Napatos Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Niektóre pancerze są "firmowo" nasmarowane. Jednak żeby takie smarowanie przynosiło więcej dobrego niż złego, to pancerz powinien być dobrze uszczelniony.
Gal Napisano 26 Czerwca 2007 Napisano 26 Czerwca 2007 Czyszczenie przy pomocy strzykawy i benzyniaka daje dobre efekty. Jesli chodzi o smarowanie, to nie smaruje. Mam wrazenie, ze po jakims czasie wewmatrz robi sie galareta z syfu i bardziej to szkodzi niz pomaga. Oczywiscie, gdyby powtarzac operacje czyszczenia i smarowania czesto, to nie bylo by problemu. Ale nie kazdy ma tyle czasu i checi
Oti Napisano 1 Lipca 2007 Napisano 1 Lipca 2007 Odkręcam linkę tylniego hamulca, poluzowuje wszytkie pancerzyki i wyjmuję linkę z klamki. Mamy osobno rower i osobno linkę z nawleczonymi pancerzykami. Potem przesuwając wzdłuż linki oba fragmenty pancerza moge dostać sie do dowolnego element linki. Czyszcę szmatką nasączoną benzyną, potem inną szmatką nasączoną wd40 (smary do łancucha się sprawdzają gorzej bo zbierają brud i trzeba częsciej czyścić) przeciągam po lince pare razy. Cała operacja zajmuje minutę.
verul Napisano 1 Września 2007 Napisano 1 Września 2007 Jakie pancerze uszczelniane mozna kupic? Daje to dobre efekty? Ile waza? I czy nie wystarczy zmieniac linek i pancerzy co ork zamiast bawic sie w czyszczenie tego? JEszcze rozumiem jak ma sie obcinarki do linek, to obcinam, wyjmyje, czyszcze, wkladam i zaciskam. ale jakbym mial czyscic jak linka jest w srodku... Za wiele zabawy.
mj2 Napisano 2 Września 2007 Napisano 2 Września 2007 Bede oryginalny - co jakis czas przelatuje linki szmata i mala iloscia Brunoxa, bardziej dla przeczyszczenia dokladniejszego linek. W serwisie tak robia, a z tego co widze to wiedza co robia wiec odgapic warto Pozdrowionka
Rafizdg Napisano 2 Września 2007 Napisano 2 Września 2007 ja tam nie smaruje niczym bo wszystko mi chodzi elegancko, a poza tym jak sie raz posmaruje to potem trzeba cały czas smarowac
johny89 Napisano 2 Września 2007 Napisano 2 Września 2007 Moim zdaniem najlepiej niczym nie smaroawac. Jak chodzi zle to najlepiej wymienic linki i pancerze. Po zmianie bedzie w 100% dzialac jak nalezy. Po smarowani pochodzi przez chwile i dalej padnie.
kopaczus Napisano 2 Września 2007 Napisano 2 Września 2007 Wiadomka. Linki i pancerze są na tyle tanie że lepiej już wymienić raz czy dwa razy na sezon cały komplet, aniżeli zabawiać się w czyszczenie i smarowanie Idąc w tym kierunku, sam nie używam jakichś wypasionych drogich teflonowych cudów, bo różnica w działaniu jest minimalna, a lepiej raczej wymienić dwa razy w sezonie na standardowe niż raz na dwa lata na teflony
Maki Napisano 2 Września 2007 Napisano 2 Września 2007 kopaczus jak ktoś ma pancerze XTR za 100zł (tak jak ja) to nie uśmiecha mu się zmieniać co roku. Ja jestem za smarowaniem a smaruje zielonym FL
Maciek764 Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Stare pancerze jakieś można czyścić - są góle a w nowych jest jakaś teflonowa powłoka, co do smarowania to ja smaruje linki tylko przy wejściu do pancerza przy tych uchwytach na ramie bo tam najczęściej pojawia się tarcie.
Niedzwiedz1 Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 Ja ostatnio wlałem do pancerza trochę nafty świetlnej (czyszczę tym łańcuch) prosto z litrowej butelki udało się nawet nie rozlać. Potem niech odparuje i white lightning. Zaskakująca poprawa działania tylnej deorki.
kopaczus Napisano 4 Września 2007 Napisano 4 Września 2007 kopaczus jak ktoś ma pancerze XTR za 100zł (tak jak ja) to nie uśmiecha mu się zmieniać co roku. Ja jestem za smarowaniem a smaruje zielonym FL No to właśnie piszę że nie warto inwestować w jakieś XTR czy co tylko, lepiej wymieniać na standardowe, dwa razy w roku. Uwierz mi, mam w sklepie pod ręką XTRy, Dura Ace czy Campa Record - aluminiowe linki i lekkie pancerze - ale tego nie potrzebuję, bo wolę częstsze zmiany.
Albert16 Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Według mnie najlepszy jest czerwony FL ma bardzo dobre własciwosci smarujace!Polecam
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 ... bo wolę częstsze zmiany. moja polityka jest troszke inna...wole zaoszczedzic sobie klopotu, kupic raz, a porzadnie i sprawdzac stan linek co jakis czas. w ramach okresowej konserwacji uzywam olej zawierajacy teflon, obecnie weldtite teflon plus.
Gość Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Kopaczus,podaj jakis link do tych aluminiowych linek bo pierwsze slysze,bardzo prosze.
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Kopaczus,podaj jakis link do tych aluminiowych linek bo pierwsze slysze,bardzo prosze. wiem, ze mozna kupic linki kompozytowe, aluminium jest kruchsze niz stal...ciekawe jak ten problem zostal rozwiazany?! dlatego tez prosze o link do linki?
Gość Napisano 9 Września 2007 Napisano 9 Września 2007 Z tego co pamietam,a moge sie mylic te kompozytowe to byla kompilacja wlokien twaronowych i aramidowych plus cos tam.Waga CHYBA 20% mniejsza cena 300% wyzsza,no dzieki.....
kopaczus Napisano 9 Września 2007 Napisano 9 Września 2007 Szukałem w katalogu Campagnolo, ale nic nie ma w temacie linek i pancerzy. Nie jestem do końca pewien czy to aluminium, ale stal to na pewno nie jest, bo nie mogliśmy cholerstwa przeciągnąć przez ramę Cervelo. Zwykle jak mamy na serwisie ramę z wewnętrznym prowadzeniem linek, przeciągamy je na magnes, ale z Campą Record to nie działa
damianste1 Napisano 10 Lipca 2009 Napisano 10 Lipca 2009 eh a ja mam takie pytanie jak nasmarować te linki bez ich rozkręcania nie miejąc strzykawki??? Czy jest może jakiś specjalny sprzet do smarowania linek??
premier2 Napisano 10 Lipca 2009 Napisano 10 Lipca 2009 Tak, palce . Rozpinasz linki i smarujesz przesuwając pancerze. Ale smarowanie to ostateczność, lepiej wymienić na nowe i zainwestować w uszczelnienia - koszt uszczelek od XTR'a 20zł.
Kawior Napisano 13 Października 2010 Napisano 13 Października 2010 Uszczelki tylko Ci będą wodę w pancerzach zatrzymywać bo i tak ją przepuszczają. Nie sprawdza się to na dłuższą metę.
hipek01 Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Czołem, Mam przed sobą wymianę linek/pancerzy. Mam w domu smar Proline "do łożysk tocznych, ślizgowych, przegubów i prowadnic", antykorozyjny, chciałbym te linki nim przesmarować. Czy ten smar jest dobrym pomysłem? Z góry dzięki za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.