Skocz do zawartości

[narzędzia/akcesoria] Budowanie stanowiska rowerowego i dobór akcesoriów

Rufus414

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Ostatnio kupiłem sobie szosę Batavus Course. Jest ona używana więc wymaga pracy. Jeżeli chodzi o narzędzia i prace przy rowerze "jestem w lesie". Aż tak bardzo sie nie znam ale panowie ze sklepu rowerowego powiedzieli że pokażą co i jak :D Jeżeli chodzi on narzędzia to partiami wraz z dopływem pieniędzy chce kupować. Póki co kupiłem sobie skrzynkę i kilka kluczy płaskich. Mam też jakiś stary zestaw ampuli ale będę zmuszony kupić nowe poniewaz te są zniszczone. I dlatego mam pytanie czy ma ktoś długie dobre ampule bo poszukuję dla siebie ? Kolejną sprawą będą inne narzędzia tj rozkuwacz klucz do kontr suportu i korb na klucz 14. Co do akcesori to zastanawiam się nad pompką

http://allegro.pl/pompka-podlogowa-beto-cmp-074s-2x-av-dv-fv-w-wa-i3003928702.html tutaj pytanie co o niej myślicie ? i pytanie o zabezpieczenie. Co lepiej wybrać ? Ulock czy łańcuch ?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

kazda pompka podłogowa bedzie lepsza od recznej, no chyba ze kupisz z dziurka w wezyku i powietrze bedzie uciekac :)

a co do blokady. masz kase - kup ulocka, nie masz - kup lancuch.

wez tez pod uwage gdzie bedziesz zostawial rower. jezeli gdzies w miescie, na parkingu pod supermarketem, itp. to warto wyposazyc sie w porządniejsza blokade. a jezeli rower parkujesz, tak jak ja, glownie pod wiejskim sklepem i w swoim garazu to nie ma sie co nadmiernie zabezpieczac (i kosztowac).

Napisano

Hmm no dobra to przemyślę to jak będę kupować i spojrzę w portfel :) A jak to wygląda jeżeli chodzi o narzędzia ? Stojak na rower i tą całą resztę ? Jestescie w stanie coś polecić ?

Napisano

jeżeli pytasz jakie narzędzia się przydadzą to mogę wymienić kilka za książką "Zinn i sztuka serwisowania roweru górskiego":

- pompka z manometrem

- klasyczne wkrętaki (różne rozmiary)

- wkrętaki krzyżakowe (j.w.)

- klucz szwedzki

- obcęgi i płaskoszczypy

- komplet kluczy imbusowych

- zestaw kluczy oczkowo - płaskich

- klucz do pedałów

- skuwacz do łańcucha

- klucz do szprych

- piłka do metalu

- ostry nóż

- nożyce do linek

- nożyce do pancerzy

- zestaw kluczy nasadowych

- ściągacz do korb

- narzędzia do suportu

- młotek

- klucze do sterów

- klucz do kasety

- klucz dynamometryczny

itd.

Napisano

Narzędzia mniej więcej wiem jakie są potrzebne i mam ich trochę. Ale chodzi mi o takie narzędzia typowo do roweru tj rozkuwacz. Czy jestescie w stanie polecić konkretne firmy ? Albo modele narzędzi ?

Napisano

Wiem o tym .. tylko chodzi mi o to żeby ktoś np polecił mi konkretne firmy bo nie chcę kupić, raz użyć i wywalić bo sie zepsuło. Chcę coś co starczy mi na kilka lat.

Napisano

Beto robi dobre pompki. Ta co pokazałeś do domu w zupełności wystarczy, ma manometr i podwójną końcówkę, więcej Ci do szczęścia nie potrzeba. Przyda Ci się komplet imbusów, obcinaczka do pancerzy/linek, smar do łańcucha i smar stały, stojak jest wygodny, ale nie niezbędny.

Napisano

Ludzie ja poważnie wiem co z kluczy powinienem mieć i innych narzędzi. Chcę wiedzieć jakie firmy są dobre czy modele ? Czy możecie mi polecić jakiś stojak pod rower żeby mi nie zniszczył rowerów ? Bo tego z lidla już nie ma a mówiliście ze średnio sie sprawuje .. albo rozkuwacze ?

Napisano

Dobre narzędzia rowerowe produkuje tajwańska firma PRO. Są to narzędzia dobrze zaprojektowane pod względem ergonomii i trwałe. Używam kluczy PRO do kaset, do łożysk zewnętrznych suportu w systemie MegaExo, skuwacza łańcucha. Mam też stojak serwisowy tej firmy http://www.bikestacja.pl/pl/pro-stojak-do-serwisowania-roweru-1044.html Ten stojak to chyba najlepsza alternatywa dla kogoś, kto nie chce wydać majątku, by móc serwisować rower bez obawy o jego zniszczenie w trakcie wykonywanych prac. Do obcinania pancerzy i linek używam obcinarki Jagwire. Narzędziownik - Crank Brothers Multi 19. Pozostałe narzędzia, śrubokręty, ampule, klucze do piast, nypli, etc. mam niższych marek, tj. Bike Hand i Lifu. I daję radę z serwisowaniem mojego ATB :002:

Napisano

Rufus414 z jednej strony piszesz, ze wiesz jakie narzedzia sa potrzebne, stwierdzasz, ze "wiesz o tym", to po co ten temat.

Zadajesz pytania zupelnie z innej beczki.

Polecam troche samoedukacji, rozeznania, co w trawie piszczy.

Temat zamykam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...