Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stalowy hak przerzutki  - zawsze może być lekko zagięty wtedy indeks się będzie gubił, lakier i naklejki  w moim Surly  sa bardzo złej jakości  ( wygląda gorzej niż powinien) ale prawdopodobnie mam nowszą ramę, opony jeśli są z roku produkcji roweru mogą ulegać szybko degradacji - sprawdź co ludzie o nich piszą bo to " zależy ". Nie wiem jak się zaplata takie obręcze  czy aż taka asymetria to  norma w takich kołach i wszędzie w sieci tak się robi  przód tył ?   Nie zwróciłem  fat uwagi, wstyd się przyznać... Przednia piasta jest  Surly, a tylna jest fabryczna czy po zmianie ? 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No właśnie …. Sytuacja jest taka że gość za dużo na temat roweru nie wie , tyle że go miał i na nim jeździł od czasu do czasu , rower jest ze Szkocji , zdjęciami też dysponuje takimi jakimi przesłałem. Czy to robi jakąś różnicę że tylna Piasta jest inna ? I czy faktycznie ta asymetria w zaplątaniu taka ma być ? 
jak macie jakieś sugestie to śmiało prozseę , widzę też po zdjęciach że tylne koło ze zdjęcia nie jest chyba kołem od surly

czy jak się okaże na miejscu że rower jest do totalnego serwisu , koła , stery , piasty , hak to czy cena za taką usługę będzie akceptowalna , w kontekście całego roweru ? Wiem wiem powinienem sam wiedzieć czy mi się to opłaca , ale to pierwszy tłuścioch i to jeszcze taki high endowy , taki amerykański 

Edytowane przez Ogienwlesie
Napisano

@Ogienwlesie: Jeździ, skręca, hamuje, rdzą nie pluje to się kupuje ;)

Zwróć uwagę na suport bo to jedna rzecz, z którą będzie niełatwo pod kątem wymiany - Howitzer na 100mm to raczej blady kruk.  
Tylne koło ma obręcz Surly, piasta niewiadomocoto po fotach, może była wymieniana a może nie, jak działa to najważniejsze.

Fotelik to Hamax Smiley albo Kiss, tylny.  Ale poszukam jeszcze bo gdzieś miałem przedni BoBike….

• +1 pomógł 1
Napisano

@Ogienwlesie I sztycę wyjmij, czy nie jest zapieczona - rzut oka w podsiodłówkę też Ci co nieco powie, ruda tam będzie na bank, pytanie ile - jeśli będzie odchodzić płatami, no to problem. jeżeli tylko nalot, to nie ma się czym przejmować. 

W howitzerach chyba da się wymienić łożyska o ile dobrze pamiętam? Tu byś musiał poszperać w internetach. 

Skup się na tylnej piaście, czy nie zaciąga łańcucha przy jeździe wolnej, czy zapadki nie przeskakują. Piasty w fatach to najbardziej problematyczny moim zdaniem element. 

A poza tym - to jest taki odpowiednik nokii 3310, więc jak zrzucisz go z 10m to sprawdź czy asfalt cały, bo rowerkowi raczej nic nie będzie ;) 

@kipcior idź se może o stopniowaniu kaset gdzieś podyskutować, bo ewidentnie nie czujesz ducha tego wątku ;) 

Cena - wiadomo, negocjować warto. Koleś raczej nie ma wielu chętnych, więc możesz udawać niedostępnego :D Możesz użyć argumentu serwisowego jak najbardziej, zwłaszcza jeśli rower wyspiarski i nie był ruszany od tamtego czasu, to pewnie napęd wymaga conajmniej interwencji, a i łożyska pewnie pierwszej świeżości nie są. No i tu już temat rzeka, bo koszty zależą od tego co robisz sam, a co zlecasz. Ale ja bym próbował zejść poniżej 3500 używając tych właśnie argumentów. 

• +1 pomógł 3
Napisano

Nietuzinkowość.  To nie jest kolejny fat od korpo na aluminiowej ramie z amortyzatorem, jakimi marketingowcy zapchali rynek.

Moim zdaniem nie ma co robić trejlówki z fata bo po prostu amor nie bardzo ma sens z pięciocalowymi gumami.  Te rowery powstały z zamysłem pokonywania trudnego terenu, ale w kontekście piachu czy śniegu a nie kamulców czy dropów.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ale ja się zgadzam, że fat bez amora jest ciekawszym wyborem. Szczególnie w kontekście śniegu czy piachu i sam bym takiego szukał. Choć tu akurat jest "cienka" opona ledwie 3,7". Ale amor swoje kosztuje i zwyczajnie taki sprzęt, jakby nie było leciwy, bez niego nie jest warty tej kwoty. Stal to dla mnie osobiście wada, a nie zaleta ale to już kwestia indywidualna.

• +1 pomógł 1
Napisano
9 godzin temu, Ogienwlesie napisał:

czy jak się okaże na miejscu że rower jest do totalnego serwisu

to będziesz miał pole do negocjacji,

sprawdzić musisz czy nie ma pęknięć na ramie , żółty kolor - będzie dobrze widoczne 

• +1 pomógł 1
Napisano

Wadą rowerów z  Wysp jest także niepewne pochodzenie,  warto sprawdzić czy ktoś go nie szukał kilka lat temu i  zawrzeć umowę kupna sprzedaży.    Podatek PCC to 2%  dolicz sobie w koszty.

• +1 pomógł 1
Napisano

Zapomniałem imbusow , ale mam wiertarkę ,za 15 minut będę go badał jak nie przypasi mam w wawie mongoosa argusa za 2000 to po niego ruszę w drodze powrotnej jakby była klapa

Napisano

Nie wierć w ramie, , ale rada ze sztycą -kluczowa.... jeśli jest zapieczona , połowa ceny , od razu. Sam sobie wyciągałem,  za 2000 zł bym w Twoim rowerze się nie podjął , najbardziej wkurczający feler. Moja była zapieczona w Genesis a nie w Surly :))) na pocieszenie :))) 

• +1 pomógł 1
Napisano

tak.    Poza tym lubię Surly... Jak już musi byc fat to pewnie ten będzie fatny w sam raz.    Rowery Surly są zawsze drogie, ale warto kupować je w okazyjnych cenach, to proste.  Co innego sklepowy ideał co innego używany z trzeciej ręki bez wiedzy i historii.

upierdliwe jest natomiast wyjmowanie tylnego koła  -   do tyłu, warto mieć rękawiczki do dotykania łańcucha,  i przerzutki...

Zobacz przy okazji, co to jest to coś szosowe  zielone dziwne schowane za Surly na zdjęciach.  Szosowy składak ?

• +1 pomógł 1
Napisano

Dobra kupione rower wygląda zacnie nigdzie rdzy Piasta z tyłu to deore nie mogę zdjęć wrzucić bo pokazuje mi że są za duże wracam do Chałupy jestem zadowolony jaram się jak młody jutro go obcykam i się pochwalę 🙂

• +1 pomógł 2
Napisano
8 godzin temu, itr napisał:

Zobacz przy okazji, co to jest to coś szosowe  zielone dziwne schowane za Surly na zdjęciach.  Szosowy składak ?

To taki składany Wigry , bo jeszcze dwa rowery gość ma 

Brompton s2 i cotic rocket 

obcykam jutro rowerek , ale bardzo mi się podoba. Jest extra . 😇😇

13 godzin temu, akkwlsk napisał:

@Ogienwlesie I sztycę wyjmij, czy nie jest zapieczona - rzut oka w podsiodłówkę też Ci co nieco powie, ruda tam będzie na bank, pytanie ile - jeśli będzie odchodzić płatami, no to problem. jeżeli tylko nalot, to nie ma się czym przejmować. 

Rudej brak , takie jakieś mazidło tam w środku 

15 godzin temu, kazafaza napisał:

@Ogienwlesie: Jeździ, skręca, hamuje, rdzą nie pluje to się kupuje ;)

Zwróć uwagę na suport bo to jedna rzecz, z którą będzie niełatwo pod kątem wymiany - Howitzer na 100mm to raczej blady kruk.  
Tylne koło ma obręcz Surly, piasta niewiadomocoto po fotach, może była wymieniana a może nie, jak działa to najważniejsze.

Fotelik to Hamax Smiley albo Kiss, tylny.  Ale poszukam jeszcze bo gdzieś miałem przedni BoBike….

Biere , poka przedni🙂

• +1 pomógł 2