Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 22.09.2024 o 23:09, 100lar3k napisał:

@rambolbambol

Do projektu ramy i tego co chcę w nią włożyć zbierałem się chyba z półtora roku. W końcu pod koniec zeszłego roku pomysł się wyklarował i rozpoczęła się wymiana e-meili z Karambą.  Trochę to wszystko trwało ale warto było poczekać. Jest jeden błąd projektowy, którego więcej nie powtórzę a na pewno zrobię to inaczej [wpuszczane pancerze - zło straszne].

Skoro szczerze żałujesz, będzie Ci odpuszczone. Pięknie się Panu Karamba udała. Szacunek.

• +1 pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Jeśli ktoś poszukiwał wierzchowca dla swojej konkubiny, tudzież żony czy innej partnerki, to może przestać - sprzedajemy Unita w różowym kolorze, rozmiar S.

Dla partnera, chłopaka czy zwykłego kumpla też się nada, ale będzie musiał mieć niewysokie geny. Kona najlepiej podpadnie jeźdzcowi o maksymalnym wzroście 170cm, ale wyższym nie odmówię zakupu czy przymiarki.

Ogłoszenie już wisi na forum, ale podaję też link do OLX - https://www.olx.pl/d/oferta/kona-unit-r-s-rower-gorski-cromo-CID767-ID12JK2M.html

Dla forumowiczów jest zniżka 5%.

• +1 pomógł 1
  • 2 miesiące temu...
Napisano (edytowane)

Panowie czy jesteście w stanie udzielić mi informacji czy Trek Staszek sztywny Staszek jest dobrą opcją w kwocie 4K do jazdy piaskowo-plażowej ? Czy może macie doświadczenie i lepiej ruszyć na poszukiwania fatbajka? A może ekonomiczniej będzie poskładać po trochu? Rama , koła etc…

Edytowane przez Ogienwlesie
Napisano

Jeżeli celujesz typowo w jazdę po piachu i plaży, to zdecydowanie fat-bike. W sensie, jeśli będzie to główne zastosowanie. 
29x3.0 na niskim ciśnieniu jedzie po piasku, ale jak jest sucho to nie jest to jakoś super komfortowe. 

Jeżeli chcesz rower który pojedzie po wszystkim, w tym po piastku, no to wtedy 29x3.0 jak najbardzej. Staszek jest bardzo fajny, 4k brzmi rozsądnie. 

• +1 pomógł 3
Napisano

Trafna podpowiedź , nie miałem doczynienia z szerokimi oponami , ostatnimi czasy wąską oponka , a jako że mieszkam nad morzem od pewnego czasu , to pomyślałem że kulnę się po całym naszym wybrzeżu , stąd temat , już prawie kupiłem tego Staszka …. Tylko online daleko i tylko wysyłka wchodzi w rachubę , generalnie mój rozmiar , koło 2.8 cala no i tak myślę … 

Czy w okolicach 4K znajdę jakiegoś sensownego fatbajka?

Napisano

No jeśli chcesz trzaskać kilometry plażą, to zdecydowanie fatbajk. Cenowo powinno być nawet lepiej, faty poleciały na łeb cenowo bo ich czasy popularności minęły, więc zostały już głównie w rękach ludzi o bardzo konkretnych potrzebach (śnieg i piach). 

Canyon dude, trek farley, spec fatboy i temu podobne - powinieneś spokojnie znaleźć fajną bazę za ~3k

Aaaa no i tak jak @RafalxM napisał, do niektórych ram fatbajkowych możesz sobie poskładać kółka 29+, ale w drugą stronę już nie da rady

• +1 pomógł 2
Napisano
16 minut temu, RafalxM napisał:

dowiedział się jaka max opona tam wejdzie  , np 27.5 x 3.8"  może?

To jest pytanie na które odpowiedzi znaleźć nie mogę , może jest ktoś kto tu macał ten rower,

Rafał chyba dobrze napisał 🙃 … że do ramy Staszka może wejść np 27.5 x 3.8 tak to zrozumiałem 

a tu rzeczony rower … 

IMG_7151.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano
46 minut temu, Ogienwlesie napisał:

Rafał chyba dobrze napisał 🙃 … że do ramy Staszka może wejść np 27.5 x 3.8 tak to zrozumiałem

nie nie, źle napisałem ;)     fizycznie może i byś wcisnął tam 3.8  , np w widelcach Surly 29+   , ale   to będzie szorować już klockami po wewnętrznej jego części,  a o tylnym trójkącie możesz zapomnieć zupełnie, tam jest w ogóle 'na styk' dla deklarowanego rozmiaru, bez pola takiego manewru.

• +1 pomógł 2
Napisano
35 minut temu, Sobek82 napisał:

Za 1,5 k w mediaexpert majo "stalowego" fata. 🫠😉 @kazafaza ma takiego.

Niegłupie rozwiązanie , jak nie widać różnicy to po co przepłacać 😈😈😈

seryjnie do tego treka wkładali 3cale …. Więc na pewno szersza może być 27.5 ile ? Nie wiem. 
Miał ktoś w ogóle poczynienia z tym rowerem czy to produkt z którym nie miał nikt do czynienia ? 

w sumie z tyłu głowy jestem na niego zdecydowany , ale pewny nie jestem hehe. 
No podoba mi się mocno. 

jedno mnie tylko zastanawia czy z 4K jestem w stanie zawalczyć o coś fajniejszego 

Tyle moich rozkminek …. 

Rzućcie jakimiś modelami to se pooglądam i może światopogląd zmienię 😌😌😌

Napisano

Za 4k spokojnie znajdziesz fata, nawet z amorem RS Bluto. Bez amora powinny być za ok 3k. Scott Big Jon/Big Ed, Head Randall, Bixs, plus te co tam ktoś wyżej podał. Tylko to mogą być sprzęty mające już ok 10 lat. I to często w ogłoszeniach stoi jeszcze na oryginalnych oponach. A taka Kenda Juggernaut to trochę odbiera chęci do życia jak się na tym dłużej jedzie. Najszybsze opony to były Schwalbe Jumbo Jim i da się to nowe kupić ale to tak 600zł+ za komplet.

• +1 pomógł 1
Napisano

To ja mam propozycję @Ogienwlesie:
Na fejsie jest grupa Fatbike Polska, która jest jaka jest, ale jest. Zapisz się tam i zagadaj, czy ktoś w Twojej okolicy nie użyczy Ci swojego otyłego rumaka na jaką rundkę po plaży i okolicznym terenie. Karniesz się, zobaczysz z czym to się je i albo zażre albo nie, bo widzisz, takie polecanie roweru to jest strasznie subiektywna sprawa. Jeden Ci powie, że masakra bo żeby wykręcić średnią prędkość pod górę powyżej 25kmh to trzeba się nieziemsko namachać nogami, a drugi Ci powie, że to najlepszy rower jaki miał, bo jeździ po wszystkim, a że wolno, to go specjalnie nie obchodzi. 

Upewnij się tylko, że próbujesz jakiegoś sensownego fata, koniecznie z oponami na mleku, bo osobiście uważam, że fatbike z dętkami to jest najokrutniejsza forma sado-maso jaką świat widział ;) No wiesz, żeby to nie był markeciak z oponami z plastiku na dętkach, żeby miał jakąś sensowną geometrię itp itd. 

Co do Staszka - bardzo fajny rower, jeśli lubisz jeździć bardziej przygodowo niż krosiarsko, to na pewno się polubicie. W razie czego łyka amortyzator, wchodzi tam pełnoprawne 29x3.0, które jak już wspominałem, z odpowiednim bieżnikiem i niskim ciśnieniem w okolicy 10psi daje radę nawet po plaży - sprawdzałem ;) 

No i najważniejszy parametr roweru zdaje się spełnia, to znaczy - podoba Ci się! Wynegocjuj parę stówek rabatu na nowe oponki w teren, bo te bigwormy to raczej na bulwar się nadają, zamleczaj i zdobywaj okolice, bo masz je idealne pod taki rower. R10 aż się prosi o Staszka z torbami :)

• +1 pomógł 2
Napisano

Dzięki akkwlsk!

Pracujesz w marketingu? Ostatni akapit odrzucił wszystkie poboczne myśli i skierował całą uwagę na Staszka ! Tak R10! 
z tą negocjacją lipa ,już robiłem podchody , gość jest nieugięty, 4K i koniec,kropka i do tego kreska. Stąd pewnie te moje niestabilności  że może za 4K to się coś fajniejszego kupi. 
generalnie bym poczekał ale obawa jest że zniknie i nie pojawi się długo, długo. 

W ogóle pozdrawiam stara ekipę która pamiętam tu z forum jakieś 10 lat do tyłu ( już pewnie macie pod 50 tke) 😆

Dobra , skupiam się na Staszku i negocjacjach , nie wyskakiwać tu z fatami( mój błąd rozpędziłem się za mocno , poniosło mnie , w ogóle to ja bym się źle czuł na takim rowerze , no chyba że byłby mocno kolorowy i miał chorągiewki )

A na forum fatbajka zajrzę , jeszcze raz dziękować za cenę wskazówki :) 

Napisano

Taaa, ten commando to wyjątkowo paskudna rama, jak na stalówkę. 

11 godzin temu, Ogienwlesie napisał:

Pracujesz w marketingu?

Bynajmniej :D po prostu wiem co się tak naprawdę w rowerach liczy ;)

Mój bliski kumpel jeździł parę sezonów na Staszku z amorkiem co prawda, ale co-nieco na temat tego roweru wiem, ja Ci napiszę, a Ty sobie rozważysz:
1. Geometria na papierku nieco dziwna, bo rama jest stosunkowo krótka, ma baaaaaardzo krótki ogon, ale kąty całkie sensowne, co w połączeniu z kołami 29+ daje bardzo sprawny rower w górach. Skręca jak marzenie, generalnie zachęca do zabawy, taka trochę dirtówka 29+ :) Na sztywno będzie to prawdopodobnie jeszcze większa jego zaleta, bo sztywny rower raczej nie zachęca do puszczania się bez hamulców z czarnych tras dh, więc wady tej geometrii w życiu codziennym w zasadzie nie wystąpią. 
2. Boost, taper, średnica sztycy - wszystko w aktualnych standardach i bezproblemowe
3. Bikepacking - no i tu się sprawy nieco komplikują, bo o ile sama platforma 29+ do takiego szwędania bikepackingowego jest idealna, to akurat Staszek ze swoim tycim trójkątem ramy i karbonowym widłem średnio jest do tego przystosowany. Trek to chyba zauważył, bo powstała jego wyprawowa odmiana, czyli model 1120 z dedykowanym orurkowaniem, natomiast nadal nie rozwiązuje to największej bolączki tej ramy, czyli malutkiego trójkąta, co uważam za podstawę efektywnego pakowania się na rowerze. 
4. Dostępność - "na już" pewnie raczej nie będziesz miał z czego wybierać, ale Staszki pojawiają się w miarę regularnie na OLX, mój ziomek swojego pogonił za jakiś w miarę sensowny pieniądz, ale na pewno mniej niż 4k, także ta oferta którą masz nie jest jakimś super dealem, ale też nie jest to cena mocno przesadzona. Ot, ktoś twardo stawia warunki :) 

image.thumb.png.13bac84d33669e6c61f6d84c2e0d3871.png

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Opony plusowe podczas testu na asfalcie mulą, kilka ruchów kierownicą prawo lewo i człowiek może się zniechęcić, gdy tylko zjedzie się na ziemię, jazda zaczyna coraz bardziej wciągać.  W tym roku  nie zdecydowałem czy w Sudety będę zabierać plusa bez amortyzacji czy fulla z oponami 2,5 i 2,3.  O ile mamy dość wyobraźni to jazda na rowerze bez zawieszenia jest bardzo przyjemna, choć coś za coś na plusach to jest Range Rower a nie Ferrowerari :) 

Edytowane przez itr
  • +1 pomógł 2
Napisano

Widziałem też tego pugsleya, troszkę przyjemniejszy od tego komando.zaraz zrobię risercz bo jakiś tam potencjał ma , chociaż skłaniam się bardziej w stronę plusów , sam jestem ciekaw co zakupie w najbliższym czasie😆

Tego Staszka za 4K będę obserwował i może wskoczy coś podobnego w podobnym ( mniejszym) pieniądzu. 
1120 oblookalem , faktycznie w Staszku brak mocowań , ale to dla mnie schodzi na dalszy plan , plecak i trójkąt w ramę i poszedł, chociaż jakby były to nie obraziłbym się. 

i dla mnie jazda na szerokiej gumie tylko bez amortyzatora. Sprawdzone , przetestowane.