Skocz do zawartości

[rowery nietypowe] Faty, Różnokołowce, 29+, MX, Single, Bezprzerzutkowce, Bikepacking/rafting itp...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie wystarczy przeczytać post ze zrozumieniem żeby domyślić się że 540 przyjechała na wcześniejsze zamówienie kogoś innego ale cóż, szyderców Ci u nas dostatek.

A ja się z tego trendu wyłamię i pogratuluję stali z której póki co tylko paskudną owijkę widać. Wincyj!

Prpops Ronina, pytam bo się na szosach i przełajkach nie obeznaję, to norma żeby but ocierał czubkiem przy zakręcie o kapeć?

Znalazłem Twoje pytanie. Ja przy ramie 500 i bucie 41 nie mam tego problemu. Możliwe, że przy większym bucie bedzie kiepsko.

Też kupiłes ten rower?

...a tymczasem kumpel z Wawy - Pablo - kupił ronina pięćsetkę ;)

Idą jak ciepłe bułeczki...

Mike, Ty masz jakieś źródła z których nie korzystaj. Pablo ma takie dojścia, że mierzył dwa modele o dwóch różnych wielkościach w jednym sklepie. No ale robił to o 3 w nocy żeby nikt nie widział pewnie hehe

Potwierdzam. Kupiłem! Jest przepiękny!

Mierzyłem 500-kę i 520-kę. Na moją prośbę sprowadzili je do Dwóch Kółek. W sumie na szybko nie zauważyłem wielkiej różnicy (mam 170 cm wzrostu). Wziąłem więc mniejszą ramę z zamiarem ewentualnego przedłużenia mostkiem (z dłuższą ramą chyba niewiele da się zrobić).

Zmieniłem tylko przy zakupie kasetę z Tiagry 11-34 na Deore XT 11-36 (będę jeździł po pagórach). Próbowałem też zmienić przerzutkę na MTB, ale nie chciało to grać. O dziwo ta fabryczna Tiagra łapie zakres 11-36.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego Czesi dali:

- tak szeroką kierownicę?

- taki krótki mostek?

Jak pojeżdżę napiszę jak się sprawuje.

PABLO

Próbowałem też zmienić przerzutkę na MTB, ale nie chciało to grać.

Jesli chcesz używać szymkowych klamanetek dziesięciobiegowych to musiałbyć zapodać dziewięciobiegową tyłrzutkę. Wtedy paca. ;)

POZDRo-:ver

• Mod Team

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego Czesi dali: - tak szeroką kierownicę? - taki krótki mostek?

- dla większej kontroli

- bo to zdrowsze. Dodatkowo przy dłuższej ramie i krótszym mostku łatwiej uniknąć toe overlaping czyli po naszemu przycierania paluchem o przedni papeć w skręcie.

Szacunek...

I.

• Mod Team

...a tak z zupełnie innej przyziemniej beczki podstawowych problemów dnia codziennego czyli "jaki bym dziś rower kupił":  Sam Alison z SINGULARA wszedł w mocną komitywę z Niemcami co zaowocuje wersjami: Malbork i WolfGrunwald  :devil: 
A poważniej - próbują się rozkręcić poprzez częściowe..skurczenie floty. No zobaczymy co z tego wyniknie. Pomyśleć, że (teoretycznie) Sam wszystko do tej pory robił Sam :)

- dla większej kontroli

no teraz jak kto jeszcze inny to napisał ode mła to może Pablo uwierzy :D

• Mod Team

... z niewidzialną pomocą Sam-Pong'a z TW

Przeca wiesz, że miałem na myśli dystrybucję, pilnowanie, mailing, fajsbuking itd itd
I jeszcze tłumaczenie się ludziom czemu ramy pękajo ;)

aha, przy okazji pojawił się Nowy lepszy Swift, nie wiem czemu ale z tym samym starym problemem (dla szukających uniwersum) - oversizowa sterówka.

• Mod Team

Tak po prawdzie to zarówno jednego, jak i drugiego już dość długo nie ma w bieżącej sprzedaży. A faktycznie szkoda. Zniknął, albo też w ogóle się nie pojawił ten żółty Rooster na plusie. Pamiętacie go, był chyba na kickstarterze?

Poniżej wzmianka o Rolkowaniu MartwegoDrewna od Salsy i kilka fotek:

http://www.bikepacking.com/gear/salsa-deadwood-rohloff/

salsa-deadwood-rohloff-08.jpg

• Mod Team

Tak.. singulara powoli można skreślać z listy dziwaków - dwa najciekawsze rowery wypadły (peregrinka to był rodzynek na skalę międzygalaktyczną), zostały "zwykłe" modele - klasyczny retro mtb, fat i przełaj

Salsa - krótszy wideł, dłuższa sterówka i było by miodnie a tak? Poczwara  :devil: 
Gdzie czasy pierwszego fargo...ech..