edittttt Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Bardzo proszę doświadczonych i użytkowników amorków z tematu o pomoc w wyborze. Różnicę w systemie amortyzacji zauważam, ale być może w tym segmencie cenowym nie ma to aż takiego znaczenia. Za RockShox'em przemawia jeden argument - z tego co widzę, to jest w wersji matowej, a ja rower składam właśnie na czarnym macie. Nie jest to oczywiście argument decydujący, ale ... fajnie jak rower wygląda również ładnie. Proszę o pomoc. Mariusz
tobo Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Rst ma aluminiowe golenie górne i jest powietrzny. Z mojego doświadczenia wynika że golenie alu i jakakolwiek by nie była na nich powłoka trzymają się lepiej w trudniejszych warunkach użytkowania niż golenie stalowe. Rs jest ze sprężyną stalową.
edittttt Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Dziękuję za reakcję. RST dodatkowo ma golenie 32 mm. Różnica w amortyzacji jest dla mnie oczywista, jednak ... Może w doborze pomoże to, że mierzę 1,9 m i ważę ok 100 kg. Z podstawowych parametrów, to: ...........................................RST.........................RS amortyzacja....................powietrze......................stal golenie..............................32 mm.....................30 mm materiał goleni...............aluminium......................stal waga.................................2450 g.....................2140 g Moje parametry, tj. 190 cm i 100 kg - pewnie może to mieć również znaczenie zarówno na wytrzymałość, jak i regulację amortyzacji. Może teraz coś więcej Wam wpadnie do głowy? Jak to jest z tym powietrzem, a stalą? Edytowane 1 Marca 2013 przez edittttt
Michauuu Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Amor powietrzny jest pompowany (regulujesz twardość) Bierz RS,choćby dlatego,że jest o przeszło 300g lżejszy
Luk33 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Ja bym jednak postawił na RST, choć nie wiem jak pracuje ten model. Co powietrze to powietrze, a kilka gramów mniej cie nie zbawi. Pytanie jakim budżetem dysponujesz? Aerial kosztuje 700-800 stów. Za tyle dorwałem Firsta bez manetki.
edittttt Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Aeriala znalazłem za 650 zł. RS od 550-700 zł. Przekonuje mnie Aerial - większa możliwość regulacji pod wagę, a w moim przypadku (100 kg) ma to zapewne znaczenie. Tylko ten cholerny połysk (rama mat) Wcześniej zastanawiałem się nad RST Omega i RS podobno będzie nieznacznie lepszy. I cały czas nie wiem co zrobić. Edytowane 2 Marca 2013 przez edittttt
Rulez Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 RS wcale nie jest wiele lżejszy od RST, w wersji 29" waży : Weight 26": 2180 g, 29": 2322 g Nawet nie ma o się zastanawiać, Aerial to znacznie lepszy wybór. PS Golenie w Aerial są stalowe, jak w RS, tak wynika z opisu w katalogu RST ...
Sliski1 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Aeriala znalazłem za 650 zł. RS od 550-700 zł. Przekonuje mnie Aerial - większa możliwość regulacji pod wagę, a w moim przypadku (100 kg) ma to zapewne znaczenie. Tylko ten cholerny połysk (rama mat) Wcześniej zastanawiałem się nad RST Omega i RS podobno będzie nieznacznie lepszy. Ja osobiście też bym brał Aeriala, choćby dlatego, że sztywniejszy. Na niekorzyść przemawia zdecydowanie większa masa, pytanie jak jest z RS w realu. Ale i tak najlepszym rozwiązaniem jest poszukiwanie okazji np na allegro lub w sklepach, które chcą się pozbyć zalegających modeli. First rzeczywiście można dostać o wiele taniej niż w katalogu. Np. na alledrogo już za 799PLN - nie ma się co zastanawiać P.S Właśnie przelecialem Alledrogo. Za 600 pln masz RS XC32 SOLO Air...nówka ze sklepu . Są też inne okazje Edytowane 2 Marca 2013 przez Sliski1
edittttt Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Prawie już wiem co zrobić ... powietrze. I ostatnie pytanie/sonda: Który widelec: RS XC32 SOLO Air, czy może RST Aerial 29???
edittttt Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 Przepraszam za podbicie wątku, ale zależy mi na podpowiedzi, bo muszę szybko podjąć decyzją. RSC Aerial czy RS XC32 Solo Air? Proszę pomóżcie ...
edittttt Napisano 4 Marca 2013 Autor Napisano 4 Marca 2013 To są parametry jakie znalazłem w sieci. Rock Shox XC 32 TK Solo Air 29" Powietrzny, skok 100 mm Amortyzator przystosowany do hamulców tarczowych, Mocowanie hamulca : PM 160-185 mm Kolor :czarny mat Górna Golenie: 32mm, stal Dolne Golenie: Magnesium, 9mm QR, post disc mount (disc only) Blokada skoku (brak manetki w zestawie) Rura sterowa: stalowa, 1 1/8", nie cięta Korona: Aluminium kute, puste w środku Al 66 Tv Aluminum Skok : 100 mm Waga 2133 g. Sprężyna: Powietrzna – model Solo Air. Tłumienie: TurnKey lock out (brak manetki w zestawie), zewnętrzna regulacja tłumienia odbicia na dole goleni
Pluszaq Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 To są parametry jakie znalazłem w sieci. Rock Shox XC 32 TK Solo Air 29" Powietrzny, skok 100 mm Amortyzator przystosowany do hamulców tarczowych, Mocowanie hamulca : PM 160-185 mm Kolor :czarny mat Górna Golenie: 32mm, stal Dolne Golenie: Magnesium, 9mm QR, post disc mount (disc only) Blokada skoku (brak manetki w zestawie) Rura sterowa: stalowa, 1 1/8", nie cięta Korona: Aluminium kute, puste w środku Al 66 Tv Aluminum Skok : 100 mm Waga 2133 g. Sprężyna: Powietrzna – model Solo Air. Tłumienie: TurnKey lock out (brak manetki w zestawie), zewnętrzna regulacja tłumienia odbicia na dole goleni Do tego RS musisz jeszcze dokupić manetkę PopLock, inaczej nie będziesz miał możliwości blokowania skoku
venom2000 Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 Przestań pisać głupoty amor RS-a ma blokadę na goleni i nie musisz mieć wcale żadnej manetki,mam RS-a Recona 29" solo air z TK i sprawuje się świetnie
Pluszaq Napisano 4 Marca 2013 Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Przestań pisać głupoty amor RS-a ma blokadę na goleni i nie musisz mieć wcale żadnej manetki,mam RS-a Recona 29" solo air z TK i sprawuje się świetnie Mówię tu o konkretnej aukcji na Allegro, z której zresztą pochodzi powyższy opis tego RS Pytałem sprzedawcę o to, i potwierdził, że nie ma blokady na goleni. Zresztą widać to też na poniższym zdjęciu. Edytowane 4 Marca 2013 przez Pluszaq
lanik Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Ja bym bral RS :-) Edytowane 5 Marca 2013 przez lanik
venom2000 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 A czy to jest amorek powietrzny?? To co pokazałeś ma blokadę na goleni pod kapslem http://www.sram.com/rockshox/products/xc-32-tk pełna specyfikacja powyższego
Pluszaq Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 A czy to jest amorek powietrzny?? To co pokazałeś ma blokadę na goleni pod kapslem http://www.sram.com/...ucts/xc-32-tk�� pełna specyfikacja powyższego To jest właśnie Solo Air, o którym pisał edittttt. Swoją drogą ja tam nie widzę kapsla do ręcznego blokowania skoku
venom2000 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Pod niebieskim kapslem jest pokrętło do blokowania to samo pod które podpina się linkę Edytowane 5 Marca 2013 przez venom2000
Bartosz111 Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 Czyli kupując rs'a z blokadą skoku pod manetkę bez manetki skok jak najbardziej będzie dało się blokować, dobrze zrozumiałem? Informacja dla mnie dość przydatna, bo szukałem dla siebie, a nie potrzebuje manetki.
BbartekK Napisano 5 Marca 2013 Napisano 5 Marca 2013 w wersji pod manetkę pokrętło blokady autmoatycznie wraca do pozycji odblokowanej, za co odpowiada sprężynka umieszczona w tłumiku, po jej wyciągnięciu to pokrętło może być używane do normalnego blokowania amortyzatora, choć chyba ma dużo mniejszy opór podczas obracania niż w przypadku wersji niemanetkowej
Sliski1 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 A ja sobie myślę, że wolałbym manetkę. Bo jeśli nie masz smykałki do rozbierania amortyzatora, doświadczenia, etc to wiecej zapłacisz w serwisie za usunięcie tej sprężynki niż kupno manetki. Kolejna rzecz to ergonomia, której taka prowizorka nie ma żadnej. Nie wyobrażam sobie szybkiego blokowania ani odblokowania w trakcie jazdy takim pokrętłem. Ale może ja dziwny jestem... :)
BbartekK Napisano 10 Marca 2013 Napisano 10 Marca 2013 Ja nie cierpiałbym z powodu takiego rozwiązania, bo z blokady nie korzystam praktycznie, podobnie jak autor tematu, o czym pisze wcześniej. Owszem, manetka jest wygodniejsza, kiedy chcemy to zrobić, ale ja wiem, czy jest to warte ~150-200zł?
edittttt Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Zamówiłem RS XC32TK Solo Air bez manetki. Jest to mój pierwszy trochę lepszy rower mtb i nie mam doświadczeń z jazdą z blokowaniem amorka, ale sądzę, że rzeczywiście może być przydatne (podjazdy i jazda po gładkim). Najpierw amor, a za chwilę dokupię manetkę. Nie jest strasznie droga - 100 zł. Dziękuję za porady i pomoc w podjęciu decyzji. Edytowane 10 Marca 2013 przez edittttt
marsellvip Napisano 2 Maja 2013 Napisano 2 Maja 2013 Kolego edittttt mógłbyś podzielić się wrażeniami na temat tego amorka, jak się sprawuje? rozważam zakup takowego i chętnie bym poznał opinie użytkownika.
Rekomendowane odpowiedzi