Skocz do zawartości

[amortyzator] Uszkodzony Suntour Axon S RL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na wstępie chcę wszystkich powitać, bo to mój pierwszy post na tym forum.

Przechodząc do rzeczy miałem jakieś dwa lata temu kolizję z samochodem, i uszkodziłem amortyzator. Z wierzchu wygląda dosyć dobrze, ale ma maleńkie wgniecenie wielkości dużego paznokcia, i głębokości ok 0,5 cm.

Po napompowaniu działa jak dawniej, ale powietrze ucieka po ok. 10 godzinach. Kupno nowego nie wchodzi w grę. Pytałem już w dwóch serwisach, ale żaden nie naprawia amortyzatorów.

Co byście poradzili? Może tutaj ktoś by chciał zarobić parę złotych :) ?

Znalazłem fajną instrukcje jak zrobić mu serwis, ale autor pominął problem uciekającego powietrza, bo go po prostu nie miał :)

Instrukcja serwisu

Może jednak zdecyduje się na wymianę. Moglibyście polecić jakiś tani amortyzator do ok 400zł? Jeśli chodzi o "charakterystykę pracy" to mogłaby być taka jak w obecnym.

Ten obecny to dokładnie: Probikes.pl - Axon S-RL Amortyzator Suntour

Rower to Kross level a6

sklep.rower.com: Kross Level A6

rozmiar: 21"

Uszkodzenie prawej goleni nie może mieć związku z brakiem szczelności komory powietrznej z tego prostego powodu, że powietrze znajduje się w goleni lewej. Zanim wydasz pieniądze (i tak nic nie stracisz) proponuję:

a. zajrzeć do komory powietrznej, sprawdzić stan uszczelek, w razie potrzeby wymienić

b. wyczyścić komorę i nalać do niej kilka ml gęstego oleju

c. jeśli to nie pomoże, wymienić zaworek w wentylu.

Nic innego poza uszkodzeniem mechanicznym nie może mieć wpływy na szczelność komory powietrznej.

2i

Uszkodzenie jednak na lewej goleni.Przejrzałem uszczelki, wydają się być w porządku. Wlałem trochę oleju silnikowego i pojechałem nabić powietrze. Wróciłem i sprawdziłem zaworek, ale powietrze nie ucieka. Na ten moment trzyma, jutro napisze czy zeszło :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...