Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nastąpił mały postęp prac. Lewe ramię korby zostało wyczyszczone - efekt jeszcze bez lustra (na końcu wszystko zostanie potraktowane futerkiem owczym).

MINIkorba-piasta-1.jpg

MINIkorba-piasta-3.jpg

MINIkorba-piasta-2.jpg

Okazało się że trzeba będzie poprawić gwinty na pedały w korbie, więc wstrzymuję się z pracami w korbie prawej.

Na dniach dostanę mały zestawik który .... będzie niespodzianką :)

Praca przy korbach była bardzo czasochłonna. Musiałem zetrzeć około 0,1mm wierzchniej warstwy aluminium bo było tak zaśniedziałe. Są jeszcze miejsca gdzie są głębsze rysy ale nie będę aż tak tego polerował. Ogólny efekt jest na 5 a na szóstkach w szkole mi nie zależało ;)

• 2 tygodnie później...

Polerować to średnio mi się chce, ale jestem po operacji i mam 3 tygodnie przerwy więc mam jakieś zajęcie. Korba była najbardziej zapuszczona dlatego zabrało mi to tyle czasu. Pozostało mi do polerki mostek i sztyca. Obręcze i tylna piasta są tylko do wyczyszczenia.

Tak jak pisałem wcześniej czas mam do końca kwietnia z tym że żona zaplanowała urlop w ostatnim tygodniu kwietnia. Ogólnie to nie ma napinki ale na pewno skończę po majówce.

Wysyłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk 2

• 3 tygodnie później...

Witam.

No i twojastara miał rację co do wolnobiegu. Jakiś francuski sh*t i nie ma klucza do tego.

I tutaj nasuwa się pytanie:

czy mogę kupić sobie piastę novatec flip/flop i nakręcić na nią 5 rzędowy wolnobieg?

rozstaw widełek w mojej ramie to 120mm.

Pozdrower

co prawda istnialy kiedys piasty gwintowane z obu stron i do tego pozwalajace na montaz kilku-rzedowego wolnobiegu, ale to bylo dawno i bardzo rzadko;) 

flip flop wspolczesny nie daje dosc miejsca; dlatego proponuje bardzo dobra piaste pod wolnobieg za bardzo male pieniazki:  http://allegro.pl/piasta-3-i3189211836.html

ktora i tak mozna kiedys przerobic na singlowa (przesuniecie konusow na osce + dishowanie kola pod odpowiednia linie lancucha)

pzdr

• 2 tygodnie później...

zdejmiesz podkladke i przesuniesz oske i wsadzisz piaste jaka chcesz; poza tym stalowe haki bardzo latwo sie poddaja - widywalem piasty 135 w takich dedykowanych pod torowe 126mm, czy nawet bardziej oldscoolowe szerokosci

pzdr

Edytowane przez twojastara

• 3 miesiące temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...