spoconybuhaj Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam, jestem nowa - jezeli nie ten watek to przepraszam oraz jezeli taki temat juz jest - szukalam ale nie znalazlam takiego samego tematu. Do rzeczy - potrzebuje roweru do jazdy po nierownych powierzchniach - las, mostki, gorki (nie góry), blota. FR czy ATB? Prosze bardzo o pomoc, szukam caly czas i nie jestem pewna, a moze inny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spons92 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Jeśli chcesz pojeździć głównie po lasach, w klasyczny sposób, to rower MTB bądź ATB będzie najlepszy. Z przednim amortyzatorem o skoku 80-100, na sztywnej ramie, czyli bez amortyzatora z tyłu. FR czy DH to już sporty ekstremalne. Jeśli masz zamiar jeździć więcej po asfalcie niż lesie, to coś z rowerów typu Cross byłoby w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Marca 2013 Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ja proponuję zapoznanie się z podstawowymi pojęciami odnośnie typu rowerów: Typy Rowerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoconybuhaj Napisano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 dziekuje, zapoznałam się , odpowiadały mi 2 typy wiec zapytałam ktory bedzie lepszy ... nie do końca tylko po lasach; ja poruszam się po terenach lesnych które są "pokopane" i sa wyżłobione po nich dziury, rowniez po takich nierownosciach jak kamienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Są kamienie i kamienie, masz może jakieś zdjęcia jak ten teren wygląda lub podaj co to za okolice? Dla jednego teren jest łatwy, dla innego będzie nieprzejezdny. FR to już dosyć ciężkie zastosowania, jeśli już to może trochę bliżej XC czyli enduro lub AM. Czy masz już jakiś rower, czy dopiero zaczynasz? Jeździsz sama czy w grupie (jaki sprzęt mają)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dziekuje, zapoznałam się no to chyba czytałaś mocno pobieżnie. Rowery FR, Enduro - to rowery do raczej ekstremalnej jazdy w ciężkim terenie, poza popularnymi szlakami. Obejrzyj sobie filmik z przykładową trasą Enduro http://vimeo.com/24736536 Jazda na co dzień takim rowerem może być męcząca, bo sam rower swoje waży, a i jego geometria bardziej pasuje na zjazdy, niż na zwykłą przejażdżkę. Jeżeli chcesz rower z pełną amortyzacją, można poszukać roweru XC z amortyzowaną ramą, chyba, że właśnie o taki styl jazdy Ci chodzi, jak w przykładowym filmiku. Bierz też pod uwagę, że dobry rower Enduro/FR będzie odpowiednio droższy od roweru XC. Może podaj bardziej obrazowo teren, w jakim zamierzasz się poruszać i ile to % Twojej jazdy na rowerze. Istotny będzie też budżet, jaki zamierzasz przeznaczyć na rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 4 Marca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 <p>Patrząc na obecny stan polskich dróg może się okazać,że rower Enduro będzie wręcz niezbędny. nie do końca tylko po lasach; ja poruszam się po terenach lesnych które są "pokopane" i sa wyżłobione po nich dziury, rowniez po takich nierownosciach jak kamienie yyyy, tego...... to znaczy.... zatem....więc...... normalnie nie wiem jaki rower doradzić na tego typu teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Może amortyzowany xc? Coś w tym guście jak u mnie w garażu. Lubię go właśnie w takim pokopanym lesie <--------- garaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kojott Napisano 4 Marca 2013 Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Na czym teraz Spoconybuhaj jeździ po tych lasach? Abstrachując od głównego tematu, czy są rowery na gąsienicach? Może do pokopanych lasów były by jak ulał Takie prawie-jak-czołg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dla mnie to co mówisz to zwykła jazda Xc ale nie bardzo wiem co według ciebie znaczy pokopane lasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 5 Marca 2013 Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 dziekuje, zapoznałam się , odpowiadały mi 2 typy wiec zapytałam ktory bedzie lepszy ... Te dwa typy, które wybrałaś, różnią się również ceną. Jeśli chcesz mieć bardzo fajny rower do jazdy po terenie bez ścigania się, to sugeruję poszukać roweru Enduro o skoku ok. 150 mm z przodu i 150 mm z tyłu i ważący nie więcej jak 15 kg, tyle że taki rower może kosztować powyżej 4000 PLN. Taki rower różni się od roweru FR tym, że nie jest przeznaczony do skakania np. z garażu, tylko do jazdy po dziurach i górach, w związku z czym nie waży pół tony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spoconybuhaj Napisano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 chodzi dokladnie o taką trase, jaka zamiescił Master w filmiku, moj budzet wynosi 5000 tys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 6 Marca 2013 Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 @@spoconybuhaj, nie Master, a premier2. Ty masz nick Świeżak, czy spoconybuhaj? Jeżeli szukasz roweru Enduro, to przejrzyj oferty sklepowe i internetowe, a jak znajdziesz kilka interesujących modeli, to wrzuć linki i wtedy podyskutujemy. Ewentualnie zajrzyj na forum emtb.pl - to forum enduraków i im pokrewnych ziomków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiF Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 no to chyba czytałaś mocno pobieżnie. Rowery FR, Enduro - to rowery do raczej ekstremalnej jazdy w ciężkim terenie, poza popularnymi szlakami. Obejrzyj sobie filmik z przykładową trasą Enduro http://vimeo.com/24736536 Jazda na co dzień takim rowerem może być męcząca, bo sam rower swoje waży, a i jego geometria bardziej pasuje na zjazdy, niż na zwykłą przejażdżkę. Jeżeli chcesz rower z pełną amortyzacją, można poszukać roweru XC z amortyzowaną ramą, chyba, że właśnie o taki styl jazdy Ci chodzi, jak w przykładowym filmiku. Bierz też pod uwagę, że dobry rower Enduro/FR będzie odpowiednio droższy od roweru XC. Może podaj bardziej obrazowo teren, w jakim zamierzasz się poruszać i ile to % Twojej jazdy na rowerze. Istotny będzie też budżet, jaki zamierzasz przeznaczyć na rower. Poza tematem .... byłem na tej trasie z filmiku na górze Cergowej od Zawadki Rymanowskiej do Iwonicza Zdroju przez Cergową . Poezja . Przepraszam że nie na temat . Traska świetna .Jeśli masz w planach tego typu jazdę po szlakach to tylko coś z pełna amortyzacją . Oczywiście na sztywniaku z dobrym amorem da się ale nie ma tyle fanu co na pełnym zawieszeniu . Można na wiele więcej sobie pozwolić . Szukaj coś mało "klocowatego " z amortyzacją od ok 100mm do 140mm . Zerknij na ofertę Giant`a model Trance idealny do tego typu jazdy a nie klocek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trupek Napisano 9 Marca 2013 Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Teoretycznie jeżeli nie masz zamiaru wybierać się w góry to rower enduro będzie zbędny. Dobry rower XC wydaje mi się, że będzie odpowiedni do rozkopanego lasu, a nawet do wykonywania niewysokich skoków (uskoków) itd. Skoro da się poszaleć na takich rowerach w górach to lasy czy inne niziny nie będą mu straszne przy okazji jazda na nim będzie mniej męcząca. Ps: weź poprawkę, że nagrania kamerą, zjazdów górskich itd. strasznie spłaszczają teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.