Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

...pozostanie Chainstay Length Calculator i kombinowanie z half-link'iem. ;)

A dla różnokołowych: porównanie kół B+ i 29"(WTB TrailBlazer B+ na 40mm i Ardent 2,25 na obręczy 23mm)

WTB B+

IMAGE_514.jpeg

IMAGE_516.jpeg

IMAGE_517.jpeg

Ardent 29"

IMAGE_548.jpeg

IMAGE_549.jpeg

IMAGE_550.jpeg

POZDRo-:ver

• Mod Team

Kłaniam,

A na jakiej obrączce ten TrailBlazer? Czy też musiałeś używać dynamitu i Zaklęć Piekielnych aby to-to założyć?

Dobrze rokuje na bezdętkę, ale nie chciałbym złapać nienaprawialnej bumy na szlaku...

Mahoosive pain in the arse  :verymad: 

Szacunek...

I.

A na jakiej obrączce ten TrailBlazer? Czy też musiałeś używać dynamitu i Zaklęć Piekielnych aby to-to założyć?

Standardowa Charge'owa "Tubeless ready 40mm midi Charge SOAC". Aczkolwiek TB ściągnąć to było wydarzenie sportowe bieżacego roku. Paluchy nadal sie moczą a kłykcie dochodzą do siebie... Mam już jednak Fart B Nimble i te wchodzą z palucha i majo ekstra szerokości ;)

...a jeszcze różnokołowo: jako 79+

IMAGE_539.jpeg

...ale nie ma co czochrać. Spróbowane dla spokoju sumienia ale powrót do symetrii będzie niechybny. Nie podchodzą mi różne koła, nie sprawdza się to pod moim zadkiem, nie odczuwam aż tak wielkiego zysku z posiadania większego balona na przedzie aby umartwiać swe poczucie estetyki ;) 

B+ naprawdę mi się podoba, na tyle że aż się boję wrócić na 29+...

ino na singielku to w ciężki teren (górki, pagórki) nie da rady.... no ale rower ma służyć tam gdzie jest w 80 % tyrany... u mnie nie ma szans.... 360 mnpm... sie trafia ;-) tak że 1:1 bywa za twardo.

A crampus....... ino w kraju????

e tam, na jurze spokojnie pojezdzisz bez wiekszych cyrkow z pchaniem. 

Kazafaza, fajny ten nowy czarcz. Ale jak Ty na tym mozesz jezdzic, przeciez tam BB w kosmosie, nie da sie, no nie da! ;)

Aaaa tam się nie da, jest EBB, poza tym nie doceniasz możliwości adaptacyjnych Homo "copodgórkę" Sapiens ;)

(obecnie: 301mm z kołem 29+ i suportem w pozycji na godzinę trzecią/dziewiątą)

Przeanaliza wysokiego BB w Charge Cooker

Za wysokim BB:

We’re pretty certain the Cooker’s fun loving character comes from its higher BB. With 29ers the BB drop (BB distance below the axle centre-line) can be as much as 60mm and still give ample pedal clearance. But this excessive drop could be the reason why some big wheelers feel almost too stable and unwieldy. Not something that can be said of the Cooker.
Not a goofy idea at all.
Contrary to much of the so called expert opinion in the cycling trade, tall top heavy objects actually fall over more slowly than shorter ones. This is not just opinion as it's down to the laws of physics. There is even a branch of physics called "inverted pendulum theory" that explains why this is so.
http://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_pendulum
The physics works for all top heavy object balanced objects, including bicycles. Apparently, The taller an object the slower it falls and so the easier it is to keep balanced.
You can experience this when riding a Penny Farthing. Which though very tall and top heavy is also remarkably easy to balance. Especially so when moving forwards at very low speeds. 

Przeciw:

Bike and wheel weights provide plenty of momentum to carry you through rough sections in a way that 26in bikes just can’t, and the tall bottom bracket means there’s rarely a need to stop pedalling either. The long stem, broad bar and long back end maintain stability at high speeds too despite the steep head angle, and on open trails – smooth or rutted and rocky – the Charge absolutely flies.

Those same attributes make it less at home in tight, techy, slow speed situations though. The long stem and tall bottom bracket height give a tendency to tip over if you run out of rolling speed 

Sam się dwoje i troje czy moje 320mm to nie za wysoko. Z widelcem 470mm (BB coś koło 295mm) miałem wrażenie że będę leciał przez kierę i orał korbą każdy kamyk na szlaku. Fun factor też jakby inny. Uważam że idealnie by było 305mm-310mm. Chce ktoś zamienić widelca od Krampusa (486mm) na ekstradługiego Charge (510mm) :icon_cool: ?

• Mod Team

Standardowa Charge'owa "Tubeless ready 40mm midi Charge SOAC". Aczkolwiek TB ściągnąć to było wydarzenie sportowe bieżacego roku. Paluchy nadal sie moczą a kłykcie dochodzą do siebie...

No ja próbowałem z i35... To był krwawy sport...

Szacunek..

I.

• Mod Team

Pamiętaj Prezesie, że tam, nie ma specjalnie miejsca na boki... Takie nieśmiałę dziwczątko z kolankami do środka ten widelczyk jest :P

Próbowałem. Mieści się tam gdzie chcę go zmieścić  :icon_cool:

Może nawet 3" by wleźli...

Szacunek...

I.

Widelczyk Charge 80mm w rozkroku ma, ale zgrabnie tańczy i najdłuższe nóżki wśród konkrencji ma. Lord lubieżnie wpychał pomiędzy te nóżki Knarda onegdaj i nie ocierał, ale z rawką chyba 25mm.

Na dziś dzień zamienił bym go na 486mm, ale cały czas mam chęć na insza ramę (poluję) a wtedy Charge będzie jak znalazł.

Edytowane przez rambolbambol

Podzielam opinie o wlasciwosciach czarcza ze sztywnym widlem, zaskakujaco dobrze zmienia kierunek, jest przy tym naprawde stabilny. Rower z duzym fun factorem. Jedyne 'ale' to paradoksalnie jezdziec, a konkretnie jego budowa fizyczna. Ze wzgledu na wysoki bb i nisko osadzony kokpit, ktos o dlugich nogach ma pozycje wyjatkowo 'kolarska'. 

[sPAM]

jesli ktos bylby zaiteresowanym zestawem rama/widel cookera 0 (sticte single speed) z 2014, rozmiar xl, zapraszam na pw.

[/sPAM]