Skocz do zawartości

[opony] semi slick czy slick czy moze coś innego ?

siwyZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam dylemat jak zawsze zreszta dotyczacy zakupu opon , posiadany rowerek to Kross Hexsagon v8 aktualnie rowerek ma oponki panaracer cinder , i chciałbym kupic komplet 2gich oponek z mniejszymi oporami toczeniai tu oczywiscie zaczynaja sie schody gdyz niewiem co wybrać.Jazda raczej asfalt i sciezki leśne kwota do wydania 80 zł , mysłałem nad semi slickami badz slickami a moze coś zupełnie innego .Mam coś na oku ale ciezko mi podjac decyzje :P

Moje typy na dzis dzień to

KENDA K90 SLICK 26x1,95

KENDA K-948 26x1.95 semislick

Schalbe Road Cruiser 26x1,75

Maxxis Wormdrive 26x1,9

Continental race king 26x2.0

dziekuje z góry za pomoc pozdrawiam

Napisano

W sumie to nie znam ani jednej z tych opon (oprócz Conti), ale wiem żee slicki straszliwie ograniczają. troszkę błotka, mokra trawa i już walczysz o utrzymanie się na rowerze.

Semislick opory toczenia ma porównywalne, ale pewien margines bezpieczeństwa jednak daje

Napisano

Mam kene k90 opory prawie jak race king ale na zakretach samobojstwo. Bierz Race kingi ale 2.0 sobie odpusc naprawde kazdy ci to powie. Bierz 2.2 opory takie samie jak przy 2.0 a sa wyzsze i kezdzi sie lepiej . Do tego race king po 5000km ma jeszcze sporo mieska

Napisano

jeździłem na KENDach nieźle się spisywały, lecz daleko im np do Continental. Miałem jeszcze Maxisy te to mi się przebiły tzn przecięły na kamyczkach, ale swoje też wyjeździły

Napisano

Schwalbe Hurricane 2.0 polecam. Niskie opory, ogromna wytrzymałość ( u mnie z 5000 km i jak nowe! ). W porównaniu z Maxxis Xenith 1.5 nie odczułem różnicy. Bezszelestne i miłe w użyciu. Warto dozbierać nieco więcej kasy i się na nie zdecydować. Za 110 zł da się wyhaczyć parę .

Napisano

@kojott,

też akurat potrzebuję jakiejś oponki na tył...na asfalt.Ten Hurricane wydaje się być niezłą propozycją, aczkolwiek ten bieżnik mnie przeraża ( poślizgi chyba dość częste ) ... Przynajmniej tak to wygląda :) Niemniej jednak jeśli po 5000KM wygląda jak nowa to świetnie...Może jeszcze ktoś się wypowie nt. tej oponki lub innej w podobnej cenie?

Napisano

Ja na Hurricane zrobiłem na razie ok.2000 km głównie po asfalcie bez blokowania koła przy hamowaniu i sa jak nowe,maja jeszcze włoski. Ktoś tu na forum pisał, że zrobił na tych oponach 20000 km dlatego też je kupiłem i jestem zadowolony. Przy 3,5 atm opory na asfalcie prawie takie same jak na slickach 1.0 Detonatorach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...