Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou R7- anatomia

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Manitou R7, nowy, niestety nie ma do niego żadnej instrukcji, może producent uważa że jest tak prosty i nie warto sobie głowy zawracać jego anatomią.

W krótkiej notce informacja, że przed wysyłką, ze względow bezpieczeństwa, wypuszczono z niego powietrze.

Chciałbym się dowiedzieć co należy zrobić przed pierwszym użyciem, jaką pompkę kupić, czy pompujemy jedną czy dwie "lagi", w której jest olej ( a może w dwóch), wpisałem w wyszukiwarkę "Manitou R7" i nie znalazłem żadnej odpowiedzi na ten temat dlatego założyłem zupełnie nowy temat.

Być może gdzieś, ktoś się już rozpisał w tym temacie, w takim razie proszę o jakiś link.

Próbowałem kupić pompkę na ebay ale na pytanie "czy będzie pasowała do Manitou R7" sprzedawca odpowiedział: "Nie wiem", może znajdę kogoś kto wie nieco więcej niż ten sprzedawca.

• Mod Team

W lewej goleni masz komorę powietrzną pompowaną przez zawór usytuowany na górze.W prawej goleni masz tłumik kompresji - czerwone pokrętło z napisem ABS lub ABS+,u dołu po tej samej stronie masz niebieskie pokrętło regulacji tłumienia odbicia.

Niewielka ilość oleju jest w każdej goleni ( ok. 16 ml) plus olej w tłumiku (prawa goleń).

Na Allegro jest sporo pompek do amorków- każda powinna pasować.

http://allegro.pl/listing.php/search?string=amortyzator&category=16428

Tańsze Beto w zupełności wystarczą.

Przed pierwszym użyciem należy:

- zamontować amorek

- zamontować koło

- zamontować hamulec

- zamontować kierownicę

- napompować amorek do ciśnienia zapewniającego odpowiedni SAG

Na stronie Manitou w zakładce suport znajdziesz wszystkie potrzebne informacje

http://www.manitoumtb.com/index.php?page=suport

Ja jeszcze dodam że również miałem kiedyś nowego R7 PRO i nie trzymał powietrza w komorze, rozwiązaniem było napompowanie go do max ciśnienia jakie podaje producent i parę razy ściśnięciu go mocno, uszczelki się ułożyły było po sprawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...