Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

No to tak baardzo wstępnie ułożyłem trasę sobotnią w dużej mierze biegnącej wzdłuż szlaków DPN(niebieski - Pętla Barnimie, czerwony - Pętla Zatom i zielony - Pętla Głusko), w początkowym odcinku urozmaicając singlem nad jeziorem Dominikowo i omijając 12km asfaltu.  Całość około 75km, na trzydziestym drugim kilometrze można robić skrót i pomijając Pętlę Głusko zrobić trasę 55km. 
Start z Drawnika, następnie: Podegrodzie, Chomętowo, Dominikowo, Niemieńsko, Sówka, Sitnica, Moczele*, Ostrowite, Głusko, Kamienna Knieja, Żeleźnica, Moczele*, Zatom, Barnimie, Drawnik.  W Moczelach jest wyżej wspomniany skrót.  Miejscowości z jakimś wiejskim sklepikiem podkreślone. 
Drawnik jest 3km od Drawna gdzie jest Dino, Biedra, Lewiatan, Delikatesy, Orlen, Pierogarnia, pub Alibi i jeszcze kilka innych sklepików.  W menu przewidziano ognisko* na sobotni wieczór a więc kiełby, ryby, szaszłyki tudzież warzywne należałoby przygotować jakoś wcześniej.  Bliżej terminu rozdzielimy kuchenne zadania, ja przygotuję opcję dla vegań i ogarnę michy, sztućce itepe.  Ciąg dalszy chaotycznych anonsów niebawem ;)

https://dpn.pl/szlaki-rowerowe

https://dpn.gov.pl/mapa

Zapraszam do składania propozycji na inne trasy pamiętając, że w obrębie DPN jesteśmy skazani tylko na trzy kolory szlaków. 

*ognisko, pomimo iż fajowe nie każdemu smakuje więc proszę pisać w razie specjalnych wymagań - ogarniemy 👍

55km.jpg

75km.jpg

• +1 pomógł 2

No smuteczek, przewiozę Cię tutędy w inszym terminie zapewniając te same atrakcyje, może jedynie oprócz takiego samego kompletu towarzyszy do pełni szczęścia.  A przyznaj się, tak naprawdę nie chcesz żebyśmy Ci pozostawili na Karambie spocone ślady paluchów i inne płyny mniej lub bardziej organiczne ;)

A tymczasem biurokratyczna machina ruszyła:

IMG_7151.jpeg

• Haha 1

Po pierwsze to przyszedłem tutaj odpisać @100lar3k że Karamba będzie jak złożę. I tyle, nic nie wyjaśniam, usprawiedliwiam itd. Ale, szukam przyczyn dlaczego to życie tak przecieka przez palce. 

Po drugie to gratuluję inicjatywy zorganizowania spotkania. Bardzo się cieszę, że coś się dzieje. 

A po trzecie, to lokalizacja jest w stosunku/odległości do Rzeszowa taka, że cały piątek i cały poniedziałek musiałbym poświęcić na transfer, a niestety są to tzw. dni robocze. 

Cieszę się jedynie z tego, że segregacja sprzętowa schodzi na dalszy plan, co daje nadzieje na możliwość uczestniczenia w przyszłości. 

• +1 pomógł 2

• Mod Team

Panowie, może nie napiszę typowo w temacie, ale czy ktoś z Was wie gdzie mogę dostać widelec Surly Krampus z osią boost?

Szukam od dłuższego czasu i totalnie nigdzie nie mogę trafić. Rozglądałem się także za alternatywami (mogą być z rurą taper), jednak w cenie zbliżonej do Surly nic sensownego nie znalazłem.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

@bogus: Cotic Alpaca, Identiti XCT2...

@bogus, jak byś brał tego Cotic'a to daj znaka...może weźmiemy dwa i obejdziemy cło ;) 

Edytowane przez kazafaza
złe sznurki wkleiłem
  • +1 pomógł 1

@bogus: będąc przedstawicielem imadłorękich, tudzież antygracjanów, wolałbym opcję IS…aczkolwiek zawsze można ratować się lutowaniem ratunkowym ;)

p.s.: mea culpa, miałem wpisać „jak byś brał XCT2” 🙄

• Mod Team

Chyba bliżej mi do Cotica lub Nordesta.

Ten XCT nie ma mocowań pod koszyczki, które mogą mi się z czasem przydać 🙂

Edit: Czy ktoś miał styczność z takim widelcem?

https://www.pipedreamcycles.com/shop/crmo-forks/
Wyglada nieźle. Jak wygląda sprawa z opłatami części z UK?

Ciężko je porównać ze względu na przepaść cenową.  OO ma o wiele lepszą ramę - Tange cieniowany a nie Hi Ten alias kanaliza, tarczowe heble a nie szosowe canti, gumy więcej wejdzie, bagaj przyczepisz i trzy bidony...

Elops jest spoko jak ktoś ma tysiaka na zwykły miejski rower ale jak poważnie myśli o singlu to lepiej zacząć z OO w mojej opinii. 

• +1 pomógł 1

Ktoś napisał w wątku o"gniewie" jak mu się tani Dekuś w singlu zużył szybko, bo wolnobieg, łańcuch i hamulce  niby złe....   każdy kij ma dwa końce,  ważne, żeby mieć sprawny rower dopasowany do sytuacji użytkownika...   najważniejsze są dobra pozycja, nie drętwiejące dłonie, czy plecy i radość z jazdy. Plus inne cechy użytkowe indywidualnie dopasowane.

• +1 pomógł 1

Dużo zależy od kadencji - jeśli kręcisz szybko girami to nie obciążasz tak bardzo kolan jak przy fizolskim deptaniu w pedała.  Trzeba będzie wydać nieco kruszcu na zębatki/koronki w różnych rozmiarach żebyś znalazł najlepsze przełożenie na teren po którym najczęściej jeździsz, chyba że masz znajomego singla z zapasem warsztatowym.  Sprawdź wątek singlowy, tam też dobre info znajdziesz. 

IMG-5764.jpg

• +1 pomógł 2