Skocz do zawartości

[Rama] Za duża rama-co dalej.

holdhi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupiłem rower kellys magnus z roku 2007. Sprzedawca mi wogole niczego nie doradzic jezeli chodzi o dobor dlugosci ramy do mojego wzrostu, mam 178cm wzrostu a rama to 21". Po jezdzie przez caly sezon stwierdzilem ze rama jest za duza i teraz sie zastanawiam co zrobic myslalem nad wymiana ramy ale nie wiem czy to dobry pomysl. Macie moze jakies inne pomysly prosiłbym o jakas rade.

Napisano

Takiego sprzedawcę to bym <cenzura>

Jeśli nie chcesz zmieniać ramy z racji kosztów pomyśl nad dużo krótszym mostkiem z większym kątem, w jakimś stopniu powinno pomóc.

Wtedy nie będziesz tak pochylony do przodu w trakcie jazdy.

Jeśli chodzi o wysokość rury poziomej to poza zmianą ramy żadnego sensownego rozwiązania nie ma.

Napisano

Ze spawaniem ram nie mam doświadczenia, jedynie słyszałem że da się to zrobić ale wymaga sporego doświadczenia.

To nie stalowe rury kanalizacyjne więc nie każdy zakład się tego podejmie.

Musisz poczekać na opinię kogoś, kto miał doświadczenie w tej kwestii

• Mod Team
Napisano

Jeden błąd już zrobiłeś kupując za dużą, nie rób drugiego kupując uszkodzoną.

Ja bym szukał nowej ramy 18''-19". Jeszcze kwestia długości nogi. Jest dział o doborze rozmiaru, poszukaj albo skorzystaj z kalkulatora .

Napisano

Z zadurzą rama nic nie zrobisz ... możesz "zaleczyć" pewne sprawy np skracając mostek czy sztyce z zerowym offsetem ...

Ale to wszystko to półśrodki nie bez wpływu na prowadzenie czy sposób pedałowania ...

Ramę masz za dużą o około 2 cale to dużo ... trzeba by ją wymienić i tyle ...

Nie kupuj uszkodzonej ramy ... sprzedający dobrze wie co robi ... chce się pozbyć bubla ... przynajmniej nic nie ukrywa :)

Niedrogo można kupić ramy Krossa z serii Level ... ramy Accenta też są przyzwoite i niedrogie

Pozdrawiam

Napisano

Okolice spawów (lutowań w przypadku aluminium) są już słabsze wytrzymałościowo od spawanych rurek, w wypadku pęknięcia przy spawie, raz jeszcze przetapia się materiał, co jeszcze bardziej może uszkodzić strukturę. W tym wypadku dobrze by było to pęknięcie usunąć poprzez napawanie bądź obróbkę laserową (przetopienie). Niestety technologicznie jest to trudne, nie wspomnę już o warsztacie garażowym. Koszta na pewno będą wyższe niż kupno innej używanej ramy.

Napisano

Dalej szukasz za dużej ramy i znowu będziesz żałował. Ja uważam że jedynym rozsądnym wyjściem jest wymiana ramy i sprzedaż starej, ale nie 19,5!

Dla ciebie optymalna jest 18" .

Aha, no i na allegro jest tyle tanich fajnych ram że nie ma sensu szukać uszkodzonej.

Napisano

No nie wiem. Kup mostek, kup sztycę = koszta a efekt mizerny, dalej tłuczenie jaj...i, to już może lepiej zbierać na ramę.

Jak już musi być super tania to może :

Rama XC MTB 26 Leader Fox Evolution 2012 okazja (3066688511) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ewentualnie 19'

EXTRA rama MTB BLACKHAWK alu 19'' do kól 26cali (3016397524) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Może to nie Kellys ale wolał bym mniej znaną markę ale dopasowaną pod siebie niż najlepszego wielkoluda.

Też miałem kiedyś podobne dylematy i powiem ci jedno. Nie ma to jak zwinna ramka pod tyłkiem! Diametralnie inne wrażenia z jazdy.

• Mod Team
Napisano

oj koledzy...mostki, sztyce...przeca 21 cali to na chłopa przynajmniej 190 wzrostu...

może trochę "nietypowo" Ci doradzę - sprzedaj dużą ramę i kup mniejszą :)

pzdr

Napisano

U mnie Author Traction 21,5 był z kolei za mały dla ok 185 także to nie tylko od wzrostu zależy.

A za komplet mostek + kierownica zapłacisz maź 70-90zł.

Z nową ramą wiąże się przekładka (jeśli sam jej nie zrobisz to zapłacisz dodatkowe 50-100zł.) + ew. nowe stery.

Jeżeli Twoja rama pozwala Ci spokojnie stać nad nią (np podczas zatrzymania) i masz luz między kroczem a górną rurą co najmniej kilka centymetrów, skracałbym tylko odległość pomiędzy kierownicą a Tobą.

Nie oszukujmy się rama 21,5 może mieć 590-595 mm dlugosci gornej rury, a 18 ok. 570 mm.

Napisano

Była za mała bo tak sobie wmówiłeś (złe nawyki) nic więcej, 95% ludzi na tym forum ci powie że przy takim wzroście to na takiej ramie to można sobie składać monocykl a nie zwinny rower do szybkiej jazdy po terenie.

Ło matko jak może mieć przy wzroście 178 luzy między kroczem a rurą ?? Wali dzwonami jak nic.

Napisano

Do mnie była adresowana Twoja wypowiedz Roonin?

Z rowerami jestem już związany ok. 15 lat także potrafię ocenić czy rama jest dobrze dopasowana. :)

Napisano

Dobrze, przyjąłem do wiadomości :thumbsup: . Tylko że ja mam tyle samo wzrostu co autor tematu i wywaliłem ramę 19" a 21 to sobie nawet nie wyobrażam jak na to wsiadać bez drabiny.

A jeśli doświadczenie mamy oceniać po tym kto ile lat to hmm..... mój 7 rower kupiłem 16 lat temu, teraz składam 10 ;)

Ale to tak tylko na marginesie bo to żaden wyznacznik wiedzy, naprawdę.

pozdrawiam

Napisano

Jak uwzględnione wyżej, zależy to przede wszystkim od odległości ramy i luzu między kroczem a górną rurą.

Autor tematu nie napisał, czy ta rama jest dla niego głównie "za długa" bądź "za wysoka".

Jeśli natomiast czuje się wyciągnięty na tej ramie, to najlepszą propozycją jest wymiana mostka i później ew. sztycy.

(koszty zakupu przy wymianie ramy to co najmniej 300rama, (50-100zł.)wymiana, + ew. nowe stery i zwykle nowa sztyca(40-60), bo średnice się rzadko się pokrywają + być może zacisk(10-20) minus cena sprzedaży starej ramy. Czyli jest to opcja dużo bardziej kosztowna.

Powtórzę to co pisałem wyżej, mianowicie, jeśli rower jest używany tylko rekreacyjnie, uważam, że można się obejść z wymianą ramy.

Ramy mają przecież ogromne zróżnicowane wymiarowe. Dla przykładu górna rura może mieć przy 21,5'' od ok. 580 do nawet 630mm.Wszystko więc zależy od indywidualnych preferencji i kompromisów.

• Mod Team
Napisano
jeździłem 3lata na za dużym rowerze jakoś mi to nie przeszkadzało

Piszesz w czasie przeszłym więc jednak zaczęła przeszkadzać. Zmieniłeś też na za dużą?

Napisano

<p>Jednak były bym za zmianą ramy tylko nie wiem za bardzo jaka na pewno xc żeby wszystko pasowało, moglibyscie polecic cos za rozsadncą cene ? Ile mógłbym dostać za moja rame, jest w dobrym stanie jeżdżę bardziej po drogach niz po jakichś gorach? Niżej dodaje dokładnym opis ramy.

- Rama: Dualtec, aluminiowa, podwójnie cieniowana. Masa dla rozmiaru 19,5" - 1932 g. Znakomita rama o sportowej geometrii i świetnej sztywności. Jej masa nie jest może specjalnie niska, ale dzięki temu że zrezygnowano z jej odchudzania kosztem wytrzymałości rama ta jest bardzo solidna i do tej pory wzorowo znosiła wszystko co dla niej wymyśliłem (m.in. zjazdy po kamieniach i wybojach z alpejskich szczytów). Powłoka lakiernicza i malowanie również stoją na wysokim poziomie, choć osobiście uważam że napisy na ramie są nieco zbyt krzykliwe. Przyzwyczaiłem się do bardziej dyskretnych nazw producentów, z drugiej jednak strony - o gustach się nie dyskutuje

Napisano

Piszesz w czasie przeszłym więc jednak zaczęła przeszkadzać. Zmieniłeś też na za dużą?

nie rama się złamamła gdy mój ojciec się na nim chciał przejechać :D

• Mod Team
Napisano

Kogoś tutaj nieźle żrebi... Korekte ramy 21 incz mostkiem i sztyca doradzać chłopu 178cm...

Sprzedaj ten trzepak w cholerę kolego i kup coś w normalnym dla Ciebie rozmiarze...

Szacunek...

I.

Napisano

Zdaje mi się że optymalnie to jest jak się stoi nad ramą i ma się jeszcze deko luzu. No to ja to ja takiego luzu przy ramie 19" za bardzo nie miałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...