RowerowyKtos Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam. Jestem nowy na forum i mogę jeszcze źle pisać (proszę o wybaczenie). Posiadam rower Kross Evado 2.0 z 2012r. z amortyzatorem SR Suntour NEX 4110 V4. No szczerze to bardzo mi się nie podoba komfort jazdy na amorze, prawie jakbym jeździł na sztywnym widelcu... Mój Kross Evado 2.0 ma ramę wykonaną z aluminium, są w nim hamulce tarczowe i stoi na kołach 28", więc tu moje pytania: - czy rama z aluminium wytrzyma drgania na sztywnym widelcu, czy czasem się nie uszkodzi? - jaki amortyzator/widelec polecacie? Bo to co mam aktualnie jest ciężkie i mało komfortowe... Oczywiście mam na myśli wymianę na coś "budżetowego" Pozdrawiam, Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 1 Marca 2013 Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A czyścisz amortyzator z brudu i używasz brunoxa deo? Jeśli nie, to myślę, że to poprawiłoby pracę amortyzatora Ale na pewno wielkiej różnicy by nie było. Sztywnego widelca nie zakładaj. Już lepiej poczekaj i pojeździj na tym, a gdy uzbierasz trochę kasy (300-400zł) to kupisz coś dobrego, co będzie pracować jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RowerowyKtos Napisano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Tak, czyszczę go z brudu, ale nie używam Brunoxa Deo (i tu pewnie mój błąd) Wstępnie "oglądałem" za jakimś innym amorem do roweru i faktycznie, tak z 400 złociszy musiałbym nazbierać. Na razie będzie ciężko z racji, że na sezon wymieniam bardziej niezbędne rzeczy typu opony, pedały, suport ale już wiem na czym stoję i chyba wszystkie amory za cenę około 100zł tak pracują jak mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipog44 Napisano 2 Marca 2013 Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Brunox Deo poprawiłby na pewno pracę. Żadnych cudów by nie było ale amortyzator pracowałby nieco płynniej i byłby bardziej czuły. Mówię to z własnego doświadczenia, bo sam go używam do swojego XCM'a. Gdybym go nie używał mój (również nie najlepszy) amortyzator pracowałby bardzo słabo. Obecnie gdy systematycznie czyszczę golenie z brudu i psiukam brunoxem amortyzator pracuje znośnie. Za ok 400zł kupiłbyś coś dobrego. Tak, zgadza się, w tym przedziale cenowym amortyzatory pracują niezbyt dobrze. Możesz spróbować z brunoxem, nie jest drogi a praca na pewno się trochę poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacco Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Witam, Ja w podobnym pytaniu. Mam Gianta Roam 4 z tym właśnie amorkiem pod 700C. Ja mam prawie 100 kg żywej wagi i to raczej dobrze na niego nie wpływa i jego kulturę pracy. Co powiecie na zamiane go na RockShox XC 28 - 29" Czy taki mariaż będzie dobry? Jak oceniacie tego RockShoxa na tle takich Suntourów? Dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.