Skocz do zawartości

[rama] Uszkodzony zacisk rury podsiodłowej

bityschab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Kieruję się do Państwa z najprawdopodobniej nie typowym problemem,na który starałem się znaleźć odpowiedź na tym forum oraz używając Google,ale niestety,bez skutku.

Zatem założyłem ten temat.

Otóż,problemem jest uszkodzony ( a raczej zniszczony ) zacisk rury podsiodłowej w rowerze.

Niestety,kombinowanie nie wyszło temu na dobre,i efekty są tragiczne,co pokazują zdjęcia poniżej w linku:

http://imageshack.us/g/1/10038579/

Pytanie jakie do Państwa kieruje jest następujące:

Co można by z tym zrobić,aby można było w miarę normalnie zacisnąć sztycę od siodełka,i użytkować rower ?

Z góry ślicznie dziękuje za wszelkie odpowiedzi,pomysły,chęć pomocy.

Pozdrawiam.

Napisano

W tym wypadku ograniczyłbym już estetykę bo wygląda to fatalnie:/ Śruba z podkładką w ten wyeksploatowany otwór dałbym poxilinę, pomiędzy zacisk na śrubę dodatkowo ze 2 podkładki sprężynujące, podkładka i śruba na koniec (trochę rozbudowane rozwiązanie niż miałeś wcześniej). Dokręcić z umiarem a nie na chama, przemalować "szprej" farbą i będzie ok. Ale to rozwiązanie ściśle pod tą prowizore którą miałeś wcześniej zastosowaną.

Chyba, że w to "coś" wspawać śrubę która tam ładnie jest wyrzeźbiona.

Ewentualnie pozbyć się elementów montażowych śrubę zaciskową, delikatny szlif rury podsiodłowej i obejma, którą proponuje kolega z postu wyżej (sprawdzić wymiar by się przydało).

Napisano

Witam.

Dziękuje raz jeszcze za odpowiedzi.

Pomysł z obejmą jest jedną z lepszych opcji,ale niestety ma jedną wadę.

Dzisiaj mierzyłem wysokość takiej obejmy,i ma ona ok. 2,1 cm.

Niestety,odległość od rury górnej do końca rury podsiodłowej w mojej ramie to 0,6 cm,zatem obejma wystawała by po za koniec rury podsiodłowej o jakieś ok. 1,5 cm.

I czy tu czasem nie pojawia się problem ? Bo według mnie,większa część siły zacisku od obejmy,skupi się na końcówce rury podsiodłowej,co może spowodować jej zniszczenie i/lub nie trzymanie odpowiednio mocno sztycy.

Zatem,czy też nie musiałbym kombinować nad wsadzeniem czegoś metalowego do tej przerwy ?

Z góry dziękuje za dalsze odpowiedzi.

Podrawiam.

Napisano

Są i węższe obejmy trzeba by poszukać, ale fakt budowa ramy nie daje dużego manewru. Cóż pozostaje obciąć te stare mocowanie wyrównać i przyspawać dwie nakrętki pod śrubę, którą skręcisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...