Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hehe, też kiedyś czytałem opinię któregoś z framebuilderów (chyba 44bikes), że owszem, szlifowane/polerowane spawy (zwał jak zwał) wyglądają fajnie, ale zazwyczaj świadczy to o tym, że spawacz miał coś do ukrycia :D

• Mod Team
Napisano

To między słowami - retro, wspomnień czar i klunkierka pojawia się tu i tam.
Czy to będzie nowa fala na obrzeżach roweromanii? Takie mnie naszło po zobaczeniu informacji o nowej kierownicy stooga (!?)

Stooge-Moto-Bar-on-bike-640x480.jpg

Masakryczne 800mm, ale środek stały i szeroki -jak sami piszą - na liczniki, gpsy i packmany ;)
Więcej tu.

ps: tak, wideł też daje do myślenia...

Napisano

Tak się kiedyś jeździło przełaje - na pełnoprawnych monsterach (zwłaszcza ten pierwszy z prawej), a nie cienkich parówkach.

Kto zwrócił uwagę na fork rake we wszystkich tych bicyklach łapka w górę? :D

• Mod Team
Napisano

Yarru, a to po części nie wrażeniówka - jak masz proste jak drut widły wychodzące w osi sterówki to potem nagle te 50mm musisz skądeś brać no i podginali że aż w oczy szczypie ;)
(ale zejdę zaraz do piwnicy i aż zobaczę ile tam tego wyprzedzenia mam w biku z 39 ;)

ps: bo niestety ale katalogi z tamtych lat tak istotnego parametru nie podawały :D
DSCN4620.JPG

DSCN4621.JPG

ps2: widzę po wpisie Adamosa, że jednak chłopcy mieli fantazję :)

• Mod Team
Napisano

(ale zejdę zaraz do piwnicy i aż zobaczę ile tam tego wyprzedzenia mam w biku z 39

W podlinkowanym artykule twierdzą, że najczęściej około 9cm...  

Bicycles built in the 1930s through the 1950s typically had as much as 3 ½ inches (9cm.) of fork rake resulting in very little trial, often zero. There was a theory at that time that trail made steering heavy and sluggish. 

Napisano (edytowane)
W tamtych latach raczej norma...

To że norma to wiemy kapitanie ;) ale pytanie kto zauważył i zatęsknił :)

----

ha wiedziałem :)

----

3 Marki rzeszy za wideł toż to okazja :) 

Edytowane przez yarr
  • Mod Team
Napisano

Zatęsknił? No niekoniecznie...Skoro aż tak duże wyprzedzenie miało negatywny wpływ na prowadzenie roweru...

Mnie jeszcze jedno zastanawia w tym pierwszym zdjęciu kolarzy. Co niemal wszyscy z nich pod koszulkami na torsie chowali? :)

Napisano (edytowane)

Dętki zawinięte w motylek prawdopodobnie albo wałóweczka.

A co do zatęsknienia to była prowokacja w kierunku prezesa. (Tłumacze bo wyraźnie nie zastartowałeś ;) )

Edytowane przez yarr
  • Mod Team
Napisano

że niby jak mi szkoda mojej sarenki z 55mm offsetu?
No k.. szkoda jak diabli! 
IĆ się pakuj lepi i szykuj dupsko bo z tego co czytałem Rysz szykuje Wam przetyrkę jakiej nawet na stallovym nie doświadczyłeś  :devil:

• Mod Team
Napisano

Dętki zawinięte w motylek prawdopodobnie albo wałóweczka.

No nie wiem...Dętki, to się raczej nawinięte na ramionach woziło. Nie było potrzeby chować ich pod koszulką. Bardziej podejrzewałbym, że to jakiś prowiant.

Gino-Bartali-Tour-de-France-1948-winner-osgear-hs1.jpg
1940%20giro%20b.jpg
07f747c439ff5.jpg
Napisano

Rysz szykuje Wam przetyrkę jakiej nawet na stallovym nie doświadczyłeś 

Chyba mnie znasz i wiesz gdzie ja mam przetyrki. Kiedy ci ludzie się nauczą.

Napisano

ciekawe to jest ze pan kolarz numerem 31 uzywa takiego patentu do przestawiania biegów, gdzieś przy tylnym widle.

ciekawe jest tez to ze cześć rowerów ma blotniki mini na przednim kole.

Napisano

Dla mnie taki Trek to było by cudowne panaceum, startówka z przerzutką amorem i wąską kiszką,i  zlotówka z ostrym kołem i na zimę,  tylko na paprykarz zakaz wstępu....  Na szczęście ciut za mały... poza trym wciąż drogo, opony tysiąc, koła tysiąc, rama tysiąc widelec tysiąc,  a za trzy pozostałe kafle przerzutki deore?  okazja słaba jak za alumelinium... :D

ale kolor i satysfakcja z odtylniego trókąta -bezcenna

Dla warszawskich korpo-bananów oferta :)

ps  ... ciekawe cza jak się założy kasetę z max 42 to łańcuch zacznie drzeć lakier na widle?   ciasno tam  na oko ;)

Napisano (edytowane)

Powitoł

Oglądałem stasha w krakowskim mudserwisie i też zachodziłem w głowę o co ten cały fuzz about :)

Prawie 8 za s5, ponad 8,5 za 8... nie wiem, nie znam się, ledwo normalnego 29era ogarniam.

Chyba podatek od "bycia innym" :D

@itr - tu coś na paprykarz ;)

Edytowane przez porcelanowy