisuje ścieżkę do pliku *.GPX oraz *.KML

te pliki można zaimportować do Google Earth,

program podczas pracy nie potrzebuje korzystania z pakietu danych

Napisano

Z tego co mi wiadomo, to z Endo także można "wyciągnąć" odpowiednie pliki i importować/eksportować wedle potrzeb.

Jednakże proponowałbym nie robić offtopa, bo nie o tym temat ;)

Aplikacje mają swój.

Napisano

Dzięki dziobolek

wracając do tematu:

"A przy okazji używa ktoś z was motorola defy mini lub samsung galaxy ace 2 i ma jakieś doświadczenia / opinie ?"

Napisano

Mam Defy Mini. To mój pierwszy smartfon, kupiony głownie po to, żeby zobaczyć czym się różni od klasycznej komórki, no i do celów nawigacyjnych właśnie.

Niewątpliwe plusy: bateria - 3 pełne doby (muzyka, surfowanie, trochę gadania, smsy, navi), rozmiar, jakość (plastik, ale świetnie spasowany), no i cena (w neonecie był bodajże za 469 pln.

minusy: mało pamięci operacyjnej (trzeba często czyścić, wyrzucać zbędne aplikacje), aparat (przy dobrym oświetleniu ujdzie, ale spodziewałem się po nim czegoś więcej.

Podczas jazdy używam Trekbuddy, Navime i testuję Strava Cycling. Navime zastąpiło Endomondo, bo nie żre tak baterii i nie przekłamuje osiągów.

Napisano

morefish ale jak ci się sprawuje gps? Nie chodzi mi o to czy trochę przekłamuje bo to dla mnie nie problem ale a czas łapania fix i ewentualne zwiechy gps tak że aplikacje przestają rejestrować ślad

Napisano
Orientuje się ktoś jak działa GPS w Samsungu Galaxy S III ?

Dymcio, mam samsunga galaxy s3 i GPS spisuje się znakomicie. Łapie fixa nawet jak jestem w piwnicy. Testując (sports tracker) na powietrzu, nie miałem żadnych problemów. Póki co chodziłem z nim po całym mieście z włączonym gps, przechodziłem pod wiaduktami, mostami, wchodziłem do sklepów. Ani raz nie zdarzyło mi się aby zgubił sygnał. Aż w szoku byłem, serio. Bateria przy rozsądnym użytkowaniu (parę rozmów, sporo smsów, sprawdzenie fb, poczty, gg i około 2-3h/dzień włączonego GPS) wytrzymuje 2 pełne doby co na taki telefon moim zdaniem jest sporo. Mój poprzedni smartphone, którym była motorola defy, miała również GPS ale korzystanie z niego bez dostępu do WiFi albo włączonej transmisji danych było istną mordęgą. A bateria wytrzymywała ledwie dzień przy podobnym użytkowaniu.

Jeśli tylko masz na tyle wolnej gotówki to rozważ zakup SGS3, bo to była chyba najlepsza decyzja zakupowa jakiej dokonałem do tej pory.

Napisano

Dymcio, mam samsunga galaxy s3 i GPS spisuje się znakomicie. Łapie fixa nawet jak jestem w piwnicy. Testując (sports tracker) na powietrzu, nie miałem żadnych problemów. Póki co chodziłem z nim po całym mieście z włączonym gps, przechodziłem pod wiaduktami, mostami, wchodziłem do sklepów. Ani raz nie zdarzyło mi się aby zgubił sygnał. Aż w szoku byłem, serio. Bateria przy rozsądnym użytkowaniu (parę rozmów, sporo smsów, sprawdzenie fb, poczty, gg i około 2-3h/dzień włączonego GPS) wytrzymuje 2 pełne doby co na taki telefon moim zdaniem jest sporo. Mój poprzedni smartphone, którym była motorola defy, miała również GPS ale korzystanie z niego bez dostępu do WiFi albo włączonej transmisji danych było istną mordęgą. A bateria wytrzymywała ledwie dzień przy podobnym użytkowaniu.

Jeśli tylko masz na tyle wolnej gotówki to rozważ zakup SGS3, bo to była chyba najlepsza decyzja zakupowa jakiej dokonałem do tej pory.

A pracę by można było poprawić nową bateryjką chyba 3100mAh wypuszczoną przez samsunga, ale klapka inna i grubszy telefon, gorzej z pokrowcami. Kolega z pracy ma granatowy to strasznie palce się na nim odbijają. Biały kolorek widziałem i też dla mnie telefon spoko wygląda i chyba bardziej mi podchodzi jakbym się zdecydował.

Ale Note 2 też kusi możliwościami, tylko czy z tym rozmiarem i noszeniem w spodniach niemiałbym problemu hmm... podoba mi się szary.

Kasy nie mam tyle żeby za gotówkę kupować na alledrogo i też ryzyko bo podróbki też są. Jak już to abonament w Play SGS III za jakos 439zl + abonament 119zl lub Note II za 569zl + ten sam abonament. Ciężka decyzja, oba fony fajne, lecz bardziej Notka mi podchodzi z tym 2gb ramu, możliwością lepszego grania na takim wyświetlaczu, przeglądanie neta na pewno fajne co często robie w domu zamiast kompa włączać i odrazu bateryjka 3100 pojemnosci :)

Będę myślał :D

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Mam Defy Mini. To mój pierwszy smartfon, kupiony głownie po to, żeby zobaczyć czym się różni od klasycznej komórki, no i do celów nawigacyjnych właśnie.

Niewątpliwe plusy: bateria - 3 pełne doby (muzyka, surfowanie, trochę gadania, smsy, navi), rozmiar, jakość (plastik, ale świetnie spasowany), no i cena (w neonecie był bodajże za 469 pln.

minusy: mało pamięci operacyjnej (trzeba często czyścić, wyrzucać zbędne aplikacje), aparat (przy dobrym oświetleniu ujdzie, ale spodziewałem się po nim czegoś więcej.

Podczas jazdy używam Trekbuddy, Navime i testuję Strava Cycling. Navime zastąpiło Endomondo, bo nie żre tak baterii i nie przekłamuje osiągów.

Nie wiem co Ty robiłeś że 3 dni trzymała o.O trochę nie możliwe przy użyciu GPS`a. Jeszcze nie spotkałem smartfona który przy całym dniu jazdy na GPS wytrzymał 10h pracy bez dodatkowej baterii. Testowałem Defy Mini, Ace 2, xCover z smartfonów "na rower" jeśli już mam wybierać to Ace 2

Panowie chłopak celuje w telefony warte 500, a nie 3000 jak mu proponujesz że ma wydać kupę kasy niech kupi iPhona 4s (jest już BT 4.0 można podłączyć kadencję i pulsometr) do którego jest MotionX lepszej nawigacji, map w teren nie widziałem... Tak, tak zaraz będą pewnie odzewy hejterów że to drogie gów.. itp. itd. zacznij używać a nie marudzić ;)

Napisano

Dymcio kupując galaxy s3 na abonament płacisz dużo za dużo. Ja kupiłem na alledrogo za 1550 nówkę, zaplombowaną. Biorąc na abonament za 119zł/mc (na 12 miesiecy) + 439zł za telefon płacisz w sumie 1867zł. To już lepiej weź na raty z alledrogo i miej telefon na kartę w play. Ja sobie przeniosłem numer na kartę z orange do play i sobie chwalę. Taryfy można zmieniać w zależności od potrzeb, pełen wypas. Sorry za off topic :)

Napisano

Dymcio kupując galaxy s3 na abonament płacisz dużo za dużo. Ja kupiłem na alledrogo za 1550 nówkę, zaplombowaną. Biorąc na abonament za 119zł/mc (na 12 miesiecy) + 439zł za telefon płacisz w sumie 1867zł. To już lepiej weź na raty z alledrogo i miej telefon na kartę w play. Ja sobie przeniosłem numer na kartę z orange do play i sobie chwalę. Taryfy można zmieniać w zależności od potrzeb, pełen wypas. Sorry za off topic :)

właśnie też tak myślę z tym SGS III że przy tej dopłacie się nie opłaca go na abonament przy tej cenie co na allegro jest :/ powinien w Play już przynajmniej do 100zł zejść z ceną, a jest jak jest... Co innego Note II już lepiej to wygląda bo droższy na allegro jest.

Na raty nie będę brał z allegro bo mam w pracy kasę pożyczkową bez %, także lepsza opcja ewentualnie :))

Napisano

morefish ale jak ci się sprawuje gps? Nie chodzi mi o to czy trochę przekłamuje bo to dla mnie nie problem ale a czas łapania fix i ewentualne zwiechy gps tak że aplikacje przestają rejestrować ślad

Fixa łapie od razu - błyskawica. A brak rejestracji zależy głównie od pogody i ukształtowania terenu - jak pojedziesz doliną w gęstym lesie przy dużym zachmurzeniu, to prawie na bank fon zgubi sygnał z satelity, niezależnie od modelu.

Nie wiem co Ty robiłeś że 3 dni trzymała o.O trochę nie możliwe przy użyciu GPS`a. Jeszcze nie spotkałem smartfona który przy całym dniu jazdy na GPS wytrzymał 10h pracy bez dodatkowej baterii. Testowałem Defy Mini, Ace 2, xCover z smartfonów "na rower" jeśli już mam wybierać to Ace 2

Przyznaję, że całego dnia nie jeździłem z nawigacją, ale dzień 1 - 2,5h, dzień 2 - 2h, dzień 3 - 1h i to przy niskich temp. W ustawieniach mam max oszczędzanie baterii, wyświetlacz wygaszony, kiedy nie jest potrzebny. Wybrałem go głównie z powodu rozmiarów i baterii. Ace2 i XCover dla mnie są sporawe i gorzej wykonane. Ale co kto woli.

Napisano

wypowie się ktoś na temat Sony Xperia™ tipo? Na allegro chodzi po 400zł, jest mały, ma gps, bateria trzyma dłużej niż 1 dobe:P. Najbardziej mnie interesuje sprawność GPS w ww telefonie.

Napisano

jak sprawują się gps w Nokiach typu n52 ?

Dobrze, aczkolwiek długo (nawet kilkanaście minut) łapią fixa. Ale chyba wszystkie smartfony tak mają.Sytuację poprawia a-gps, jednak za to trzeba płacić wg taryfy.

Napisano

Dobrze, aczkolwiek długo (nawet kilkanaście minut) łapią fixa. Ale chyba wszystkie smartfony tak mają...

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka - nie wszystkie tak mają ;)

Najmniej problemów z łapaniem fixa i najbardziej precyzyjne są smartfony wykrzystujące satelity GPS oraz GLONASS.

Napisano

Ja mam HTC Desire C, gps działa elegancko, na ogół dobrze jedzie po ulicach, raz na jakiś czas nie złapie i jest prosta krecha, ale na ogół dobrze, polecam

http://www.sports-tr...lcdj4kd3e2dpsol(tutaj jedna przykładowa wycieczka, jak widać, łapie ulice)

Korzystam również z aplikacji MapsWithMe (czyli OpenStreetMap bez internetu i pokazuje gdzie jesteś) i działa celująco ;)

Napisano

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka - nie wszystkie tak mają ;)

Wielu znajomych podobnie twierdziło do momentu wyłączenia a-gps. Napisałem 'chyba' - może teraz są lepsze odbiorniki w telefonach, ale jeśli ktoś twierdzi, że gps synchronizuje mu się w kilka(naście) sekund, to chętnie dowiem się jaki to telefon i czy wspomaganie gps jest na 100% wyłączone. Z pewnością przyda się to również innym, stojącym przed wyborem telefonu. :)
Napisano

Właśnie też według mnie dopiero bez wspomagania aGPS można określić klasę zastosowanego układu.

Co z tego jak fix'a złapie po kilkunastu sekundach jak później będzie pływał czy gubił satelity w trudniejszych warunkach.

Największym chyba testem jest próba złamania fix'a bez aGPS jak jest się w ruchu.

Co jak co według mnie i tak większość telefonów ma pewnie ten sam układ od jednego chińczyka :)

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

Mam nawigację samochodową TomTom Go 930 Traffic, a więc z trochę wyższej półki,

i nawet tutaj producent zaleca przed użytkowaniem podłączyć urządzenie do komputera

w celu pobrania aktualnych danych o pozycjonowaniu satelitów, co przekłada się na

szybkość działania i precyzję urządzenia.

A więc "wspomaganie", prawda???... że nie wspomnę już o tym, że moje urządzenie może to robić "na bieżąco",

korzystając z połączenia z telefonem komórkowym - a więc nie tylko w smartfonach korzysta się z "dopalaczy".

Ja wiem, że posiadaczy smartfonów bez "dopalaczy" GPSu to ''boli",

ale żeby aż tak, że muszą się w ten sposób dowartościowywać udowadniając... zhm.gif no własnie - co??? ysz.gif

Napisano

A jak myślisz, po co jest wspomaganie??? I niby dlaczego mam to wyłączać???

Może z tego samego powodu, dla którego wiele osób wgrywa mapy z kompa a nie online w trasie ?

Wcale nie musisz, wybór należy do Ciebie :)

Jeżdżąc po górach za granicą, napotykam fragmenty w lasach, gdzie przy złej pogodzie odbiornik wznawia łączność kilkadziesiąt i więcej razy. Każde połączenie to pakiety danych w roamingu. Po prostu nie chcę za to płacić.

Nie bardzo rozumiem, czym się tu dowartościowywać. :)

Napisano

Ja wiem, że posiadaczy smartfonów bez "dopalaczy" GPSu to ''boli",

ale żeby aż tak, że muszą się w ten sposób dowartościowywać udowadniając... zhm.gif no własnie - co??? ysz.gif

Odpowiedź jest w moim poprzednim poście.

Po prostu jak już porównywać to najlepiej bez wspomagaczy. Takie jest moje zdanie.

Sam na codzień korzystam z Motorola Defy + i po prostu bez aGPS nie chce mi się czekać na fix'a. Co nie znaczy, że ma najlepszy układ. Używam Mio samochodową i nawet w ruchu bez wspomagania szybko łapie.

Dodatkowo włączona transmisja danych pożera baterię, co w smartfonach wiadomo jest słabym punktem.

Nie neguje tej technologii, ale jak dla mnie GPS musi sobie znakomicie dawać rade bez niej. Nie wszędzie mamy zasięg sieci komórkowej.

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Napisano

Od kilku lat używam Iphonów. Przy przedłużaniu abonamentu w t-mobile płacę znacznie mniej niż Twój budżet. Ale też muszę przyznać, że ten telefon służy mi do pracy i mój abonament nie jest najniższy, ale też niespecjalnie wysoki.

Iphone na rowerze działa bardzo dobrze. Endo nie lubię, ale na ipka jest znakomity program Cyclemeter firmy Abvio. Program idealnie zlicza trasę, oczywiście uwzględniając wysokość.

Nie używam telefonu jako licznika rowerowego. Służy mi przeważnie jako gps tracker - do zapisywania trasy. Trzymam go w kieszeni i telefon pracuje w tle z wyłączonym ekranem. Czas takiej pracy na baterii to w przypadku iphona ok 3-5 godzin (w zależności od temperatury, zasięgu stacji bazowych, etc). Od niedawna używam również zewnętrznej obudowy, która ma wbudowaną dodatkową baterię - pozwala to na dwukrotne przedłużenie czasu działania telefonu z odpalonym gps-em.

Kilka razy do roku używam iphona na rowerze jako nawigacji (używam wtedy programu Navigon) - wtedy zapinam go na kierownicę w dość pancerną obudowę. Jednak nie lubię tak jeździć z telefonem przed nosem.

Iphone dobrze się sprawdza jako gps - również na rowerze. A poza tym na ipka jest sporo aplikacji rowerowych - od takich do treningów, po kalkulatory przełożeń, aplikacje producentów rowerów po oficjalny serwis TDF.

pozdr

bike-gps.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...