Skocz do zawartości

[Tarcza] Pomoc w kupnie odpowiedniej.

doin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w tamtym roku kupiłem ramę rowerową , sprzedawca zapewniał mnie że jest pod koła 26, dziś przy składaniu roweru, okazało się że rama jednak jest pod koła 28 !! Z racji tego że przedni amortyzator kupiłem na koło 26 to wszystko jest okey z hamulcami, lecz tył nie pasuje, klocki nie są na obręczy lecz na oponie.... Wpadłem na pomysł aby kupić koło 26 na tył pod tarczę, i mam pytanie czy będzie to działać ? Jaki rozmiar tarczy kupić ? W przeciwnym wypadku musiał bym kupować amortyzator + 2 koła. Pozdrawiam

Wydaje mi się, że jeśli zostałeś zapewniony przez sprzedawcę, że otrzymujesz odpowiedni produkt, to upływ czasu raczej nie ma znaczenia tym bardziej, jeśli produkt jest nowy i nietknięty. Jeśli sprzedawca unikałby w takim przypadku odpowiedzialności za swój błąd to możesz skorzystać z pomocy jaką oferuje ochrona konsumenta.

Jeśli kupowałeś ramę pod koła 26 cali to zapewne chciałeś złożyć rower mtb - czy sprzedana rama jest jakimś markowym produktem i można znaleźć informacje na jej temat że jest przeznaczona do innego rozmiaru koła i - co gorsze - prawdopodobnie też do innego użytkowania? Gdybam że dostałeś ramę roweru cross/trekking, chyba że to rama mtb tzw 29er. Chodzi mi o to że rama roweru trekking/cross posiada trochę inną geometrię niż ramy rowerów mtb co może spowodować zachowanie roweru niekoniecznie odpowiadające użytkownikowi.

Jeśli kupiłeś ze sklepu to sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru z umową przez 2 lata. Podstawą do złożenia reklamacji jest paragon bądź faktura zakupu.

Więc śmiało możesz ubiegać się o zwrot/wymianę na prawidłową ramę lub zwrot części pieniędzy.

Właśnie ze sklepu nie kupowałem ;/ Teraz muszę wymienić piastę i kupić klocki do tarczy. Jeśli chodzi o piastę do 108 mm będzie ok jeśli szerokość ramy z tyłu (tam koło mocowań na koła ) wynosi 130mm

Panowie a jeśli z przodu mam tarczę 160mm i zastosuję adapter F:OD 180mm wszystko będzie okey ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...